tiistai 10. huhtikuuta 2012

Ötököitä talossa ja puutarhassa

Taitaa olla liskosesonki. Liskoja näkyy kaikkialla ja iltaisin kuuluu niitten tuttua kaakatusta eri puolilta taloa. 

Leivänpaahtimen takana asuu vaalea melkein läpinäkyvä lisko, joka kiirehtii jääkaapin taakse piiloon kun paahtimelle tulee käyttöä. Etupihan sähkökaapin takana hengähti aamulla varjossa toinen ja kolmas piilotteli autotallin oven sisäpuolella. Äsken kun katsoin keittiön ikkunasta ulos lasten keinutelineestä kurkotti kaulaansa lisko. Mihin vain katsonkin vastassa tuntuu olevan lisko. 

Liskot ovat vaarattomia mutta silti säpsähdän aina vähän niitten arvaamattoman nopeita liikkeitä. Silmänräpäyksessä ei heti ehdi hahmottaa vilahtiko lattialla lisko vai joku kurjempi otus, skorpioni tai vaikkapa myrkkyhämähäkki.

Muutama ilta sitten huomasin alakerrassa ison hämähäkin. Ei se mikään karvainen tarantella ollut, mutta tavalliseksi hämähäkiksi kuitenkin aika paksu ja pitkäjalkainen. Oli jo myöhä, kaikki muut nukkuivat, joten päätin jättää hämähäkin aloilleen. Ei kai se nyt sentään yön aikana yläkertaan kiipeäisi. Aamulla huomasin lasten sängyjä pedatessani, että hämähäkki oli kuin olikin kiivennyt yöllä yläkertaan ja pyöri nyt ihan lastenhuoneen ulkopuolella. Matilda oli ollut yöllä levoton ja olin taas vaihteeksi nukkunut yöni patjalla lastenhuoneen lattialla. Ajatus pitkäkoipisesta hämähäkistä kävelemässä yöllä ylitseni puistattaa. Tosin jos hämähäkki osaa kiivetä yläkertaan asti se kai osaisi kivuta sänkyynkin, eli ehkä sillä ei lopulta ole hämähäkkien kannalta niin väliä nukkuuko sängyssä vai patjalla lattialla?

Haluaisin mieluummin kuljettaa kaikki ötökät talosta ulos sen sijaan, että vaan kylmästi tapan ne. Yläkerrassa olin kuitenkin aika kaukana helposti avattavasta ovesta tai ikkunasta. En myöskään tunne Belizen hämähäkkejä riittävän hyvin, että tietäisin mitkä niistä varmasti ovat harmittomia ja myrkyttömiä. Olen yrittänyt jo kauan etsiä Belizen hämähäkeistä kertovaa kuvateosta, jotta voisin vertailla kohtaamiani yksilöitä kirjan kuviin, mutta sellaista kirjaa ei tunnu olevan olemassa. Luulen, että hämähäkeistä ainoastaan tarantelloja täytyy yrittää välttää ja varoa, mutta en ole asiasta ihan varma. Oli miten oli, en halunnut säikäyttää hämähäkkiä minkään yläkerran sängyn alle muhimaan. Huokaisin siis syvään, otin ensimmäisen käsiini osuvan suuren ja painavan kirjan ja tiputin sen hämähäkin päälle. Hämähäkki kuoli nopean ja toivottavasti mahdollisimman kivuttoman kuoleman. 

Kirja sattui olemaan Cosimon isävainaan tuotantoa. Uskon ja toivon, että lasten isoisä olisi arvostanut rooliaan aamun hämähäkkikohtaamisessa.


Ps. Taas kerran jouduin tänä iltana noukkimaan pastavedestä pinnalla kelluvia kuolleita ötököitä. Olemme säilyttäneet pastaa pakastimessa nyt jo useamman kuukauden, mutta taisin äsken ottaa pakastimesta viime vuoden puolella ostetun paketin, joka ehti olla jonkun aikaa ruokakaapissa ötököitten ateriana ennen kuin siirsimme koko satsin pakastimeen. Uudemmissa paketeissa ei siis pitäisi enää olla muuta kuin pastaa. Sopii toivoa, koska kelluvat ötökät vievät kyllä ruokahalun.

