tiistai 24. tammikuuta 2012

Kun saisi nauhalle liskon huutoa!

Meillä pyörii talossa sisällä erinäisten hyönteisten lisäksi myös harmittomia gekkoja ja muita pienenpuoleisia liskoja. On aina helpotus huomata, että silmissä vilisevä otus on vain lisko eikä joku ikävämpi kaveri. Mutta kun liskot iltaisin kutsuvat toisiaan, säikähdän kyllä. Pienillä liskoilla on todella kova ääni. Se kuulostaa vähän seonneen ankan vaakkumiselta tai joltain tietokonepelin ääneltä, ja olohuoneen sohvalla istuessa tuntuu usein kuuluvan ihan korvan takaa. 

Jamaikalla monet paikalliset pelkäsivät liskoja, ihan pieniäkin. Belizessä liskot eivät ole tulleet kummemmin puheeksi paikallisten kanssa mutta ei kai niistä täälläkään kovasti pidetä. Se on sinänsä erikoista, koska liskoista ei tosiaan ole mitään varsinaista haittaa, ja ne itse asiassa muun muassa syövät hyttysiä jotka saattavat täällä välillä olla häiriöksi. 

Belizessä olemme jakaneet kotimme liskojen kanssa ilman ongelmia. Jamaikalla liskoja tuntui olevan enemmän ja jouduin niitten kanssa useammin kosketuksiin. Kirjaimellisesti. Useamman kerran jostain hyppäsi yllättäen syliini paikaltaan pelästytetty lisko ja me molemmat - lisko ja minä - olimme saada sydänhalvauksen säikähdyksestä. Liskoilla oli aina kiire pois. 

Ihan ensimmäisinä viikkoina uudessa kodissamme Kingstonissa joulukuussa 2006 olin laittamassa ruokaa kun keittiön kaapista poukkasi päälleni lisko. Ravistelin itseäni ja lisko katosi nopeasti paikalta, mutta pitkään avasin kaapit hyvin hitaasti ja rauhallisesti, etten häiritsisi liskoa olkapäälleni toista kertaa. Myöhemmin samalla viikolla purin auki salaatinkerää ja löysin sisimmän lehden sisältä sinertäväksi palentuneen liskonpoikasen. Tipautin kuolleen liskoparan äkkiä lavuaariin ja pyysin Cosimon sitä katsomaan - ja toimittamaan roskikseen. En kyennyt koskemaan pikkusormenkokoiseen liskonraatoon itse. Salaatti jäi myös syömättä sillä kertaa ja aika pitkään aikaan en tullut samanlaista kerää ostaneeksi. 

2 kommenttia:

  1. Maapallomme on rikkaudessaan ihmeellinen.

    VastaaPoista
  2. No kyllä on tosiaan! Tästä aiheesta muuten lisää tänään tai viimeistään myöhemmin tällä viikolla.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!