tiistai 10. tammikuuta 2012

Belizen vuodenajat

Tänä aamuna ei hanoista tullut vettä. Ollaanko nyt jo taas tämän sesongin kohdalla, että vedenpaine ei riitä ja vesi katkeilee harva se päivä? 

Vuodenaikoja on täällä vaikea seurata. Vähän väliä joudun miettimään ollaanko nyt menossa kohti kesää vai joulua. Ulkona näyttää aina päällisin puolin samalta. Aurinko paistaa, ruoho viheriöi ja palmupuut kukoistavat. Mutta on meillä täällä sesonkimme. 

Joulu-tammikuu ja vielä helmikuukin ovat täällä parasta aikaa. Yöt ovat viileitä ja päivät sopivan lämpimiä ja aurinkoisia. Vain harvoin sataa ja silloinkin sateet useimmiten ajoittuvat öihin.

Keväällä maa takapihallamme alkaa vähien sateitten vuoksi hiljakseen kuivua ja loppukeväästä piha halkeilee kauttaaltaan. Vettä ei tule aamuisin hanoista eikä joskus iltaisinkaan. Cosimon töissä on onneksi vesitankki eli suihkuun pääsemme pahimmassa hädässä sinne, muutaman kadun päähän. 

Huhti-toukokuussa ilmankosteus lisääntyy huimasti ja lämpötila kasvaa niin korkeaksi, että hiki nousee pintaan vaikka istuisi sohvalla tekemättä mitään.

Kesäkuun ensimmäisenä päivänä alkaa hurrikaanisesonki. Niillämain ilmankosteus nousee toistuviksi sateiksi asti. Vähän kerrallaan maa imee itseensä siinä määrin vettä, että loppukesällä takapihamme tulvii ja muuttuu osin mutavelliksi. Silloin täytyy koirien tassuja putsata ainakin kerran päivässä ja monena päivänä täytyy koirat pestä kokonaisuudessaan. Aurinko onneksi lämmittää putket niin, että puutarhaletkulla saa koirat pestyä auringon lämmittämällä vedellä nopeasti ja lempeästi.  

Kesäkuussa kypsyvät mangot. Pihamme mangopuu on yhtäkkiä täynnä makeaa ihanuutta. Joka päivä poimitaan mangoja puusta, syödään mangoja, pakastetaan mangonpaloja loppukesän varalle. Ja sitten, muutamassa viikossa, mangokausi on yhtäkkiä taas ohi. Onneksi pakastettuja mangoja riittää vielä hetkeksi mutta nekin kuluvat meidän taloudessamme äkkiä. 

Hurrikaanisesonki kestää kesäkuun alusta marraskuun loppuun saakka. Silloin hurrikaanikarttoja seuraillaan vähintään toisella silmällä, ja entistä tarkemmin syys-lokakuussa jolloin hurrikaaneja on tavallisesti enemmän. Sateet ovat kuitenkin useimmiten sesongin suurin ongelma, ainakin Belmopanissa, jonne hurrikaanit harvoin löytävät. Katto alkaa joka vuosi kovien sateitten yhteydessä vuotaa kohdasta tai toisesta, ja koirat ovat jatkuvasti mutaisia. Takapihalle ei kostean kauden aikaan kannata paljon mennä; mudan ja tippuneitten lehtien sotku tarttuu kiinni kenkiin niin, että niitä on melkein mahdoton saada enää puhtaiksi. 

Onneksi sateet itsessään ovat usein lyhyitä ja tavallisesti päivään riittää kuitenkin enemmän aurinkoa kuin sadetta, oli sitten kostea tai kuiva kausi. 


Ja nyt tulee taas hanoistakin jo vettä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!