perjantai 2. joulukuuta 2011

La Calavera Catrina - elegantti pääkallo

Kotimatkalla Chetumalista Belizeen sunnuntai-iltapäivällä pysähdyimme lähellä rajaa Meksikon puolella viime hetken ostoksille. Tien varteen epämääräisten katosten alle oli laudoista väsätyille hyllyille aseteltu värikkäitä ruukkuja ja kukkakuvioin maalattuja keraamisia eläimiä. Kitschiä ja kauneutta sopivassa suhteessa. Korkealla kaiken muun yläpuolella seisoi kokoelma komeita naisluurankoja esittäviä veistoksia. Tunnistimme ne heti kuolleiden päivän Catrinoiksi. 

Calavera Catrina, elegantti pääkallo, perustuu José Guadalupe Posadan etsaukseen vuodelta 1913. Etsaus esittää hienostonaisen luurankoa ja kuuluu Posadan luurankoja kuvaavaan humoristiseen sarjaan. Calavera Catrina on keskeisessä roolissa kuolleiden päivän juhlallisuuksissa Meksikossa. Parhaisiinsa pukeutunut luuranko-Catrina muistuttaa meitä siitä, ettei kuolemalta välty kukaan, eivät köyhät eivätkä rikkaat. 

Cosimo valitsi huteran hyllyn luurankorouvista yhden. En tiedä vielä mitä tästä uusimmasta luurangosta ajatella. Se on hienoa käsityötä ja vaikuttava näky. Ehkä liiankin vaikuttava. Luurangon kylkiluut pilkottavat mekon kaula-aukosta, pääkallo hymyilee suu irveessä. Catrinan mekon laskoksiin on laskeutunut ryhmä papukaijoja. Tässä luurangossa ei ole Guatemalan luurankojen värikästä iloa, sen huumori on tummempaa ja aukeaa hitaammin. Mutta eiköhän sekin löydä meiltä paikkansa. Toistaiseksi Catrina seisoo keittiön ikkunalaudalla ja seurailee sieltä meidän elävien toimia. 


3 kommenttia:

  1. Ooh, toi patsas on UPEA! Ja tuohon sun edelliseen postaukseen kommentoin tähän samaan: voin vaan kuvitella sun kauhunhetket! Onneksi Miko löytyi.

    VastaaPoista
  2. Eikö olekin hieno? Ja patsas ei kuvissa edes näytä parhaita puoliaan. Siitä oli hankala saada hyvää kuvaa, varsinkin tuossa keittiön ikkunalaudalla. Ja joitain ominaisuuksia ei kuvissa saa esille: Catrinan pää muun muassa kääntyy...

    VastaaPoista
  3. Toivottavasti se ei kääntyile omia aikojaan! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!