perjantai 4. toukokuuta 2012

Muotia ja syömishäiriöitä

Olen ollut blogimaailmaan lähemmin tutustuessani yllättynyt siitä, kuinka Blogilistan perusteella Suomen sadasta luetuimmasta blogista lähes kaikki ovat muoti- sisustus- tai niin sanottuja lifestyleblogeja, joissa käsitellään kauneuteen, terveyteen ja sisustukseen liittyviä kysymyksiä, usein kevyellä naistenlehtien omaisella tavalla. Miksi niitä kutsutaan lifestyle-blogeiksi eikä elämäntapa-blogeiksi, en tiedä. Mutta todellisuus on se, että sadat tai ehkäpä jopa tuhannet suomalaiset tytöt ja naiset julkaisevat blogeissaan kuvia asukokonaisuuksistaan ja kosmetiikka- ja vaateostoksistaan useamman kerran viikossa. Ja sadat tuhannet lukijat käyvät näistä elämäntapablogeista hakemassa inspiraatiota, ideoita ja ehkä ihan vain viihdettäkin omaan arkeensa. 

Hämmästyttävän useilla suomalaisilla naisilla näyttää olevan paljon rahaa trendivaatteisiin ja esimerkiksi kalliisiin käsilaukkuihin. Kosmetiikkaan ja sisustukseen näyttää myös kuluvan monilta käsittämättömiä summia. Minä, joka en ole koskaan varsinaisesti panostanut ajatuksella sen enempää muotiin, kosmetiikkaan kuin sisustukseenkaan, olen ollut vilpittömän yllättynyt siitä kuinka paljon molemmista aiheista tuntuu löytyvän kirjoitettavaa. Esimerkiksi valkoisella värillä sisustamisesta on monta blogia; en ollut ikinä tajunnut, että valkoisen käyttäminen sisustuksessa on ilmiö itsessään, saati että siitä voisi monilla ihmisillä olla viikosta toiseen jotain sanottavaa. 

Kun Suomessa puhutaan blogeista, puhutaan usein hyvin rajallisesta joukosta. Yleisessä tietoisuudessa tuntuvat olevan elämäntapa-blogien eri ulottuvuudet meikeistä ja vaatteista sisustamiseen, ja näiden lisäksi ehkä ruoka- ja mammablogit. Tunnetuimpien blogien kirjoittajat taitavat melkein järjestään olla noita elämäntapa-ihmisiä. Olen huomannut, että kun heitä haastatellaan muissa medioissa, elämäntapa-bloggaajat usein viittaavat blogeihin ja blogikirjoittamiseen niin kuin kaikki maailman blogit kuvaisivat uusinta muotia, lempiravintoloita ja sisustusratkaisuja. Juttuja lukiessani alan melkein itsekin uskoa, että blogit käsittelevät vain ja ainoastaan päivän asuja ja valkoisia huoneita. 

Pyysin kerran Cosimoa katsomaan minkälaisia blogeja ovat Italian luetuimmat blogit. Ainakin yhden hänen löytämänsä listan mukaan Italian blogimaailmassa luetaan erityisen paljon politiikkaa käsitteleviä blogeja. Elämäntapatyylistä asiaa ei listan kärjestä löytynyt kuulemma ollenkaan. Amerikkalaisia blogeja jonkun verran seuranneena olen myös huomannut, että Pohjois-Amerikan blogimaailma koostuu hyvin erilaisista blogeista. Jotta Yhdysvalloissa saa blogilleen laajan lukijakannan ja julkisuutta, täytyy elämäntavan lisäksi blogissa olla joku oma juttu, vain kalliit vaatteet ja kaunis koti eivät vielä riitä.  

*****

Toinen minut suomalaisessa blogimaailmassa yllättänyt kategoria ovat laihdutusblogit. Näitä löytyy varmasti muistakin maista, mutta minä olen niihin saanut kosketuksen vain Blogilistan kautta. Liian usein, kun tulen katsoneeksi Blogilistalle äskettäin lisättyjä uusia blogeja, joukossa on blogeja, jotka ainakin nimensä perusteella viittaavat laihduttamiseen. "Liian usein" siksi, että monia näistä laihdustusaiheisista blogeista näyttää kirjoittavan nuori tyttö ja nainen, joilla ei kuuluisi tai näkyisi olevan mitään syytä pudottaa painoaan. Vetävän nimen perusteella olen joskus käynyt katsomassa minkälaisesta uudesta blogista on kysymys, ja surukseni huomannut, että kirjoittaja tuntuu olevan syömishäiriöistä kärsivä nuori ihminen. 

