perjantai 13. huhtikuuta 2012

Belizen monet kasvot: mennoniitat

Belizessä on alueita joissa pellot ovat hämmentävän suorissa riveissä, ja niityillä laiduntaa laumoittain hyväkuntoisia lehmiä ja hevosia. Näiden alueiden läpi risteilee hyvin kunnossapidettyjä hiekkateitä joiden varrella seisoo viimeisenpäälle rakennettuja taloja ja ulkorakennuksia. Autoja ei näillä alueilla juurikaan näy, eikä sähköjohtoja. Näillä siisteillä ja järjestelmällisillä asuinalueilla asuu mennoniittoja, jotka ovat vuosisatojen kuluessa ajautuneet Keski-Euroopasta muun muassa Kanadan ja Meksikon kautta Belizeen. 

Mennoniitat ovat protestanttinen uskontokunta, joka uskoo aikuiskasteeseen. Perinteiset mennoniitat kulkevat edelleen hevosten vetämillä vaunuilla ja vankkureilla, eivät käytä sähkölaitteita ja elävät kaikin puolin niin kuin Raamattu heidän mukaansa opettaa. Mennoniitat sekoitetaan usein amisheihin, mutta amishit itse asiassa erosivat mennoniittoista omaksi uskontokunnakseen jo 1600-luvun lopulla. 

Belizeen mennoniitat asettuivat vuonna 1958. Tarina kertoo, että he saivat Belizestä käyttöönsä paljon maata, joka kuitenkin paljastui pitkälti suoksi. Kaikkien hämmästykseksi mennoniitat kuivasivat soisen maan ja muuttivat sen nopeasti hyvin tuottavaksi viljelymaaksi. 

Mennoniitat ovat Belizessä pääasiassa asettuneet pohjoiseen Orange Walk -kaupungin lähelle ja Spanish Lookoutiin noin puolen tunnin ajomatkan päähän Belmopanista, mutta pienempiä mennoniittayhteisöjä on läpi Belizen. Lähellä Belmopania on pieni Springfieldin mennoniittayhteisö, joka muun muassa kasvattaa myyntiin monia näissä oloissa eksoottisia kasveja ja hedelmäpuita. Springfieldiin johtavalla pienellä maaseututiellä on lähellä kylää kyltti jossa toivotaan, että vierailijat ovat asiallisesti pukeutuneita ja muistutetaan, että sunnuntaisin - Jumalan päivänä - ei kauppoja Springfieldissä voi tehdä. 

Kaikkialla Belizessä näkee mennoniittanaisia pitkissä mekoissaan tukat tiukasti nutturalla, nutturan päällä pieni valkoinen kangas, tai tukka kokonaan tumman hilkan peitossa; ja partaisia mennoniittamiehiä farkkuhaalareissaan, hatut päässään. Maantiellä ohitamme silloin tällöin kokonaisia mennoniittaperheitä hevosrattaissaan, ja toripäivinä mennoniittoja kulkee hevosten vetämillä rattailla läpi Belmopanin torille myymään ja ostoksille. 

Perinteisten mennoniittojen lisäksi Belizessä elää myös moderneja mennoniittoja, jotka eivät noudata perinteisten mennoniittojen tiukkoja pukeutumissääntöjä, ja muun muassa ajavat autoa ja käyttävät sähkölaitteita. 

Suurin osa mennoniitoista näyttää kasvonpiirteiltään ja väritykseltään hämmentävän samalta kuin minun pieni perheeni. Arvaan, että meitä aika usein luullaankin täällä moderniksi mennoniittaperheeksi. Sekaannus ei minua häiritse ollenkaan. Siitä asti kun olemme asuneet Belizessä olen ihaillut mennoniittojen rauhallista tuotteliaisuutta. Mennoniitat elävät omissa yhteisöissään, mutta ovat ensimmäisten joukossa auttamassa muita apua tarvitsevia belizeläisiä esimerkiksi jälleenrakennustyössä hurrikaanien jälkeen. Mennoniitat osaavat kasvattaa pohjoisen kasveja täällä etelässä ja muokata suosta menestyviä peltoja. Mennoniitat myös tuottavat Belizen kaikki maitotuotteet maidosta ja juustosta jäätelöön, ja suuren osan maan lihatuotteista ja hedelmistä. Lisäksi Belizen mennoniitat muun muassa rakentavat teitä, siltoja, taloja ja huonekaluja. 

Tunnen joka tapauksessa jonkinlaista yhteyttä mennoniittayhteisöön, kai heidän eurooppalaisten juuriensa vuoksi. Belizen mennoniitat puhuvat edelleen keskenään laajasti vanhaa saksan kieltä, vaikka useimmat puhuvat hyvin myös englantia, ja monet vielä lisäksi espanjaakin. Vaikken itse osaa saksaa, vanhaa tai uutta, tuntuu saksan kieli silti minulle läheiseltä, koska se on eurooppalainen kieli ja yksi perhepiirini kielistä. Kielen lisäksi mennoniitat ovat myös konkreettisesti kiinni eurooppalaisuudessa esimerkiksi perinneruokien ja vanhojen tapojensa kautta. 

4 kommenttia:

 1. Taas oppii jotakin uutta. Mielenkiintoista! Hyviä ihmisiä ovat varmasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Belize on niin moninainen, minä opin täällä vähän väliä jotain uutta. Blogikirjoitusten taustatyö tuo joskus vielä lisätietoja, joihin en muuten ollut vielä törmännytkään. Tämä kirjoitus on ollut kesken jo jonkun aikaa, nyt vasta sain sen kirjoitettua loppuun ja julkaistua. Tulin tätä kirjoittaessani tarkistaneeksi internetin ihmeellisistä tietovarastoista mikä tekee mennoniitoista erilaisia joihinkin muihin protestanttisiin suuntiin verrattuna, ja minulle paljastui tuo aikuiskaste-asia. Kävin aiheesta jokin aika sitten mielenkiintoisen keskustelun mennoniittaystäväni kanssa. Siitä joskus ehkä vielä lisää.

   Poista
  2. KIITOS KIRJOITUKSESTASI..luin juuri kirjan jossa perhe liittyi Mennoniittikirkon jäseneksi...ei ollut oikein ymmärrystä seurakunnasta..ei ole kyllä tietoa missä Belizekään on..mies katsoi kartasta..:))Minut on kastettu tässä meidän järvessä..ja Jeesus on paras ystäväni..OLET ONNELLISESSA ASEMASSA KOSKA SINULLA ON USKOVIA YSTÄVIÄ !! JUMALA KANSSASI..SIUNAUSTA JA ILOTULVAA ELÄMÄÄSI !!
   Terveiset sateisesta Suomen kesästä..eeva

   Poista
  3. Kiitos Eeva kommentista ja aurinkoisia terveisiä Suomeen!

   Poista

Kiitos kommentistasi!