sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Vedestä

Belizessä on monia kyliä joissa asukkailla ei ole juoksevaa vettä. Jossain kylissä juoksevaa vettä riittää vain muutamaksi tunniksi päivässä. 

Siellä missä juoksevaa vettä on tarjolla, se on teoriassa puhdistettua vettä. Käytännössä vesi ei kuitenkaan missään Belizessä ole riittävän puhdasta juomavedeksi. Me pesemme hanavedellä hampaamme ja itsemme, mutta emme käytä sitä juomavetenä. Jos keskellä yötä tulee jano, täytyy jaksaa kulkea alakertaan hakemaan juomavettä. Kun lapset kylpevät tai pesevät hampaitaan täytyy heitä muistuttaa olla juomatta hanavettä. 

Meillä oli alunperin hieno sähköinen juomavesisäiliö josta sai sekä kylmää että huoneenlämpöistä vettä. Se kuitenkin meni rikki yhtenään ja monimutkaisesta laitteesta oli vaikea selvittää mikä milloinkin oli vikana. Löysin vihdoin muutama kuukausi sitten tilalle simppelimmän säiliön. Sekin hajoaa silloin tällöin mutta koska systeemi koostuu vain muutamasta osasta on aika helppo huomata mikä osa milloinkin tarvitsee huomiota tai korjausta. 

Meillä on yhteensä viisi vesitonkkaa jotka käymme täyttämässä suurinpiirtein parin viikon välein. Vettä tuodaan myös kotiovelle vesirekalla, mutta se on kaupasta ostettuna huomattavasti halvempaa. Kaikkein halvimmalla Belmopanissa saa vettä vedenpuhdistamosta joka täyttää pullot 2,5 Belizen dollarin hintaan per pullo.

Puhdistettu juomavesi ei ole täällä kovin hyvänmakuista. Jamaikalla vastaava pullotettu vesi oli lähdevettä ja oikeasti maistui aika hyvältä. Täällä ei jostain syystä ole lähdevettä laajalti tarjolla. Mutta kaikkeen tottuu ja vesi on joka tapauksessa lempijuomani.


2 kommenttia:

 1. Suomalaista hanavetta on ulkomailla todella oppinut arvostamaan! Samanlaisista vesiponikoistsa meillakin vetta juodaan, taalla tosin ne sahkolaitteet toimii ja vesikin on kohtalaisen makuista!

  Terveisia Bahrainista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhdas hanavesi on kyllä iso juttu! Espoon lomilla vetelen hanavettä kaksin käsin.

   Meillä sähkölaite toimi niin kauan kuin asuimme Kingstonissa ja kone haettiin huollettavaksi kerran kuudessa kuukaudessa. Täältä ei huoltajaa löytynyt ja seuraus oli se, että vähän väliä hajosi koneesta yksi tai toinen osa. Kun lattialle oli pari kertaa viikon sisällä vuotanut melkein koko pönikän verran vettä mä päätin siirtyä yksinkertaisempaan malliin.

   Terveisiä sinne kauas. Erittäin mielenkiintoista lukea Bahrainin arjesta!

   Poista

Kiitos kommentistasi!