keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Ihmepuu

Viime keväänä, kun olin jo monta kuukautta yrittänyt parantaa koiraamme Pongoa sitä vaivanneesta syyhystä erilaisilla lääkkeillä ja pesuilla, kertoi eläinsuojeluyhdistyksen Lilly minulle neempuusta. Neempuun lehdistä keitetystä pesunesteestä oli äskettäin ollut apua toiselle kutiavalle koiralle. Neem oli Lillyn mukaan desinfiointiainetta suoraan luonnosta ja tehosi moniin erilaisiin eläimiä ja ihmisiä vaivaaviin sairauksiin. Eläinsuojeluyhdistyksen tilan niitylle on istutettu rivi neempuita.

Lillyn kehotuksesta kävin hakemassa eläinsuojeluyhdistyksen neempuusta muutaman oksan. Kotona laitoin Lillyn ohjeiden mukaan oksat lehtineen kattilalliseen vettä. Kiehautin veden ja annoin keitoksen porista hiljaisella tulella puolisen tuntia. Siivilöin oksat ja lehdet pois ja keräsin nesteen talteen isoon vesitonkkaan; sekaan sekoitin hanasta kylmää vettä. 

Valelin pihalla Pongon kauttaaltaan kauttaaltaan kädenlämpöisellä neemvedellä. Vesi haisi vähän hassulta muttei erityisen pahalta. Koira jäi kuivaamaan itseään aurinkoon. Yrttivettä ei pidä pestä pois vaan se jätetään muhimaan iholle. 

Muutaman päivän päästä hain puusta uudet lehdet, keitin uuden liemen ja pesin sillä taas Pongon. Ensimmäisen viikon jälkeen vähensin pesukerrat viikottaisiksi. Kolmen-neljän viikon ajan kerran viikossa valelin koiran yrttivedellä. Sen iho näytti paranevan silmissä. Viimeiset syyhyn kiusaamat kaljut paikat Pongon iholla - ne kohdat joita en ollut millään saanut lääkkeillä paranemaan - alkoivat täyttyä uudesta karvasta. Muutamassa viikossa Pongo näytti jo ihan terveeltä. 

Kun neemhoitoa oli kestänyt noin kuukauden verran, lähdimme useamman viikon lomalle. Pongo ja Poppy viettivät ajan lomakodissaan ystävämme luona. Aikaisemmin, kun Pongo ei ollut saanut yhtä huolellista hoitoa vaivoihinsa meidän poissaollessamme, syyhy oli aina alkanut vähitellen palata. Tällä kertaa tullessamme lomalta takaisin Pongo näytti yhtä hyvältä kuin lähtiessämme. Eikä tauti ole sittemmin enää palannut koiraa vaivaamaan, ei enää yli puoleen vuoteen. Kerran pari olen vielä Pongoa pessyt neemvedellä mutta ei sitä enää oikeastaan tarvita. Syyhy on vihdoin voitettu. 

Tavallisilla lääkkeilläkin oli tehtävänsä; en usko, että Pongo olisi heti parantunut yrttivedellä vaan kaipasi aluksi vahvempia aineita. Mutta neempuun oksista keitetty vesi oli se mikä lopulta paransi koiran kroonisen sairauden. 

*****

Kun kotiapulaisemme ehdotti Matildan pahaan aurinkoihottumaan avuksi toisen yrttipensaan lehtiä, en epäillyt hetkeäkään ottaa hänen ehdotuksestaan vaaria. Ilman neempuu-kokemusta en varmasti olisi ruvennut keittämään läheisellä niityllä kasvavan punakukkaisen pensaan lehtiä liemeksi. Saati uittanut liemessä pientä lastani! Mutten ollut ollenkaan hämmästynyt kun yhden pesukerran jälkeen Matildan äkäinen ihottuma oli seuraavana aamuna tiessään.

*****

Äidilläni on paha käsi-ihottuma josta hän on kärsinyt melkein koko ikänsä. Kaikki voiteet on kokeiltu ja melkein mikään ei ihottumaan tehoa. Kun äiti oli kylässä luonamme Belizessä, halusimme kokeilla olisiko neemistä apua hänelle. Äiti uitti käsiään valmistamassani neemvedessä kymmenisen minuuttia. Kokeilusta on nyt jo useampi kuukausi aikaa ja äidin hankala ihottuma on siitä asti pysynyt poissa lähes kokonaan.

