lauantai 28. tammikuuta 2012

Vuodenajasta toiseen muutamassa päivässä

Ilma on parin viime päivän aikana vaihtunut talvisesta taas täydeksi kesäksi. Talvi on täällä tietysti suhteellinen käsite, mutta vielä muutama yö sitten öisin oli sen verran kylmä, että piti nukkua kevyt peitto päällä. Marras-joulukuussa lapsilla oli öisin useampi kerros pyjamia päällään ja sukat jalassa, ja villasukilla oli iltaisin käyttöä. Pahimmillaan talviöinä lämpötila laskee viidentoista celsiusasteen paikkeille, eikä meillä ole mitään millä taloa lämmittää. 

Päivisin täällä on kyllä aina vähintäänkin lämmintä. Päivälämpötila vaihtelee kahdenkymmenen ja neljänkymmenen välillä vähän vuodenajasta riippuen, mutta suurimman osan vuodesta on tasaisen helteistä, kolmenkymmenen molemmin puolin. Ilmankosteus vastaa usein melkein sadetta ja on läpi vuoden korkea, 85-90%:n paikkeilla.

Nyt päivät ovat hetkessä muuttuneet mukavan lämpimistä intensiivisen kuumiksi, ja yöt ovat samalla myös lämmeneet. Muutama yö on nukuttu kattotuuletin päällä. Jos tammikuussa täytyy laittaa tuuletin päälle, muutaman kuukauden päästä ei varmaan ole muuta vaihtoehtoa kuin ruveta käyttämään ilmastointia. Huhtikuussa on ainakin kahtena viime vuonna ollut niin kuuma, että vaikka vain istuisi sohvalla tekemättä mitään, hiki valuu herkeämättä pitkin selkää. Ja touko-kesä-heinäkuu pistävät siitäkin vielä paremmaksi. Yritämme välttää ilmastointia viimeiseen asti mutta joskus se on pakko vääntää päälle ainakin hetkeksi. 

Taiwanilainen* jäätelökauppias ihaili eilen kylällä Matildan kalpeanvaaleaa ihoa. Osoitti aurinkoa kaupan ikkunan läpi ja ihmetteli kuinka lapsi ei ole ollenkaan ruskettunut. En halua läträtä aurinkovoiteilla joka päivä mutta ilman niitä en itsekään voi olla ulkona palamatta kauaa. Suurin osa päivästä kuluu siis sisällä tai ainakin varjossa. Lapset ovat päivisin ulkona auringossa vain lyhyitä aikoja kerrallaan; vasta iltapäivällä neljän maissa kun aurinko alkaa vähän hiipua annan lasten leikkiä pitempään pihalla. 

Lapsilla ja minulla onkin siis vain aavistus auringosta ihollamme. Cosimo on vähän ruskeampi muttei hänkään mikään auringonpalvoja. Olemme, Cosimo ja minä, asuneet tropiikin auringossa nyt yli viisi vuotta. Cosimo italialaisena on aina ollut maltillinen auringon suhteen. Minua huvittaa Italiassa se kuinka ihmiset siellä hakeutuvat pois kuumasta auringonpaisteesta kävelemään kadun varjoisalle puolelle. Suomessa kun yritetään puolestaan saada kasvot aurinkoon, halutaan lämmittää pitkän talven jäykiksi kylmettämiä luita. 

Kaikki nämä vuodet tropiikissa olen yrittänyt lähinnä varoa aurinkoa. Olisin jo varmaan tässä vaihessa vielä paljon ryppyisempi ja joutuisin syynäämään uusia luomia vieläkin tarkemmin jos olisin koko tämän ajan pyrkinyt olemaan ruskettunut. Haluan myös suojata lapsia auringon haitallisilta vaikutuksilta niin paljon kuin se on mahdollista. Mutta auringonvalosta ja lämmöstä nautimme kyllä silti, vaikkakin suurimman osan aikaa varjosta käsin.  

