torstai 5. huhtikuuta 2012

Hyvällä mielellä

Sain Kulkukatilta haasteen kirjata kymmenen asiaa, jotka tuovat minulle hyvää mieltä. Kiitos Katti! Tämä oli mukava haaste; on hyvä välillä rauhoittua miettimään mielihyvää. Mutta keskittyäkö elämän pieniin iloihin vai käsitelläkö suurempia linjoja, siinä kysymys. Lopputulos on sekoitus näitä molempia, vähän satunnaisessa järjestyksessä. 

1. Oma perhe. Miko ja Matilda ovat jokapäiväisiä hyvän mielen lähteitä. Vaikka meiltä joskus kuuluukin äidin karjahtelua, ennen kaikkea meillä soi lasten loputon tarinointi ja iloiset leikin äänet. Myös Cosimo ilahduttaa ja naurattaa minua varmaankin päivittäin. Mutta ennen kaikkea Cosimo on luonut kanssani perheellemme hyvän mielen olosuhteet, joitten puitteissa tuntuu hyvältä ja turvalliselta elää. 


2. Koirat ja muut eläimet. Pongo on täynnä iloista hyvää mieltä ja jakaa sitä innolla ympärilleen. Poppy puolestaan vaikuttaa minuun rauhoittavasti ja on juuri sellainen tuki ja hyvän mielen tuoja kuin koirattomana lapsena aina kuvittelinkin oman koiran olevan. Eläimet yleensäkin tuottavat minulle mielihyvää, niin Suomessa asuvat kissamme kuin ihan tuntemattomatkin eläimet. Voisin katsella kissan- tai koiranpentuja tuntikaupalla hymy huulillani, ja kilpikonnakohtaamiseni huvittaa minua edelleen.

3. Perheenjäsenet ja ystävät. Maailman monissa eri kolkissa asuu minulle tärkeitä ihmisiä. Ihan vain ajatus näistä tärkeistä ihmisistä riittää joinain huonoina päivinä piristämään mieltä. Monet surut ovat väistyneet perheenjäsenten ja ystävien avulla, ja melkein joka päivä joku ystävä tai perheenjäsen tekee tai sanoo jotain ilahduttavaa. 

4. Kirjat. Lasten myötä monet asiat ovat toistaiseksi jääneet. En enää ehdi enkä jaksa usein katsoa elokuvia, enkä rauhassa keskittyä kirjoihin. Luen silti jotain koko ajan. Vähintäänkin luen kirjaa joka päivä sen hetken kun istun Matildan sängyn vieressä ja odottelen, että tyttö vaipuu päiväunille. Juuri nyt on kesken To kill a mockingbird, jota en olekaan ennen lukenut. Silloin tällöin kun valvon illalla myöhään ja katson jonkun elokuvan, minua tavallisesti jälkikäteen harmittaa, että tuhlasin rajallista omaa aikaani leffankatsomiseen. Mutta kirjojen lukeminen ei ikinä harmita, vaan päinvastoin inspiroi ja tuo mielihyvää. 


5. Blogin kirjoittaminen. Tätä ei ehkä voi ymmärtää kuin toinen bloggaaja; kuinka mukavaa ja antoisaa on saada mielessä pyörineet ajatukset ja äskettäin otetut kuvat ruudulle, mallailla niitä sopivaan muotoon, ja julkaista teksti. Olen sanonut ennenkin, että on tietysti erityisen mukavaa jos kirjoitus kirvoittaa lukijoissa ajatuksia ja kommentteja. Mutta kirjoittaminen jo itsessään tuo minulle hyvää mieltä ja mielenrauhaa. 

6. Kahvi. Kuppi hyvää kahvia tekee minut iloiseksi ja pirteäksi. Viime päivät on Belizessä tosin ollut niin kuuma, etten ole voinut juoda kahvia. En yksinkertaisesti pysty juomaan riittävästi vettä päivän mittaan, että voisin täällä kuumassa juoda kahvia. Saan tällä hetkellä kahvikupillisesta hyvän mielen sijaan sydämentykytystä ja huonon olon. 

7. Hyvä ruoka. Hyvä englantilainen aamiainen, italialainen lounas pitemmän kaavan mukaan, tai isäni tekemä illallinen. Opiskeluaikojen suosikkiruoka pad thai. Riisiä, papuja ja kanaa belizeläisittäin, tai katkarapuceviche. Muun muassa näistä tulee hyvä mieli ja maha täyteen. 

8. Aurinko. En ole auringonpalvoja, mutta auringonvalo kyllä piristää ja auttaa lähtemään aamulla liikkeelle. Ei ole kamalaa nousta lasten kanssa varhain, kun ulkona paistaa jo päivä täydellä teholla. 

9. Autolla ajo Belmopanin kylällä. Aloin varsinaisesti ajaa autoa vasta täällä Belizessä. Sain ajokortin Kingstonissa ja ajelin siellä kyllä jonkun verran, mutta autoilusta on tullut mukavaa ja luontevaa vasta Belmopanissa. Autoilussa Belmopanin kylällä yhdistyy kaksi mielihyvän lähdettä: itse autoilu ja tämä rakas kylä.  

10. Belizeläinen vesimelonimehu. Lasi kylmää ja luonnollisen makeaa vesimelonimehua raikastaa ja ilahduttaa aina yhtä paljon. Tuoretta vesimelonimehua on täällä tarjolla lähes joka ravintolassa ja juon sitä ulkona syödessäni melkein aina. 


*****

Sain äskettäin tunnustuksen myös Ajatusmurusia-blogista, jossa mietitään vaikeita asioita, usein kuitenkin huumori rivien välistä kimallellen. Kaunis blogi -tunnustus toi hyvää mieltä. Kiitos myös siis Ajatusmurusille! Tähän jälkimmäiseen tunnustukseen ei liity mitään haastetta. Päivän paljastukset jäivät siis noihin kymmeneen. 

*****

Olen tainnut haastaa melkein kaikki tutut ja vähän vähemmänkin tutut blogit jo tavalla tai toisella kuluneiden viikkojen aikana. Lähetän hyvän mielen haasteen eteenpäin Ajatusmurusille elämänjanoa lisäämään, ja myös ihan yleisesti kaikille, jotka tuntevat syystä tai toisesta tarvetta miettiä mielihyvä-kysymyksiä omalta osaltaan. Kauniita olette kaikki.

2 kommenttia:

  1. Olipa hyvää mieltä tuovia juttuja! :) Ja omaan listaan voisi lisätä kanssa nuo kirjat bloggauksen. Ah, kylmä vesimelonimehu kuulostaa aivan taivaalliselta...

    VastaaPoista
  2. Näitä tulee mieleen lisää, kun lukee muiden vastaavia listoja! Pitäisi varmaan yrittää opetella itsekin tekemään tuota vesimelonimehua... Se on kyllä tosi hyvää.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!