Sen verran olen sivusta seurannut suomalaisia muotiblogeja itsekin, että huomasin, kun joku aika sitten monet kotimaiset muotibloggaajat heräsivät selittelemään omaa kulutustaan. Muoti- ja elämäntapabloggaajat saattavat hyvinkin vaikuttaa omalla esimerkillään heitä seuraaviin ja ihaileviin nuoriin ja on mielestäni ihan asiallista, että nämä kulutukseen keskittyneet bloggaajat vähän pyrkivät kertomaan omista tuloistaan ja rahankäytöstään. On hyvä muistuttaa varsinkin nuoria lukijoita siitä, ettei mikään kallis laukku ole vippilainan arvoinen, ja että ostokset pitää suhteuttaa omaan budjettiin. 

Mutta jos muotibloggaajat ovat edes välillisesti vastuussa nuorten kulutustottumuksista, missä kulkevat vastuun rajat vaikkapa anorektisen nuoren blogiin vahingossa tupsahtaneen aikuisen kohdalla? Tuntuu vastuuttomalta vain kääntää katse pois, mutta toisaalta en tiedä mitä muutakaan tehdä. En tiedä juuri mitään syömishäiriöistä enkä tiedä onko mitenkään mahdollista auttaa kommenteilla tuntematonta nuorta joka tuntee itsensä langanlaihanakin lihavaksi. Tunnen yleensä oloni vaivaantuneeksi, kun satun blogiin missä käsitellään vaikeita mielenterveyden ongelmia kuten vaikkapa syömishäiriöitä. Hyvin herkässä tilassa olevien ihmisten ei välttämättä ole hyvä idea jakaa ajatuksia koko maailman kanssa ja altistaa itsensä tuntemattomien kommenteille. Huolestuttavaa on myös se, että melkein jokaiselle nuorelle laihduttajalle löytyy seuraajia ja ihailijoita, jotka tukevat toinen toisiaan itsetuhoisessa käytöksessä. 

On yleensäkin usein vaikea tietää missä menee raja blogien seuraamisen ja tirkistelyn välillä. Ja siinä onkin ehkä elämäntapa-tyyppisten blogien etu. Niissä voi nauttia blogikirjoitusten julkaisemisen ilosta ilman huolta siitä, että kertoo itsestään liikaa?

16 kommenttia:

 1. Pakko kommentoida, että olen itse suomalaisena blögin pitäjänä samaa mieltä. Myös käsityö/askartelublogien paljous välillä ihmetyttää (no joo, itsellä ei ole kykyjä siihen).

  Toisaalta, minulla on suosikeissani runsas lista taide-, kirjallisuus- sekä marina-märinä-sairaus -blogeja, joihin lasken myös omani. Lista ei ole nähtävillä enää blögissä, koska joku loukkaantui omansa puuttumisesta ;) Siksi seuraan usein vain hissukseen mihinkään merkitsemättä tiettyjä blogeja.

  Paras näitä onkin etsiä Blogilistalta avainsanoilla, silloin voi löytää todellisia aarteitakin :) Toisaalta, kommentoijien kautta tulee usein hyviä uusia vinkkejä blogeista sekä myös ihan IRL tuttavuuksia, joka on oikein mukavaa.

  Poliittisten blogien puuttumisen selitän sillä, että monet meistä kommentoivat kyllä blogeissaan selkeästi yhteiskunnallisia asioita, vaikka eivät kirjoita "ainoastaan poliittista blogia". Ne näyttävät olevan enimmäkseen jo tunnettujen nimien tai vannoutuneiden puolueen jäsenten pitämiä, jonkin lehden alla toimivia blogeja.

  Sorry vuodatus, aihe kiinnostaa nimittäin meikäläistäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vuodatuksesta :) Kiva saada pitkä kommentti samanlaisia kysymyksiä miettineeltä!

