tiistai 13. maaliskuuta 2012

Paroni Blissin päivä

Henry Edward Ernest Victor Bliss (16.2.1869 - 9.3.1926) oli kotoisin Iso-Britanniasta mutta oli ostanut baronin arvon Portugalista. Öljy-osakkeilla rikastunut ja aikuisiällä polioon sairastunut paroni Bliss päätti lähteä tutkimaan maailmaa luksusjahdistaan käsin. Hän pysähtyi matkallaan Bahamalla, Trinidadissa ja Jamaikalla, ja päätyi lopulta Belizeen, jonka ilmasto sopi sairaalle miehelle hyvin. Sairautensa vuoksi paroni Bliss ei koskaan tullut Belizessä maihin. Hän asui jahdissaan Belizen edustalla kuolemaansa asti ja kiintyi sen muutaman kuukauden aikana kovin belizeläisiin. Paroni Bliss jätti testamentissaan suuren osan omaisuudestaan Belizen kansalaisten käyttöön. Maa oli tuolloin vielä nimeltään Brittiläinen Honduras. 

Maaliskuun yhdeksäntenä juhlitaan paroni Blissin juhlapäivää. Jostain syystä paroni Blissin pyhäpäivä osuu aina itse juhlapäivää seuraavalle maanantaille. Tänään olemme siis juhlistaneet paroni Blissiä, joka oli selvästi vähintään yhtä ihastunut Belizeen ja belizeläisiin kuin minäkin.

Itse asiassa koko viikonloppu on sujunut meiltä vähän juhlien merkeissä. Perjantai-iltana Cosimo ja minä kävimme juhlimassa Yhdysvaltain suurlähetystön edellistä apulaispäällikköä ja hänen vaimoaan, jotka ovat käymässä Belizessä ensimmäistä kertaa eläkkeelle jäätyään. Oli mukava nähdä heitä ja muita Belmopanin ystäviä ja tuttuja, ja viihdyimme juhlissa vähän liiankin myöhään. Lauantai-aamuna oli nimittäin lähtö paroni Bliss -viikonlopun viettoon Hopkinsin kylään. Vietimme viikonlopun kolmen ystäväperheen kanssa ja päivät kuluivat hyvästä seurasta ja kauniista säästä nauttien. 

Uni vain jäi vähän vähiin. Menimme kyllä Hopkinsissa hyvissä ajoin nukkumaan molempina iltoina. Mutta ensimmäisenä yönä meitä oli hotellihuoneen suuressa sängyssä nukkumassa koko pieni perhe ja nukuimme niin hyvin kuin mahduimme nukkumaan. Toisena yönä Miko halusi, että hänelle tehdään oma sänky lattialle, mutta se minkä voitimme nukkumatilassa hävisimme Matildan huonossa yössä: tyttö heräili yhtenään ja ikävöi omaan sänkyynsä kotiin. 

Tulevalta yöltä odotankin paljon. Kaikki saavat taas uinua omissa sängyissään, koirat ovat lomakodissaan juosseet ja väsyttäneet itsensä siihen malliin, että nukkuvat toivottavasti hekin rauhassa läpi yön. Ainut huono puoli tässä yössä toistaiseksi on, että se tekee tuloaan kovin hitaasti. Olisin itse valmis nukkumaan jo vaikka heti mutta lapsissa on vielä virtaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!