lauantai 7. huhtikuuta 2012

Pitkäperjantai

Nim Li Punit -kadulla oli aamulla hyvin hiljaista.
En ole ikinä ennen nähnyt Fansico-kauppaa kiinni.
Onneksi se taas lauantaina aukeaa.
Kiinalainen leipomo oli yksi ainoista aukiolevista paikoista kylällä. Sieltä lähti mukaamme passionhedelmämehua ja kasvissushia kotitarpeiksi ja donitsikoloja (doughnut holes) viemisiksi. 
Pitkänäperjantaina Belmopan on hiljainen. Jopa kiinalaiset ruokakaupat olivat tänään kiinni. Onneksi löysimme sentään aamulla yhden torikojun josta saatoimme ostaa hedelmiä tyhjää hedelmäastiaa täyttämään, ja yhden aukiolevan kiinalaisen leipomon, josta löytyi viemisiä lounaalle.

Eräs ystäväperheemme oli kutsunut meidät tänään luokseen syömään toisen ystäväperheen kanssa. Mennoniittasukuiset ystävämme asuvat kolmihuoneisessa asunnossa johtamansa kaupan yläkerrassa. Heidän kotinsa ei ole liian pieni eikä liian suuri vaan juuri sopivan kokoinen, ja se tuntuu ehkä juuri kokonsa vuoksi jotenkin eurooppalaiselta ja tutulta. Asunnossa oli ilmastointi päällä sopivan lämpimällä: emme palelleet, mutta saimme toisaalta hetken hengähdystauon auringonpaahteelta ja helteeltä, joka on pysähtynyt kylän ylle. Meilläkin on kotona ilmastointi, mutta emme oikein osaa sitä pitää päällä vaan kidumme tavallisesti vain kattotuulettimien alla oli miten kuuma hyvänsä. 

Sekä isäntäperheen että toisen kylässä olleen ystäväperheen lapset ovat meidän lastemme ystäviä. Lapset katosivat omiin leikkeihinsä lastenhuoneeseen heti kun olivat syöneet. Me aikuiset saimme siis rauhassa syödä ja vaihtaa ajatuksia. Juttelimme uskonnosta, kasvatuksesta, erilaisista kulttuureista. Meidän välillämme on paljon eroja, mutta minulla on myös hämmentävän paljon yhteistä sekä mennoniittataustaisen että salvadorilaisen ystävättäreni kanssa - ja paljon yhteistä on myös meidän kärsivällisillä miehillämme. On äärimmäisen mukavaa viettää iltapäivä tilassa, joka tuntuu omalta sekä fyysisesti että henkisesti. Tavallinen kotoisa asunto ja läheiset ystävät ovat yhtä mahtava yhdistelmä kaikkialla maailmassa. Mitään sen kummempaa ei tarvita hyvän iltapäivän rakennusaineksiksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!