perjantai 9. maaliskuuta 2012

Hyllyt tyhjillään

Tänä aamuna kiersin kylän ympäri ruokaostoksilla. Ensin kävin Chenin kaupassa josta löytyi kyllä kaikenlaista pientä mukaan mutta ei sitä mitä olin erityisesti hakemassa: maustamatonta jugurttia. Jugurttihyllyllä seisoi vain muutama yksinäinen purkki hedelmäjugurtteja, jotka eivät meidän taloudessa mene oikein kenellekään kaupaksi.

Kiersin autolla neljänneksen verran kylän kehätiestä Brodies-kauppaan. Siellä oli yksi iso purkki maustamatonta mennoniitti-jugurttia, joka oli menossa vanhaksi huomenna. Halusin meksikolaista jugurttia ja huomenna on joka tapauksessa liian pian ison purkin viimeiseksi käyttöpäiväksi. Brodiesistakin lähti silti mukaan täysjyväkeksejä lapsille ja pitkästä aikaa naistenlehti minun viikonloppuani sulostuttamaan.

Vihanneskaupasta ja lihakaupasta löysin haluamani: banaaneja, selleriä, sipuleita ja jauhelihaa. Ajoin neljänneksen kehätietä Fansicoon jugurtin perässä mutta sielläkin jugurttihyllyt olivat tyhjillään. Itse asiassa Fansicon hyllyt olivat jostain syystä läpi kaupan puolityhjiä. Tyhjiä hyllyjä päivitellessäni unohdin katsoa oliko kaupassa tomaattimurskapurkkeja, joten kotimatkalla ajoin vielä Daniel supermarket -kauppaan hakemaan tomaattimurskaa ja kurkkaamaan varalta jugurttihyllyyn. 

Yritin ottaa mahdollisimman huomaamatta puhelimen kameralla kuvan tyhjistä hyllyistä. Epätarkasta kuvasta näkyy kuinka tyhjillään olivat Fansicon hyllyt tänään. Vasemmalla puolella on tavallisesti leipomotuotteita ja 
oikealla keksejä ja molemmat hyllyt ovat tavallisesti täynnä tavaraa
Danielin kaupan hyllyt olivat vielä muitakin kauppoja huonommassa jamassa. Siellä ei ollut minkään valtakunnan jugurttia ja tomaattiakin vain kastike-muodossa eikä murskana ollenkaan. Ostin muutaman purkin tomaattikastiketta ja ajelin vihdoin kotiin. 

Tulin samalla keikalla ajaneeksi koko kylän ympäri ruokaostoksilla.

Jamaikalla kävi usein näin: jotkut ruoka-aineet loppuivat kaikista kaupoista samaan aikaan ja niitä odoteltiin niin kauan kunnes merten yli saapui kontti josta kerralla kaikkiin Kingstonin suurempiin ruokakauppoihin saatiin hyvää tomaattimurskaa tai suklaamaitoa tai mitä milloinkin. Parasta oli silloin kun brittiläisen Waitrose-kaupan tuotteita tuli kontti tai pari Kingstonin Loshusan-kauppaan. Silloin hetken saatavilla oli kaikenlaisia luomutuotteita ja eurooppalaisia herkkuja. Kunnes hyllyt taas tyhjenivät ja aloimme odottaa seuraavaa konttia merten takaa.

Belizeen ei kaikki ruoka saavu merten yli konteissa ja täällä eivät minun muistini mukaan hyllyt tyhjene tällä tavoin tavallisesti, vaikka ruokaostoksilla käynti voikin täälläkin olla arvaamatonta ja koskaan ei voi tietää mitä kaupasta milloinkin löytyy. Onneksi olen vuosien varrella maailmalla oppinut odottamaan. Ja improvisoimaan löytyvistä ruoka-aineista aterioita. Matilda vain ei pysty ymmärtämään miksei meillä ole hänen kaipaamaansa "kuuria" (tyttö osaa sanoa mainiosti englanniksi yogurt mutta suomeksi kutsuu jugurttia edelleen kuuriksi).

5 kommenttia:

 1. Jos sinulla on crockpot/slow cooker, tai jos sellaisen jostain löydät, niin tee itse maustamatonta jugurttia maidosta ja pienestä määrästä jugurttia. Minä olen nyt kahdesti tehnyt, ja hyvää on. Paljon halvempaa, ja saa ison määrän tehtyä kerralla. Helppo resepti löytyy täältä:
  http://kolmenkolkkalaiset.blogspot.com/2012/03/ihana-hyvan-mielen-haaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä Sennie! Meillä ei ole crockpotia mutta olen kyllä vähän miettinyt sellaisen hankkimista kun ystävät täälläkin ovat sitä kehuneet. En edes tiennyt, että sillä saa jugurttiakin tehdyksi! Täytyy pistää vakavaan harkintaan.

   Poista
  2. Minäkin kannatan kotitekoista jugurttia! Meillä oli englannissa oikein jugurttikone, ja sellainen ostettiin täällä italiassakin. Tuo täällä ostettu ei vain oikein tunnu toimivan, ja hankinnassa onkin seuraavaksi sellainen missä ei ole erillisiä purkkeja vaan yksi iso säiliö. Noita slow cookereita en ole täällä euroopassa nähnyt, sellainen olisi kyllä kätevä!

   Poista
  3. Vau, en ole ikinä kuullutkaan jugurttikoneesta! Olen selvästi ihan jäljessä kodinkoerintamalla. Jugurttikone tulisi meillä kyllä hyvään tarpeeseen. Varsinkin Matilda on kova syömään jugurttia. Täytyypä yrittää katsoa mitä täälläpäin on saatavilla...

   Poista
  4. Niin, piti tietysti kirjoittaa kodinkonerintama tuossa yllä...

   Poista

Kiitos kommentistasi!