tiistai 17. huhtikuuta 2012

Sosiaaliturvaa turvaverkolle

Maksan kotiapulaiselle ja lastenhoitajalle palkan joka viikon lopussa. Kerran kuukaudessa käyn maksamassa heidän sosiaaliturvamaksunsa. Periaatteessa osa sosiaaliturvamaksusta pitäisi pidättää palkasta; käytännössä me maksamme kotiapulaisen ja lastenhoitajan sosiaaliturvan kokonaisuudessaan. Sosiaaliturvamaksu lasketaan viikkopalkan perusteella. Se ei ole suuri summa meille, mutta toivottavasti joskus auttaa ihania apulaisiamme, kun emme enää itse ole Belizessä ja he ovat väliaikaisesti syystä tai toisesta työttömänä. 

Maksamme näissä oloissa erittäin kilpailukykyistä palkkaa, ja maksamme muun muassa lomien ja sairauspäivien ajalta molemmille täyden palkan. Tämän pitäisi mielestäni olla itsestääselvää, mutta se ei kuitenkaan valitettavasti ymmärtääkseni ole kovin tavallista, varsinkaan Belizessä asuvien ulkomaalaisten keskuudessa. Maassa asuvat ulkomaalaiset maksavat kyllä usein vähän parempaa palkkaa kotonaan työtä tekeville apulaisille kuin paikalliset. Mutta ulkomaalaiset vain harvoin huolehtivat työntekijän toimeentulosta silloin kun he itse ovat poissa maasta, vaikka kyse voi olla kuukausiakin kestävästä oleilusta poissa Belizestä. Täyden sosiaaliturvan maksaminen kotiapulaisille ja lastenhoitajille on näissä oloissa myös käsittääkseni aika harvinaista niin ulkomaalaisten kuin paikallistenkin kotitalouksien kohdalla.

Se on monella tasolla ikävä asia.

Ihan itsekkäästä näkökulmasta täytyy sanoa, että minulla on aina todella hyvä mieli, kun kävelen ulos sosiaaliturvamaksutoimistosta. Olen tehnyt velvollisuuteni. Voin vain toivoa, että rahat lopulta käytetään siihen tarkoitukseen mihin ne on maksettu. Mutta ainakin olen yrittänyt taata apulaisieni toimeentulon myös tuonnempana. Ja kuvainnollisella tasolla kannan joka kuukausi oman osuuteni lainkuuliaisuuden ja sääntöjen noudattamisen kekoon. 


2 kommenttia:

 1. Olet kunnollinen ihminen, se palkitaan aina elämässä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä sosiaaliturvan maksamisesta on palkinto jo ihan se hyvä mieli minkä saan kun käyn maksut maksamassa, Riittävä ja mukavan nopeakin palkinto :)

   Ja samalla reissulla tulee usein käytyä vieressä torillakin. Tänään ostin torilta hassuja juureksia, jotka taitavat olla punajuuria. Nyt täytyy vaan keksiä mitä niistä taikoa...

   Hyvää viikon jatkoa sinulle Sofia!

   Poista

Kiitos kommentistasi!