perjantai 10. helmikuuta 2012

Vaalit takana, vaalit edessä

Belizen kunnallisvaalit pidetään 7. maaliskuuta. Vähän yli viikko sitten varmistui, että samassa yhteydessä pidetään myös parlamenttivaalit. Kunnallisvaalit järjestetään täällä poikkeuksetta kolmen vuoden välein; parlamenttivaalit pidetään periaatteessa viiden vuoden välein, mutta pääministeri saa määrätä niiden tarkan ajankohdan. Edellisistä parlamenttivaaleista on nyt neljä vuotta.

Me emme voi paikallisissa vaaleissa tietenkään äänestää mutta seurailemme sivusta miten Belize valmistautuu vaaleihin. Kunnallisvaalikampanjointi ei katukuvasta pistänyt silmään ennen kuin parlamenttivaalipäivä varmistui. Nyt postilaatikkoon tipahtelee vaalimateriaalia ja kylä on koristeltu vaalilipuin ja mainoksin. Vaikka Belizen kahden puolueen välillä onkin kitkaa, vaalikampanjointi näyttää sujuvan Belizen yleisen suvaitsevan hengen mukaisesti: sähkötolpissa heiluu vieri vieressä molempien puolueiden lippuja. 
 People's United Party -puolueen värit ovat sininen ja valkoinen, ja United Democratic Party -puolueen puolestaan punainen ja valkoinen. Nämä liput liehuvat kylän päätien varrella samassa pylväässä 
Belizessä vaalien alla on toistaiseksi hyvin rauhallista eikä täällä yleensä vaaleihin liitykään mitään poliittista sähinää kummempaa draamaa. 

Asuimme Jamaikalla vuoden 2007 parlamenttivaalien aikaan. Vaaleihin valmistautuva Jamaika - ja varsinkin Kingston - oli kuin painekattila joka välillä kiehui pahasti yli. Äänestäjiä uhkailtiin ja jopa tapettiin yhden tai toisen puolueen tukijoiden nimissä. Puolueille tärkeiden alueiden kadunkulmissa seisoi aseistettuja miehiä. 

Jamaikalla monet kylät ja kaupunginosat olivat selkeästi jomman kumman puolueen takana. Jamaikan pääpuolueiden värit ovat oranssi ja vihreä, ja parlamenttivaalien aikaan saattoi olla hengenvaarallista liikkua väärällä seudulla vääränvärinen paita päällä. Itse asiassa meitä neuvottiin olemaan käyttämättä ollenkaan oranssia tai vihreää Jamaikalla vaalien aikaan ja välttämään värejä myös ihan yleensä. En osaa kuvitella, että Jamaikalla kilpailevat valtapuolueet olisivat missään tilanteessa ripustaneet samaan tolppaan lippunsa molemmat. Yön pimeydessä olisi väärän värinen lippu tullut vähintäänkin kiskotuksi alas.

2 kommenttia:

  1. Interesting! Vähän toisenlaista vaalihuumaa kuin täällä pohjoisessa. Minä saan jopa äänestää kunnallisvaaleissa, vaikka en tanskalainen olekaan. Ehdokkaan valitseminen on vaikeaa. Lähinnä se osuu aina omanikäiseen, perheelliseen naisihmiseen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me saimme äänestää kunnallisvaaleissa viimeksi Brysselissä asuessamme ja ehdokkaan valitseminen oli tosiaan hankalaa kun emme olleet paikallisesta kunnallispolitiikasta hyvin selvillä. Belgiassa on periaatteessa äänestyspakko joten jonotimme joka tapauksessa muitten mukana ja kävimme tekemässä juhlallisesti velvollisuutemme. En kyllä enää muista miten meidän molempien tukemalle ehdokkaalle kävi!

      Poista

Kiitos kommentistasi!