keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Mitä ajattelin tänä aamuna

1. Trooppisessa sateessa näkyvyys on autossa lähellä nollaa. Koska Belmopanissa ei ole kovin kummoista liikennettä, huono näkyvyys on ongelma ennen kaikkea siksi, että kylän hiekkateillä ei kovassa sateessa näe välttää kuoppia ja monttuja. 

2. Trooppinen sade kastelee vaatteet hetkessä, ja kasvattaa pihalle muutamassa minuutissa valtavat lätäköt. 

3. Olisi hyvä pitää katuoja puhtaana, jotta sitä ei tarvitsisi sateella ruveta kaivamaan esiin, kun vesi valtoimenaan tulvehtii tukkoon jääneestä ojasta pihalle.

3. Vanha mies, joka on nyt leikannut nurmikkomme muutaman kerran, tarvitsee varmasti töitä, mutta minun on silti rohjettava pyytää, että vuokraemäntä etsisi hommaan jatkossa jonkun muun. Mies ei korjaa ruohonpätkiä leikkuun jälkeen riittävästi pois pihalta. Ruohonpätkät kulkeutuvat sateessa vesimassojen mukana pihalta tienvarteen ja jäävät katuojaan tukkeeksi. 

4. Katuojaa ei siivota hetkessä. Tunnin aamuhetki katuojaa siivoamassa käy tehokkaasta jumppatuokiosta. 

5. Minun on keksittävä jotain muutakin jumppaa kuin katuoja- ja puutarhatyöt. Olen ollut nyt liian kauan urheilematta säännöllisesti. Vielä muutama kuukausi sitten kävin ainakin parina aamuna viikossa ystäväni luona harrastamassa tae-bota tai mitä milloinkin. Mutta nyt jumppakaverini odottaa vauvaa ja lääkäri on kieltänyt häneltä urheilun. Minua ei kuitenkaan mikään estä liikkumasta. Ikävöin liikkumisen tuottamaa iloa ja sitä seuraavaa täyden rentouden tunnetta. Olin sen melkein unohtanut ennen aamun puutarhaurheilua.

6. Täälläpäin maailmaa on menestymisen merkki, ettei tarvitse hoitaa omaa kotia ja puutarhaa, ja toisaalta omasta hyvästä onnesta tulee jakaa myös muille; on oikeastaan velvollisuus palkata ihmisiä satunnaisiin ja pysyvämpiinkin hommiin, jos siihen on varaa. Niinpä harvat hyvin toimeentulevat belizeläiset tai ulkomaalaiset pesevät itse autonsa tai leikkaavat itse nurmikkonsa. Monissa talouksissa myös kodin työt tekee joku muu kuin asukkaat itse. Hyötyliikunta jää siis rikkailla hyvin vähiin. Jos hyvin toimeentulevat haluavat urheilla, on hankittava pyörä, tai mentävä kuntosalille. 

7. Sama tilanne oli Jamaikalla. En ollut siihen millään tottua ja me esimerkiksi pesimme automme aina itse pari ensimmäistä Jamaikan vuotta. Mutta tässä sitä nyt ollaan. En ole pessyt autoa vuosikausiin, enkä minä kerrostalon kasvatti ole koskaan elämässäni leikannut nurmikkoa. Tänään olin ensimmäistä kertaa pitkään aikaan fyysisissä töissä, katuojaa siivoamassa. Vaikkei se ole täällä Belmopanissa yhtä tavatonta kuin Kingstonissa, minusta tuntui silti niin kuin olisin selityksen velkaa kaikille ohiajaville tutuille ja tuntemattomille. 

8. Onneksi olen outo ulkomaalainen ja sen piikkiin menee melkein kaikki. 

9. Kunpa pääsisin päiväunille.

*****

Mitä sinä ajattelit tänään?

4 kommenttia:

 1. Tuolla nro:8 paasee aina pitkalle, en tieda onko syyna asuminen ulkomailla vaiko muutos itsessani vuosien aikana mutta itse en valita juuri patkaakaan enaa mita muut ajattelevat vaan kuittaan sen juurikin tuolla nro:8:lla. Meilla alkoi kayda siivooja kun tulin raskaaksi ja tarkoitus oli alkaa siivoamaan itse kunhan lapsi kasvaa...olen vahentanyt siivoojan kayntikertoja mutta edelleenkaan en pese ikkunoita tai lattioita etta sita siivousinnostusta odotellessa. Taallakaan ei ymmarreta sita etta itse nikkaroiminen tai kuokkiminen pihalla olisi mukavaa, en ole koskaan kuullut etta turkkilaisen naisen mielesta olisi ihanaa upottaa sormet multaan! Sen sijaan mieheni ja naapurin mies ovat innokkaita puutarhahommissa. Taalla on sadeviikko ja osassa maata tulvii, kovin tulivat myöhaan kevatsateet. Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä ihana tekosyy, ulkomaalaisuus!

   Tosin välillä harmittaa se, että jotkut ihmiset eivät edes yritä ymmärtää ulkomaalaista tai löytää vähän erilaisen ulkomaalaisen kuoren alta meitä kaikkia ihmisiä yhdistäviä tekijöitä. Belizessä tämä ei ole onneksi niinkään ollut ongelma, mutta tunsin sen nahoissani erityisesti Iso-Britanniassa, ei niinkään ehkä Lontoossa mutta pienemmissä kaupungeissa. Ulkomaalainen opiskelija oli esimerkiksi aina ennen kaikkea ulkomaalainen eikä esimerkiksi ennen kaikkea opiskelija. Tai se oli minun kokemukseni joka tapauksessa.

   Hyvää viikkoa myös sinne Petra!

   Poista
 2. Singaporessa kaikilla ulkomaalaisilla on siivooja ja lastenhoitaja, Maid. Ja monilla paikallisillakin joilla on varaa. Yleensä nämä ovat Filippiineiltä, Thaimaasta tai Indonesiasta. Meillä käy viikkosiivooja, aluksi siivosin itse mutta kyllä sitä nopeesti tottuu siihen ettei tarvitse imuria kaivaa kaapista. Vain kerran viikossa imurointi ja lattioiden ym pesu sopii meille, koska meidän kanssa siellä ei asu lapsia.. eihän me itse sotketa vaan lapset.. :) Suomen kodissa asuvat opiskelijalapsoset yrittävät pitää ihan itse talon koossa ja siistinä ja meillä laiskoilla vanhemmilla käy siivooja.. aika nurinkurista. Nyt kun olen ollut Suomessa jo maaliskuusta niin toivoisinkin että se siivooja kävisi täällä Suomen kodissa eikä Singaporessa.. täällä sitä tarvittaisiin kipeästi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä kyllä tosiaan tottuu siivousapuun, kun sitä kerran saa!

   Meillä sotkevat tällä hetkellä ehdottomasti eniten mutatassuiset koirat, joiden tassunjälkiä pitää yhtenään siivoilla alakerran lattioista... Meidän ihmisten sotkujen siivoamiseen riittäisivät varmaan vähemmätkin siivoustyöpäivät. Itse siivoilen lasten kanssa heidän lelunsa lattioilta muutaman kerran päivässä ja pyrin muutenkin kyllä pitämään tavarat omilla paikoillaan ja järjestyksessä. Mutta ihanaa on, kun joku muu tulee pesemään lattiat ja hoitamaan muutenkin kotia. Näin maanantaisin sitä huomaa miten paljon kotiapulainen meillä tekeekään, sen verran pientä sotkua saamme kuitenkin viikonlopun aikana aikaiseksi.

   Poista

Kiitos kommentistasi!