maanantai 7. toukokuuta 2012

Kuumaa kuumaa

Monia lääkkeitä tulee pakkausten tietojen mukaan säilyttää alle 25 celsius-asteessa, tai vähintäänkin alle 30 asteessa. Joitain lääkkeitä ei kuitenkaan toisaalta sovi säilyttää jääkaapissa, koska siellä on liian kylmää. En ollut koskaan tullut sen kummemmin lääkepakkauksia lämpötilan osalta tarkastaneeksi ennen kuin muutimme Jamaikalle. "Huoneenlämpö" on täälläpäin maailmaa jotain ihan muuta kuin vaikkapa Suomessa.

Tällä hetkellä, kello yhdeksän maissa illalla, sisälämpötila näyttää olevan aavistuksen alle 30 astetta. Arvatenkin se on tänään päivällä ollut runsaasti yli 30 astetta. Arvaus perustuu niinkin vaikeaan matemaattiseen yhtälöön kuin: auringon laskiessa lämpö aina hieman hellittää, ja tänään on ollut niin käsittämättömän kuuma ja kostea ilma, että aiemmin päivällä hiki valui paksuina noroina silloinkin kun istuin vain paikallani. 

Suurin osa lääkkeistä saa meillä luvan säilyä siinä lämpötilassa mikä ruokakaapissamme sijaitsevassa lääkekaapissa milloinkin vallitsee. Jääkaapissa säilytämme puolestaan niitä lääkkeitä, joita siellä sopii säilyttää, lämpötilan ja tilan puolesta.

Lääkkeitä tehdään aika selvästi ensisijaisesti kylmemmän maailman markkinoille, koska on vaikea ymmärtää miten näissä oloissa olisi mahdollista säilyttää lääkkeitä alle 25 asteessa muttei jääkaapissa, niin kuin jotkut lääkepaketit edellyttävät. En ole koskaan tullut kysyneeksi miten muut tropiikin oloissa lääkkeitä säilyttävät. Täällä Belizessä osassa kodeista on tietysti käytössä ilmastointi, ja toisilla ei ole edes varaa lääkkeisiin eikä siis huolta niitten säilyttämisestä. Mutta entä me, jotka emme syystä tai toisesta ilmastointia käytä, mutta joitten lääkekaapin hyllyille on kuitenkin kertynyt jonkin verran peruslääkkeitä?

Kuumat olot ovat mietityttäneet minua myös toisesta syystä: vastasyntyneiden makuuhuoneissa tulisi lämpötilan olla mielellään 22 celsius-asteen tienoilla. Suurimman osan vuotta se on Euroopassa varmaankin aika helppo saavuttaa, mutta tropiikissa ei niinkään. Kuusi viikkoa vanhasta puolitoistavuotiaaksi Miko asui ja nukkui Kingstonin kodissamme, jossa lämpötila oli öisinkin usein yli 30 celsius-asteen. Belizessä on osan vuotta öisin miellyttävän viileää, joten Matildan ei ihan koko vauva-aikaansa tarvinnut Mikon tavoin kestää kymmentä astetta liian kuumia öitä. Mutta muutaman käden sormilla ovat varmaan kuitenkin laskettavissa ne yöt jotka Matilda on vastasyntyneenä tropiikissa nukkunut tuossa vauvoille sopivassa 22 asteen tuntumassa.

Kun Miko oli pieni muistutin iltaisin itseäni, että läpi Jamaikan lapset nukkuivat hyvin kuumasta huolimatta ja heräsivät kukon kiekuessa aamuun. Matildan kohdalla kuumuus tuntui jo aika arkipäiväiseltä enkä sitä enää samalla tavalla ajatellut.

Toistaiseksi ovat lääkkeet ja lapset ja vanhemmatkin selvinneet loputtomasta kesästä ilman sen kummempia vaurioita. En silti mitenkään väheksy noita lämpötilasuosituksia. Pyrin kyllä säilyttämään lääkkeitä ja nukuttamaan lapsia sopivissa lämpötiloissa silloin kun se on mahdollista. Mutta olen oppinut olemaan liikaa huolehtimatta silloin kun täydellisiä olosuhteita ei ole mahdollista järjestää. Tämän elämäntavan lahjoja sekin: sopeutuminen erilaisiin olosuhteisiin ja erilaiseen todellisuuteen.  

