lauantai 18. helmikuuta 2012

KIrosanoja

Koska lähelläni ei täällä Belizessä ole muita suomen kielen taitoisia kuin omat lapseni, en aina muista miettiä miltä lapsille puhumani kieli kuulostaa muiden korviin. Arvelen, että puhun täällä suomea vähän huolettomammin kuin puhuisin sitä Suomessa tai jossain muualla missä satunnainen ohikävelijä saattaisi ymmärtää mitä puhun. En viittaa nyt niinkään kielioppiin tai oikeiden sanojen käyttöön oikeassa yhteydessä; yritän kyllä puhua mahdollisimman oikein ja korjata lapsia tarvittaessa, jotta he oppisivat mahdollisimman hyvää suomea. Tarkoitan, että saatan puhua aika suoraan ja välillä vähän turhan värikkäästi kun minun ei tarvitse miettiä mitä tuntemattomat ajattelevat minusta ja tavastani puhua.

Cosimo ymmärtää vähän suomea muttei hänkään riittävästi, että voisi paheksua silloin tällöin käyttämiäni suomenkielisiä ärräpäitä. En siis missään mielessä kiroile koko ajan mutta jos vaikka lyön varpaani sängynkulmaan saatan kyllä ärähtää ihan kunnolla. Pitkään käytin vain englanninkielisiä voimasanoja mutta kun kaksivuotias Miko rupesi sanomaan turhautuneesti ja kovaa "Jesus Christ" kun kaikki ei mennyt niin kuin piti, ymmärsin, että minun olisi parasta ruveta puhumaan vähän enemmän ajatuksella myös silloin kun harmittaa. 

Ihan kokonaan en ole saanut näitä huudahduksia puheestani karsittua. Vuosien kuluessa melkein huomaamattani kirousten ja puhinoitten kieli on kuitenkin vaihtunut englannista suomeksi. Taas kerran Miko on ollut minun peilini: "voi helvetin helvetti" ei kuulosta ollenkaan somalta vähän alle nelivuotiaan sanomana. Jos nyt sitten kuulostaa hyvältä kenenkään suussa. 

Olen yrittänyt Mikolle sanoa, että samalla tapaa kuin on aikuisten juomia (kahvia ja alkoholia) on myös aikuisten sanoja. Mutta ei auta selittelyt. On ruvettava paremmaksi esimerkiksi ennen kuin minulla on kohta kaksi pientä kiroilevaa kaveria. 

Niinpä kehitin muutama päivä sitten Mikolle ja itselleni uuden voimasanan jota voimme molemmat huoletta käyttää maassa kuin maassa. Penkere. Kuulostaa riittävän voimalliselta, että saattaa oikeasti toimia käytännössä. Sen verran harvoin kuitenkin kiroan, etten ole vielä päässyt sitä tositilanteessa testaamaan. Voi penkere!

6 kommenttia:

 1. Mun mies osaa i-h-a-n jokaisen suomenkielisen kirosanan. Varmaan siellä suomen kurssilla on opetettu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tokihan sun miehesi on kielikurssilla kirosanat oppinut. Missäs muualla? ;)

   Poista
 2. :D Tämä kuulostaa niin tutulta :) Tytöt ei niinkään vielä ole napanneet näitä sanoja, mutta tuossa taannoin vajaa 4-vee hoki "voi paska" ja "helvetti", hmph. Täytyykin kehitellä joku oma sana, niinkuin te olette tehneet! Toisaalta meillä myös riimitelläään nykyjään paljon, Ansku- bansku, sukka- kukka... isäni on Jaska ja siitä on sitten löytynyt oma riimittely ;D Se kieltämättä oli hiukan kinkkinen tilanne, riimitteyhän meni sinällään ihan oikein, eikä Peetulla ollut selkeästikään mitään havaintoa miksi koitimme keksiä siihen jotain muuta sanaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa helpottavaa tietää, etten ole ainoa joka on levittänyt rumia sanoja ympäristönsä lasten käyttöön! Meilläkään ei Matilda ole onneksi ruvennut vielä kiroamaan vaikka muuten tuntuukin ottavan käyttöönsä monia uusia sanoja koko päivä.

   Jaskalle on kyllä vaikea keksiä riimejä sen yhden ekaksi mieleen tulevan lisäksi. Taitaa käydä niin, että sun isän nimi menee nyt vaihtoon ;)

   Poista
 3. Meillä laspet tuppaavat autossa takapenkiltä kommentoimaan muiden liikenteessä olijoiden ajotyylejä aika värikkäästi, ja nyt on vihdoin isäntäkin tajunnut että aivan jokaista vastaantulijaa ei tarvitse toivottaa ihan niin voimallisesti sinne missä pippuri kasvaa! itsekin olen joutunut karsimaan sanomisiani, kun söpöliinit alkoivat toistelemaan vähemmän kauniita sanoja ihanasti hymyillen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä lieneekin sitten tosiaan ihan universaali ongelma :) On kyllä aika koomista kun lapsi sanoo oikeassa asiayhteydessä oikeaan äänensävyyn jotain ihan kamalaa.

   Poista

Kiitos kommentistasi!