lauantai 28. huhtikuuta 2012

Käärme paratiisissa

Viime syyskuussa Belizen pääministeri solmi välirauhan kahden jengin välille, jotka Belize Cityssä taistelevat toisiaan vastaan. Käytännössä jengien päämiehille maksettiin siitä, että he pitävät joukkonsa toistaiseksi rauhallisina. 

Välirauhasopimus tuntuu erikoiselta ratkaisulta vaikeaan tilanteeseen, ja sitä onkin Belizessä laajasti kritisoitu. Rikollisten kanssa ei kai yleensä ottaen kannata tehdä sopimuksia, eikä rikollisjengeille maksaa siitä, että he eivät tekisi rikoksia. Jos yhdelle tai kahdelle rikollisryhmälle maksetaan lainkuuliaisuudesta, eikö se kannusta muita rikollisuuteen; jos ei rikoksilla pääse rikastumaan niin ehkä sitten valtion rahoilla? Ja mitä tapahtuu, kun rahat ennen pitkää loppuvat? Belizen valtiolla ei rahaa liiaksi asti ole. 

Belize Citystä on viime viikkojen aikana kuulunut päivästä toiseen huonoja uutisia: murhia ja murhayrityksiä keskellä päivää kaupungin kaduilla. Belizen pääministerin ja hänen nimittämänsä uuden hallituksen arvio tilanteesta on, että jengien välinen rauha pitää ja että nämä viime viikkojen murhat eivät liity jengien välienselvittelyyn. Surmattujen joukossa on kuitenkin jengien keskeisiä jäseniä. Viime viikolla kuolivat muun muassa molempien Belize Cityn keskeisten jengien johtajat. Epäilyjen mukaan yhden jengin johtaja surmasi ensin toisen, ja sitten poliisit aiheuttivat puolestaan toisen johtajan kuoleman hieman epämääräisissä olosuhteissa. 

Minä en ole aikapäiviin käynyt Belize Cityssä. Meille tulee sinne aika harvoin vapaa-ajalla asiaa muuta kuin lentokentälle. Belize Cityn rikollisuus on kuitenkin lähestynyt meitä. Silloin kun jengien välinen rauha Belize Cityssä vielä todella piti, rikollisuus Belmopanissa lisääntyi. Rikollisjengit olivat luvanneet olla tekemättä rikoksia Belize Cityssä; Belmopanista tai muista kylistä tai kaupungeista ei ollut mitään puhetta. 

Cosimo käy Belize Cityssä työnsä puolesta silloin tällöin ja ajeli sinne muutama ilta sitten edustustilaisuuteen. Vain tuntia aikaisemmin hänen ajoreittinsä varrella Belize Cityn kadulla oli keskellä iltapäivää ammuttu mies kuoliaaksi. Onneksi kuulin asiasta vasta Cosimolta itseltään, kun hän illalla palasi edustustilaisuudesta kotiin. 

Olemme asuneet tällaisessa todellisuudessa ennenkin, Kingstonissa, mutta siellä rikollisuus ja murhat eivät tulleet näinkään lähelle. Jengien väliset taistelut käytiin getoissa eikä kaiken kansan edessä kaupungin kaduilla. Nyt Kingstonissakin on tilanne tosin kuulemani mukaan kovasti huonontunut, ja rikollisuus on levinnyt laajemmalle. Paikallinen jamaikalainen tuttavamme joutui äskettäin aseellisen ryöstön uhriksi Kingstonissa omalla kotiportillaan ihan hyvällä asuinalueella. Tällaisia uutisia emme ole Kingstonista tottuneet kuulemaan.

Tänä viikonloppuna Belmopanissa pidetään jokavuotinen maatalousnäyttely. Maatalousnäyttelyn ajaksi koko maa kerääntyy Belmopaniin ja näyttelyalueella on kerralla liikkeellä enemmän ihmisiä kuin mitä kylässä näkee koko muun vuoden aikana yhteensä. Tarjolla on ruokaa ja juomaa, ja nähtävänä ihmispaljouden lisäksi erilaisia maatalousaiheisia esityksiä. Lapset voivat halutessaan ratsastaa, tai käydä paijaamassa kananpoikia ja karitsoja. Aurinko porottaa siniseltä taivaalta ja äänentoistolaitteet pauhaavat. Olen odottanut tilaisuutta jo monta viikkoa; Belizen maatalousnäyttelyssä on ihan oma tunnelmansa. Olemme käyneet siellä joka kevät siitä asti kun olemme asuneet täällä.