6 kommenttia:

 1. Hih, nyt tajuan yhden hyvän puolen Pekingissä - hyvin kylmän talven vuoksi ei ötököitä liiemmälti ole. Paitsi viikonlopun aikana heränneitä itikoita, äänettömiä, pieniä, vikkeliä, mahdottomia nähdä saati liiskata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunnon vuodenajat hillitsevät tosiaan kätevästi ötököitä. Meillä on kylmä talvi vain pakastimessa... Joulun alla ostimme ison allaspakastimen, koska niin paljon ruuista täytyy säilyttää kylmässä ötököiden vuoksi ja jääkaapin pakastin oli käynyt aivan liian pieneksi.

   Noita käsittämättömän nopeita hyttysiä on muuten tälläkin puolella palloa. Belmopanissa on onneksi verrattain vähän hyttysiä, koska täällä tehdään läpi kylän tasaisin väliajoin hyttysmyrkytyksiä, mutta Kingstonissa hyttysiä oli sitäkin enemmän, ja ne olivat tosiaan hämmentävän hiljaisia ja nopeita. Ehtivät imeä verta ja poistua paikalta ennen kuin niitä edes huomasi!

   Poista
 2. yikes! Onneksi meilla ei mitaan eksoottisia elaimia ole. Kaikkia muita kylla. Peurat tekee tuhoa puutarhassa, taytyy keksia joku keino pitaa ne pois ennen kuin alan taimia istuttamaan. Kojootit pitavat yolla inhottavaa aanta. Sammakot ovat myoskin tosi aanekkaita, taitaa olla kosiskelu aika. Naapureitten hevoset ovat aanettomia ja ilo silmalle. Aamulla auringonnousun aikaan kay hilliton viserrys ja piipitys, joka jatkuu kylla koko paivan. On meilla kylla kaarmeita, jotain pienia vaarattomia vipeltajia...Juu ja karpasia riittaa kanssa.Pitais melkein kiiveta ullakolle kattomaan onko siella joku raato, kun meidan makkarin ikkunalaudat on taynna kuolleita karpasia...onneksi niista ei nyt haittaa ole, mutta tuo joukkokuolema vahan ihmetyttaa ja etta mista ne tulee...mutta nyt menoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonto on kyllä ihmeellinen! Meilläkin pitävät sammakot joskus niin kovaa ääntä, että vetävät pahimmillaan vertoja autojen hälyttimille - ja kuulostavatkin vähän samalta. Nyt ei tosin ole sammakkojen aika, tai ainakaan niitä ei kuulu eikä näy. Liskot ottavat sen sijaan taloa ja pihaa haltuunsa.

   Poista
 3. Entä onko torakoita? Kysyy torakkafobikko...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä täällä torakoitakin on. Meillä kotona niitä ei ole näkynyt sen jälkeen kun talossa kävi ötökkämyrkyttäjä kohta vuosi sitten. Järjestimme talolle myrkytyksen siksi koska jokin ötökkä söi meidän korihuonekaluita puruksi, mutta sama korituolien mässytys on jatkunut kyllä myrkytyksen jälkeenkin - tosin kaikki muut ötökät katosivat tosiaan talosta pitemmäksi aikaa.

   Täältä löytyy yksi torakkakohtaaminen:
   http://edustusrouvanpaivakirja.blogspot.com/2012/01/inhottavia-kotielaimia.html

   Toinen ikävämpi tapaus oli se kun vessapaperirullan sisältä poukkasi pimeässä päälleni torakka joka oli jotenkin sinne rullaan yön aikana kiivennyt. Se oli aika kamalaa. Mutta yllättäen sitä ei jotenkin kuitenkaan pelkää jokaisella öisellä vessareissulla!

   Poista

Kiitos kommentistasi!