*****

Vein eilen Matildan rutiinikäynnille kylän lastenlääkärille. Reissusta tuli rokotuksesta huolimatta oikein onnistunut. Lastenlääkärin vastaanoton vieressä nimittäin laiduntaa vapaana epämääräisellä niitynpuolikkaalla lampaita, hanhia, kanoja ja kukkoja. Matildan lempilauluja tällä hetkellä on Piippolan vaari, vähän uudistettuna versiona jossa suomalainen hiiala-hiiala-hei on vaihtunut laulun englannin- ja italiankielisen version ii-ai-ii-ai-ou:hun. Lääkärikäynnin jälkeen laulelimme laulua muutamankin säkeistön samalla kun Matilda yritti yhdistää laiduntavia eläimiä laulun sanoihin. 


*Belizessä asuu verrattain paljon taiwanilaisia ja kiinalaisia. Suuri osa Belmopanin kaupoista on taiwanilaisten omistuksessa. Belizen moninaisuudesta ja ehkä kaupankäynnistäkin lisää tuonnempana. 

6 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen blogi sinulla! Kiva lukea. Tulen heti jäseneksi. Asun itse Itävallassa, tule "käymään" kun sinulla on aikaa! www.athomewithsofia.blogspot.com

  VastaaPoista
 2. Kiitos Sofia! Ja kiitos kutsusta. Olen jotain kautta jo löytänytkin blogisi mutten ole ehtinyt siihen vielä kunnolla tutustua. Tulen pian ajan kanssa vierailulle :)

  VastaaPoista
 3. Ikuinen aurinko on varmasti yksi tropiikissa asumisen huonokin puoli, enpä ole koskaan oikeastaan ajatellutkaan sitä. Itse lutraan lapsiin ja itseeni rasvaa kesäisin ja koitan vältellä aurinkoisia leikkipaikkoja - nuo auringon haittavaikutukset hirvittää täälläkin. Onko teillä koskaan ollut käytöss UV- vaatteita? Maksavat maltaita, mutta jotkut niitä kehuu. Hankaluus on tietysti siinä ettei samaa paitaa/ housuja halua ja voi pitää kokoa aikaa lapsilla :)

  VastaaPoista
 4. Meillä on molemmille lapsille pitkähihaiset UV-uikkarit, käytössä ihan vaan uima-altaalla ja rannalla. Ne vaikuttavat vähän hiostavilta päällä. Käymme tosi vähän missään rantamaisemissa, osin juuri tuon auringon vuoksi ja osaksi siksi, että ei vaan olla rantaihmisiä. Mutta osan vuodesta Miko käy uimakoulussa ja siellä tuota uikkaria ennen kaikkea on tullut käytettyä. (Koomista kyllä tällä hetkellä täällä on liian kylmää uimatunneille. Ja kuitenkin nytkin paljon yli 20 astetta lämmintä. Sinihuulisia lapsia ei kuitenkaan viitsi altaaseen pakottaa!)

  UV-uikkarit toimivat kyllä todella hyvin, eli ovat sinänsä hintansa väärtejä: säästyy aurinkorasvaa kun sitä täytyy levittää vain osaan lasta! Täytyy joskus tutkia muutakin UV-vaatetarjontaa kuin noita uikkareita - ehkä niitä on tehty miellyttävämmistäkin materiaaleista kuin uimapukukankaasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Materiaalista en nyt mene takuuseen, mutta tässä sulle linkki: http://www.meditex.fi/ . Meillä on Peetulla UV-lippis joka ei ole uikkarikangasta, ehkäpä noita on muutakin materiaaleja siis myynnissä? Niitä myydään ainakin JesperJuniorissa täällä suomessa.

   Meillä naparoilla on myös UV- uikkarit kesäksi, on kyllä tosi näppärät!

   Mulla ei jostain syystä näy profiilikuva (ja mun teknisillä taidoilla sitä ei ihan heti näykään :D), mutta vanha luokkakaveri täällä höpöttelee :)

   Poista
  2. Arvailin, että se olit sinä Sari :) Tosi mukavaa, että viihdyt blogia lukemassa ja kommentoimassa!

   Kiitos linkistä, näyttää ihan tosi hyvältä. En todella tiennyt, että noita vaatteita löytyy muualtakin kuin uikkariosastolta. UV-lippis kuulostaa mahtavalta idealta. Mitä vähemmän täytyy aurinkovoiteen kanssa pelata, sen parempi!

   Poista

Kiitos kommentistasi!