keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Pieniä hyviä herkkuja

George Price Centre ehdottaa päivän pieneksi hyväksi teoksi herkkupalan tarjoamista työkaverille, koulukaverille tai naapurille. Tein työtä käskettyä ja kävin ostamassa Formosasta vesimelonipirtelöt pienille kollegoilleni Mikolle ja Matildalle ennen kuin hain Mikon leikkikoulusta kotiin. Kotiäidin työkavereitahan ovat omat lapset, tai minä ainakin ajattelen niin; työkavereita ja elämänkumppaneita, niin kuin mieskin. 

Samalla reissulla kävin ostamassa vihanneksia ja hedelmiä hedelmäkaupasta. Lähdin oikeastaan hakemaan kaupasta banaaneja mutta niitä ei ollutkaan ollenkaan tarjolla. Mukaan lähti kuitenkin kaikenlaista. Kaikki kuvan vihannekset ja hedelmät sain 46 Belizen dollarilla, eli noin 18 eurolla. 
Hedelmäkaupan herkkuja
Kotimaisia ovat kaikki paitsi amerikkalaiset omenat, ja valkosipuli joka oli myös kotoisin jostain kauempaa. Omenat ovat kalliita, ne maksavat kaksi Belizen dollaria per omena eli noin 80 eurosenttiä kappale. Viisi omenaa maksoi siis 10 dollaria. Vertailun vuoksi: paikallisia greippejä saa yhdellä dollarilla neljä. Greipit eivät näytä kuvassa oikein miltään mutta ovat makeita ja mehukkaita. Ihanaa, että niitä on taas myynnissä riittämiin. 

Makeaa lähti hedelmäkaupasta kotiin todellakin mahantäydeltä. Viidentoista paunan eli noin seitsemän kilon painoinen vesimeloni on makeaa kuin karkki, ja makeita ovat myös pienet paikalliset luumut. 

Edessä vasemmalla leipäpuun hedelmä, oikealla pikkuruiset makeat luumut;
hedelmäastian etualalla paikallinen valtava papaija
Nyt ovat hedelmäastia ja sipulilautanen ääriään myöten täynnä. Vesimelonia ja vihanneksia säilytämme jääkaapissa, joka sekin on nyt täynnä. Herkullisenväriset ja -makuiset luumut pääsivät omalle lautaselleen, niin kuin myös Cosimon toimiston autonkuljettajan muutama päivä sitten meille tuoma leipäpuun hedelmä. Autonkuljettajan pihalla kasvaa leipäpuu eikä hänen perheensä saa kaikkia puun hedelmiä käytettyä ja syötyä itse. 

Belizen yhteisöllisyys näkyy siinä miten ihmiset tarjoavat omastaan toinen toisilleen. Me saamme leipäpuun hedelmiä ja toisinaan myös muun muassa limettejä autonkuljettajalta, ja mangosesongin aikaan annamme puolestaan mangojamme niille tutuille joilla ei omaa mangopuuta ole. Hedelmät eivät mene hukkaan ja niistä riittää nautittavaa useammalle.  

2 kommenttia:

  1. Ah, teillä saakin ihania, maukkaita ja tuoreita hedelmiä... Mies muistelee vieläkin kaiholla Havajilla syömiämme ananaksia :) Tänne pohjoiseen kun hedelmiä roudataan, niin niistä katoaa puolet mausta. No, omenat on ihan hyviä täälläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuoreet hedelmät ja vihannekset ovat Belizessä yksi asumisen herkullisia puolia. Muistan kuinka mua aikoinaan ärsytti kun Thaimaassa asunut kaveri valitti mangoista Yhdysvalloissa, ei kuulemma edes viitsinyt niitä maistaa kun eivät kuitenkaan ollut niin hyviä ja makeita kuin mihin hän oli päässyt lapsena tottumaan. Mutta nyt olen alkanut ymmärtää tyyppiä! Ananakset, vesimeloni, greipit, appelsiinit, mangot - kaikki ovat täällä niin hyviä, etten tiedä miten me päästään taas niitten laimeampien sukulaisten makuun kun ei enää joskus asuta täällä trooppisten hedelmien alkuperämaassa.

      Poista

Kiitos kommentistasi!