*****

Cosimon toimiston belizeläinen autonkuljettaja, maya-mies, mieheni oikea käsi monessa asiassa, auttoi minua järjestämään marraskuussa talolle tappajamehiläistentaltuttajan. Kun mehiläispesä oli poistettu ja siitä oli jäljellä vain hyönteismyrkyn paha haju ja paljon mehiläisruumiita pitkin pihaa, Israel nosti yhden kuolleista mehiläisistä maasta ja sanoi vievänsä sen kotiin vaimolleen. Yhden tappajamehiläisen myrkky kuulemma auttaa hyvin haavoihin ja naarmuihin. 

Jos en olisi nähnyt miten neem tehosi Pongon vaikeaan krooniseen sairauteen ja äitini ihottumaan, ja kuinka punakukkainen yrttikasvi hetkessä paransi tyttäreni kutiavan ja punaisen ihon, olisin varmaan ollut mehiläismyrkyn säästämisestä vähän hämmentynyt. Nyt vain mietin hetken osaisinko itse ottaa kuolleista mehiläisistä myrkkyä talteen. 

*****

En ole aiemmin ollut erityisen innostunut vaihtoehtoisesta lääketieteestä ja pidän edelleenkin modernia lääketiedettä suuressa arvossa. Ibuprofeeni, epiduraali, antibiootit - kaikki ovat minun sydäntäni lähellä. Mutta uskon tätä nykyä vahvasti myös yrttien ja muiden luonnontuotteiden voimaan, koska olen sen itse käytännössä nähnyt. 

On suuri rikkaus osata käyttää luontoa hyväkseen ilman että sille samaan aikaan tekee suurta vahinkoa. Mitä kaikkia muita aarteita kuin tiedon ihmepuu-neemistä, punakukkaisesta pensaasta ja tappajamehiläisten myrkystä mayat ja muut belizeläiset kantavatkaan kaikkialle mukanaan mieltensä sopukoissa? 

8 kommenttia:

 1. Olen kysellyt täällä Suomessa apteekista ja luontaistuotekaupoista, olisiko täällä myytävänä mitään neem-pitoista voidetta käsiäni varten, mutta sellaista en valitettavasti ainakaan vielä ole löytänyt.
  Minulle Belizen ihmeellisestä neem-aineesta oli tosiaan suuri apu.
  Katan äiti

  VastaaPoista
 2. Tässäpä on siis markkinarako joka jonkun pitäisi nyt äkkiä täyttää. Pongo ja minä voidaan auttaa markkinoinnissa :)

  Ja jos Suomeen ei saada neem-tuotteita, niin ehkä neemiä täytyy ruveta käyttämään Belizen turistimainonnassa. Koralliriutan näkemisen lisäksi Belizessä voi hoitaa ihottumansa kuntoon.

  Vakavasti puhuen, toivotaan, että Suomesta ennen pitkää löytyy jostain ihmepuu-voidetta!

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoista! Neem-öljystä olin kyllä kuullut, mutta en tiennyt että lehdetkin tehoavat noin hyvin. Täytyykin tutustua aiheeseen lähemmin.

  VastaaPoista
 4. niin ja neemöljyä löytyy kyllä suomesta, myydään tuholaismyrkkynä...

  VastaaPoista
 5. Saisikohan siitä tuholaismyrkkyöljystä jotenkin sovellettua jotain ihmiskäyttöön sopivaa?! Neem on muuten varmaan tuholaismyrkkynä myös tehokas koska tuholaisiahan nuo syyhypunkitkin ikäänkuin ovat.

  VastaaPoista
 6. kuulemma haisee niin että meinaa oksennus lentää, sisko on tehnyt siitä saippuaa. saisikohan sitä lehtiuutetta jostain? jenkeissä ainakin sitä myydään ihonhoitoon, suomessa en ole nähnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olisin innoissani, jos neem-lehtiuutetta jostakin saisi käsien hoitoon.
   Katan äiti

   Poista
  2. Ei se varmaan tosiaan mitään kovin hyvänhajuista ole. Keittäessä lehdistä ja oksista irtoaa sellainen vähän keittoruuanhajuinen tuoksu. Valmis vesi ei kyllä haise kovasti miltään. Tuleeko siitä minkähajuista saippuaa sitten Suvi?

   Täytyy yrittää katsoa seuraavalla Yhdysvaltain käynnillä luonnontuotekaupoista olisiko niillä tuota uutetta hyllyssä. Jostain nettimyymälöistä näyttäisi saavan myös puhdasta neem-öljyä, mutta en tiedä voiko niistä tilata Suomeen vai ei.

   Poista

Kiitos kommentistasi!