Äskettäin kuulin huhuja, että Belize Cityn viimeviikkoiset levottomuudet saattavat näkyä maatalousnäyttelyssäkin. 

Vaikka Belmopan on aika rauhallinen pikkukylä, on kurjaa joutua hetkeäkään miettimään onko turvallista lähteä lasten kanssa rakastamaani maatalousnäyttelyyn, ja huolehtia vähän Cosimosta kun hän käy töitten puolesta Belize Cityssä. En voi enää välttää ajattelemasta Belize Cityn levottomuuksia. Minun paratiisiini on kiemurrellut käärme.  

4 kommenttia:

 1. Minulla on suunnitelmissa matka Belizeen. Meridasta on bussireitti suoraan Belize Cityyn. Illalla bussiin ja aamulla perillä. Mietin kuitenkin vielä koska pääkaupunki ei mainosteta kovin turvallisena paikkana mutta en osaa oikein suhteuttaa tuota konseptia, elinhän itsekin uutisten mukaan "sotatantereella" pitkän aikaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uutisten perusteella on tosiaan joskus vaikea tietää minkälaisesta paikasta oikeasti on kyse!

   Juuri nyt ei ole hyvä aika vierailla Belize Cityssä. Jengipomojen viime viikkoisten surmien jälkeen kaupunki on hälytystilassa. Täällä Belmopanissakin asti näkyy tuo Belize Cityn heikentynyt turvallisuustilanne, Cosimo kertoi, että turvallisuusjärjestelyt eilisissä maatalousnäyttelyn avajaisissa olivat hyvin tiukat.

   Tavallisissa oloissa Belize Cityssä pitää olla varovainen siitä missä liikkuu ja iltaisin ja öisin ei ole hyvä liikkua yhtään missään. Itse asiassa Belize Cityssä ei ole kovin paljon nähtävää. Kiinnostavampia paikkoja ovat minun mielestäni esimerkiksi San Ignacio ja Hopkins. Jos rantaelämä kiinnostaa, Belize Citystä pääsee laivalla Belizen saarille. Me emme ole niissä vielä missään käyneet, eli en osaa niitä sen enempää mainostaa.

   Belmopan on muuten Belizen pääkaupunki, pääkaupunki siirrettiin Belize Citystä Belmopaniin jo vuonna 1970.

   Poista
  2. Hups, vahingossa lipsui tuo pääkaupunki tuohon kommentiin ; )
   Täytyy tutkia bussin pysähdyspaikat ja miettiä mihin menisi. Ystävä kutsui sunnuntairetkelle zona librelle, josko edes sinne asti ehtisi.

   Poista
  3. Mä en ole siellä vapaalla kauppa-alueella, zona librellä, paljon pyörinyt, mutta se on tähän asti vaikuttanut mun mielestä vähän ylimainostetulta paikalta. Hinnat voivat olla ihan ok, mutta mulle tulee siitä ulkoisesti mieleen vanha villi länsi: pölyisiä ja tyhjiä katuja, ja niitten varrella erilaisia kauppoja, jotka näyttävät myyvän lähinnä huonolaatuisia vaatteita ja alkoholia. Mutta siellä voi hyvin olla jotain muutakin ja enemmän, joka multa on vaan jäänyt näkemättä ja kokematta - olen käynyt siellä vain yhdessä kaupassa ruokaostoksilla, ja mun muut huomiot alueesta ovat siis vain auton kyydistä kuikailtuja...

   Corozal heti Belizen ja Meksikon välisen rajan tällä puolen on jäänyt myös mulle aika vieraaksi. Se on meren rannalla, mutta kaupunki itse vaikuttaa aina jotenkin vähän tyhjältä ja autiolta. Orange Walk, joka on jonkun matkaa rajalta eteläänpäin on puolestaan ihan kivan tuntuinen pikkukaupunki. En tiedä onko Orange Walkissa mitään niin erityistä nähtävää, mutta hyviä tacoja ainakin :)

   Onnea matkasuunnitelmiin!

   Poista

Kiitos kommentistasi!