6 kommenttia:

 1. Vauvan hoitaminen on tehty vaikeaksi. Tunsin syyllisyyttä, kun en voinut imettää keskimmäistä kuin kolme kuukautta jatkuvan rintatulehduksen takia. Korvikkeen antaminen sai minut vakuuttuneeksi siitä, että lapsesta tulee jotenkin sairas tai muuten epäkelpo. Kaikki huoleni korvikkeen suhteen hävisivät, kun katsoin dokumenttia Rio de Janeiron slummeista, joissa vauvoille juotetaan Coca Colaa tuttipulloista. Aivan kamalaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on täällä maailmalla tullut selväksi, että kaikenlaisin tavoin voi lapset hoitaa aikuiseksi asti! Tuo cokis tuttipullosta ei ehkä ole kuitenkaan kokeilunarvoinen asia... Sitä en ole sentään onneksi nähnyt, mutta lentokoneessa olen useamman kerran nähnyt pienille vauvoille tarjottavan hyvin keinotekoisen värisiä mehuja tuttipullosta. Se on myös aika järkyttävää.

   Raskausajan suositukset vaihtelevat myös aika paljon maasta toiseen (Yhdysvalloissa ollaan esimerkiksi hyvin varovaisia purkkitonnikalan suhteen kun taas Suomessa odottavat äidit syövät sitä kai aika surutta), ja toisaalta esimerkiksi kiinteitä tarjotaan eri maissa ihan eri tavalla ja aikataulussakin. Jamaikalla suositeltiin ekaksi kiinteäksi vauvalle riisivelliä, mutta taisin kuitenkin aloittaa Mikon kanssa bataatilla.

   Suositukset ovat tärkeitä, mutta järjenkäyttö on onneksi sallittua myös lastenhoidon ja raskaudenkin suhteen! :)

   Poista
 2. Ihan pakko kommentoida tuohon cokikseen, että olenpa kuullut tarjottavan sitä lapselle ihan täällä kotisuomessa tuttipullosta!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei voi muuta sanoa kuin apua. Suomessa ollaan tavallisesti niin hyvin perillä asioista, etten olisi uskonut, että siellä lapsille tuttipullosta cokista juotettaisiin. Mutta ehkä ajat ovat tässäkin mielessä muuttuneet?

   Poista
 3. Olin teininä Mannerheimin lastensuojeluliiton lastenhoitajana ja ensimmäisellä työkeikalla näin, kun äiti antoi pari vuotiaalle pojalleen kokista tuttipullosta. Tämä oli joskus 90-luvulla... No, piti kommentoida tuota lääkkeiden säilytystä. Perheemme farmasia-asiantuntija totesi, että kuumassa lääkkeiden teho todennäköisesti vähenee, mutta riippuu tosi paljon lääkkeestä, miten ja kuinka nopeasti. Kuuma ja kostea ilma voi kuulemma jotenkin hajottaa lääkkeen kemiallista koostumusta, mutta myrkylliseksi tai vaaralliseksi lääke ei muutu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Että pahimmillaan nautimme siis laimenneista särkylääkkeistä? Se on hyvä tietää, kiitos Eeva!

   Mulle on jotenkin ihan käsittämätöntä, että Suomessa on useampia vanhempia, jotka antavat lapsilleen tuttipullosta cokista. Ellette sitten Harriet ja Eeva ole tulleet kosketuksiin saman tyypin kanssa ;) Minä en juurikaan halua enää edes itse juoda cokista tai muita limuja, enkä kovin edes mehuja. Kyllä meillä lapset saavat silloin tällöin mehua, ja limuja silloin jos mitään muuta vaihtoehtoa ei ole (vaikkapa lastenjuhlissa jossa tarjolla on juomaksi lähinnä vain limsaa), mutta että cokista tuttipullosta...

   Poista

Kiitos kommentistasi!