maanantai 5. maaliskuuta 2012

Sanoja

Täällä meilläpäin kutsutaan sekarotuisia koiria usein yleisnimellä "potlicker", padannuolija. Erityisesti nimitys viittaa sekarotuisiin kulkukoiriin; heille ei kirjaimellisesti riitä muuta ruokaa kuin mitä ruuan jätteitä padan pohjasta saavat irti nuoltua. Meidän molemmat koiramme ovat alkujaan näitä padannuolijoita, mutta tätä nykyä tietysti jotain ihan muuta. Potlicker on minusta joka tapauksessa mukavan kuuloinen sana. 

Toinen kivan kuuloinen sana joka on käytössä täälläpäin maailmaa on "pickney" - lapsi. Se on käytössä ainakin sekä Jamaikalla että täällä Belizessä ja ymmärtääkseni laajemminkin englanninkielisissä Karibian maissa. Jamaikan patois-sanoista on mieleen jäänyt myös "lickle" - pieni. Se soljuu huulilta helpommin kuin "little" ja muutenkin kuulostaa jotenkin onomatopoeettisemmalta! 

Tämän päivän sanoja ovat kuitenkin ennen kaikkea sade ja kylmä. Eilen illalla illan pimetessä alkoi sataa. Kävin yläkerrassa sulkemassa ikkunoita ja huomasin, että kylän ylle oli asettunut tummanharmaa pilvi. Harmaan pilven reunat roikkuivat kylän yllä kuin repaleinen kangas. Melkein koko yön pilvi satoi kylän päällä tasaista tahtia ja tänä aamuna sade on vaan jatkunut. Monien lämpimien päivien jälkeen on yhtäkkiä taas kylmä. 

Yllättävä sana tälle päivälle on myös villatakki. En muista, että olisin vielä koskaan oikeasti kaivannut villatakkia Belizessä, saati kaivanut sellaista esiin ja pukenut päälle. Mutta jostain syystä 24 celsiusastetta tuntuu harvinaisen kylmältä tänään. Puuvillainen takki onneksi lämmittää mukavasti. Tällaisina päivinä toivon, että meillä olisi potlicker-koirillemmekin lämmittävät paidat. Poppy varsinkin on hyvin lyhytkarvainen, mahassa sillä on tuskin ollenkaan karvaa. Se on kuin luotu tropiikin kuumiin oloihin, paitsi silloin kun sataa ja onkin yhtäkkiä kylmä. Pongolla on erikoinen vettä ja likaa hylkivä karva joka on kätevä sadepäivinä. 

Lickle pickney -lapsilleni yritin tänään pukea vähän enemmän päälle mutta Miko lähti kuitenkin tavallisessa asussaan leikkikouluun: Mikolla on aina päällään T-paita ja shortsit. Vain shortsien väri ja paidan kuvio vaihtelevat päivästä toiseen. Matildalle sain sentään puettua pitkät housut.

Tämän aamun sanoja ovat myös kuuma kahvi ja tee. Jauhecappuccinoja meni aamun kuluessa parikin ja nyt olen siirtynyt lämmittämään itseäni Earl Greyllä. Sadepäivillä on kyllä puolensa. On kotoisaa istua sohvan nurkassa villatakki päällä, kuppi teetä käden ulottuvilla ja kuunnella sateen ropinaa. 

2 kommenttia:

  1. Hyviä sanoja, hyvin kirjoitettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kylmä ja sade jatkuu vaan. Villatakki päällä olen edelleen. Voi mikä päivä.

      Poista

Kiitos kommentistasi!