   Ihmettelen Suomen blogikuvioissa myös sitä miten tiukasti monet pitävät kiinni valitsemastaan blogilajista. Minä kirjoitan tänne ihan mitä sattuu mieleen tulemaan, ruuanlaitosta yhteiskunnallisiin kysymyksiin, mutta se ei tietysti samalla tavalla ehkä onnistu, jos on alunperin alkanut kirjoittaa blogia valkoisella värillä sisustamisesta. Silloin on pysyttävä sillä polulla ja aloitettava poliittista kommentointia varten kokonaan uusi blogi.

   Vaikka ymmärrän, ettei noita ihan vain poliittisia blogeja ole niin paljon, niin silti ihmettelen kuinka paljon on niitä elämäntapablogeja, joissa yhteiskuntaa ei ikään kuin ole olemassakaan...

   Poista
 2. Olet hyvin oikeassa taas. Minusta yksi syy siihen että tällaiset aika sisällyksettömät trendiblogit ovat niin suosittuja on ilman muuta se että suomalaisten todelliset ongelmat ovat pieniä. Tietenkin tämä voi kuulostaa pahalta ongelmiensa kanssa (koska tietenkin niitä on) painivista suomalaisista, mutta perusjutut ovat kunnossa. Ei kuolla nälkään, ei kuolla sairaina kadulle, työtönkin saa säännöllisesti (vaikka sitten pienenkin) tulonsa, maa on järjestyksessä. Elämässä on väljää tilaa pohtia valkoisen sisustuksen salaisuuksia. Ei tarvi miettiä että ostaisinko uudet keittiön tuolit vaan voi yksinkertaisesti pohtia minkä väriset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että olet lyönyt naulan kantaan siinä mielessä, että Suomessa ei taida ihmisillä olla suurta tarvetta löytää kanavia missä esimerkiksi maan poliittisia ongelmia voisi pureskella. Monet asiat ovat vielä toistaiseksi niin hyvin, ettei niitä tarvitse kummemmin miettiä.

   Olen silti yllättynyt siitä kuinka monilla suomalaisilla tuntuu olevan ylettömästi rahaa käyttää ylellisyyteen: kalliisiin tavaroihin ja huonekaluihin.

   Poista
 3. Toisaalta, J., ne joilla todella menee huonosti (tod. köyhät ja vähätuloiset, sairaat jne) eivät taatusti pidä blogia! Ei konetta (näitäkin löytyy paljon vielä), ei osaa käyttää atk-laitteita lainkaan (edelleenkin näitäkin löytyy) ja vaikka em. asiat olisivatkin kunnossa, elämä menee niin tarkasti joko elannon hankkimiseen ja yleensä selviämiseen, että ei jaksa enää muuta.

  Kärjistit vähän liikaa, meikäläinen odottaa, että roskakatokseen tuodaan suht ehjä tuoli :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä sinun mielestäsi Polga sitten on syynä siihen, että Suomessa on niin monia kuluttamiseenkeskittyneitä blogeja? Josefiinahan ei niinkään kommentoinut köyhien ja vähätuloisten kirjoittamien blogien vähyyttä. Hän vastasi kysymykseen siitä miksi Suomessa on niin paljon näitä elämäntapa-blogeja, joissa ei tunnu olevan huolta tästä päivästä saati huomisesta, kunhan olalla on trendien mukainen laukku ja seinässä oikeanlaiset tapetit.

   Tottahan Suomessa on huono-osaisia ihmisiä, ja olet varmasti ihan oikeassa siinä, etteivät monet heistä jaksa eivätkä ehdi tai osaa blogia kirjoittaa. Mutta toisessa ääripäässä tilanne näyttää olevan se, että monilla suomalaisilla naisilla on varaa ja aikaa kirjoittaa blogia kauniista asioista, varaa kalliisiin vaatteisiin ja kaukomatkoihin. Näillä ihmisillä on kai asiat niin hyvin, niin kuin Josefiina sanoi, ettei heidän tarvitse miettiä mistä rahat huonekaluihin vaan he voivat keskittyä miettimään sitä minkäsävyiset ja -henkiset huonekalut haluavat.

   Poista
 4. Moikka, olen seuraillut blogiasi jo pidempään ja seuraan mielenkiinnolla elämäänne Belizessä. Itse asiassa seurasin joskus aiemmin ja sitten se muiden kiireiden takia jäi, niinkuin muidenkin blogien lukeminen. Sitten löysin tänne uudestaan ja voi tätä onnea, olen lukenut kaikki jutut lähimenneisyydestä ja kirjoitat tosi mielenkiintoisista aiheista. :)

  Tähän piti oikein kommentoida kun aihe on tosi lähellä sydäntä. Oma blogini on mukamas matkablogi, mutta enemmän itse kyllä luokittelisin sen juuri tuohon lifestyle-kategoriaan. Kerron blogissani ihan vaan arjen asioista, mitä olen tehnyt yliopistolla, millaisia töitä olen tehnyt, olenko syönyt jotain erikoista, mitä kulttuurieroja Suomen ja Perun välillä on tavallisessa arjessa jne. Perusjuttuja. Jos ostan jotain uusia vaatteita niin saatan kertoa siitä, mutta en kyllä sivukaupalla saa aikaan tekstiä sellaisesta. Matkailualan opintoni sekä intohimoni Latinalaiseen Amerikkaan toki paistavat varmaan aika ilmeisestikin tekstin seasta.

  :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Sari. Kiva, että viihdyt blogiani lukemassa!

   Lifestyle-sanan ovat Suomessa kaapanneet blogit, joissa "elämäntapa" viittaa vaatteisiin ja sisustukseen, ja ehkä vähän ruokaan. En sitä siksi omasta blogistani käyttäisi, että minua ärsyttää muunkielisten sanojen viljely suomen kielessä :) Mutta niin kuin sinun blogisi, tämä minunkin blogini kertoo lopulta aika suureksi osaksi minun tavastani elää ja on sinänsä elämäntapa-blogi tämäkin.

   On mielestäni vähän tylsää miten elämäntapa (lifestyle) suomalaisessa blogimaailmassa tavallisesti käsitetään niin kapeasti tarkoittamaan vain ulkoisia asioita ja niitten esittelyä, kun se mielestäni voitaisiin käsittää niin paljon laajemminkin, esimerkiksi niin kuin omaa blogiasi kuvasit.

   Elämäntapa-blogien voisi kuvitella kirjaimellisesti kuvaavan erilaisia tapoja elää, ja heijastelevan ulkoisten asioiden lisäksi esimerkiksi erilaisia arvoja ja periaatteita. Kuluttaminen itsessään ei ole mielestäni elämäntapa, mutta oikeasti aika monet suomalaiset elämäntapa-blogit ovat ennen kaikkea kulutusjuhla-blogeja. Se ehkä niissä on minulle erityisen vierasta ja vähän vastenmielistäkin.

   Poista
  2. Piti vielä lisätä, että lämmittää mieltä ja on tosi mukavaa saada hyvää palautetta blogista. Eli kiitos vielä kauniista sanoistasi! Lähdin niin innoissani vastaamaan sun kommentin toiseen osaan, etten ehtinyt oikein ajatuksella keskittyä alun kiitoksiin. :)

   Poista
 5. Olen seurannut blogiasi ja vihdoin sain kommentoitua. Kirjotat tosi mielenkiintoisista aiheista jotka varsinkin tallaista ulkosuomalaista kiinnostavat. Olen itse ihmetellyt samaa asiaa Suomen blogimaailmassa, monet suosittujen blogien kirjottajista ovat nuoria opiskelijoita ja usein samat ketjufirmojen vaatteet ja kilpailuthan siella pyörivat, aika tylsaa luettavaa minulle mutta monille teineille nama tytöt ovat varmasti esikuvia. En tieda kuinka suhtautua siihen etta blogin kautta saaduilla tuloilla ja toiminnalla yllapitavat tata mielikuvaa joka paiva vaihtuvista vaatteista tms. Luin itsekin mielenkiinnolla joku aika sitten kaytya keskustelua rahan kaytösta, moni bloggaaja tuntuu olevan tassa asiassa puolustuskannalla samoin kun pari vuotta sitten kaydyssa keskustelussa mihin vedetaan raja blogeissa mainostettaviin tuotteisiin. Nyt nayttaisi kaikilla olevan tiedote etta tietyt tuotteet on saatu blogin kautta. Tuntuu etta itse bloggaajatkaan eivat oikein aina tieda mihin ovat paansa pistaneet, toiset arsyyntyvat suunnattomasti kritiikista ja kommenteista ja koko homma tuntuu olevan viela aika lapsen kengissa. Mihin se on sitten menossa niin sehan jaa nahtavaksi, sinansa mielenkiintoinen ilmiö. Taalla Turkissa suosittuja blogeja ovat yhteiskuntaa, ruokaa ja teknologiaa kasittelevat blogit, elamantapa blogeissa taalla keskitytaan vaatteisiin mutta myös tapahtumiin ja kulttuuriin, niitahan esimerkiksi İstanbulissa riittaa. Taalla miehet ovat ehka suuremmissa maarin edustettuna blogien kirjottajina mita Suomessa. Myös lapsiperheita kasittelevat blogit ovat suosittuja ja siella pohditaan paljon koulutusta. Se on varmaan niin etta Suomessa nuo yhteiskunnalliset ongelmat ovat niin pienta etta ihmisilla on mahdollisuus keskittya hömppaan, opiskelijoitakaan harvoin nahdaan barrikaadeilla kuten taalla. Nama nuoret opiskelijat eivat myöskaan ole nahneet lamaa Suomessa vaan syntyneet sen jalkimainingeissa joten kulutukseen suhtautuminen tuntuu aika levaperaiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Petra mielenkiintoisesta kommentista! Hauskaa, että seuraat blogia ja kiva, että kommentoit.

   On outoa minustakin miten puolustuskannalla ja aggressiivisesti osa kulutusbloggaajista (ns lifestyle-bloggaajista) suhtautuu kysymyksiin kulutuksestaan ja tuloistaan. Suomessa ei ole tuloista tapana puhua, mutta kun koko blogi keskittyy kulutukseen on mielestäni hyvin keskeistä se mistä rahat tai kulutustavarat ovat itse asiassa kotoisin. Antaa aika erikoisen kuvan elämästä ja prioriteeteistä, kun hyvin vähällä koulutuspohjalla ja ihan tavallisella työllä kustannetaan kalliita tavaroita ja matkoja. Varsinkin nuorten lukijoiden olisi hyvä tietää, onko taustalla näitä mainostukseen annettuja tuotteita, perintörahoja tai vaikkapa vanhempien tuki.

   Tuo on myös jännää miten vahvasti bloggaus Suomessa näyttäisi olevan naisten juttu (ainakin näitten luetuimpien blogien osalta). Kuten Turkissa, myös Italiassa blogeja kirjoittavat nähtävästi paljon myös miehet, ja mainitsemistani luetuimmista blogeista monet ovatkin juuri miesten kirjoittamia.

   Tuo lama-asia varmasti vaikuttaa tosiaan siihen, että nykyisen opiskelijasukupolven kulutus vaikuttaa niin vieraalta minun silmiini. Suomalaiset nuoret naiset vaikuttavat näitten kulutusblogien perusteella ihan vierailta ihmisiltä, en tunnista heistä ollenkaan itseäni. Mutta olenkin tosiaan ollut nuori aika erilaisessa Suomessa, keskellä lamaa.

   Poista
 6. Hei, tuon minäkin lusikkani soppaan...
  Kiitos erittäin hyvästä kirjoituksestasi! Sekä niistä monista edellisistä. :)

  Pidän erityisesti tavastasi kirjoittaa ja siitä, että annat aina ajattelemisen aihetta. Tuo kirjoituksesi ulkomaisista adoptioista oli myös todellakin mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä. Varsinkin kun asia on lähellä sydäntäni.

  Blogimaailma on minulle vielä varsin uusi ja vieras maaperä. Nyt vasta expattiksi tultuani, minulla on ollut aikaa ja mielenkiintoakin tutustua hiljalleen tähän virtuaalimaailmaan. Olen myöskin ihmetellyt ihmettelemästä päästyäni sekä myöskin hieman ärsyyntynyt tietynlaisista blogeista, jotka selkeästi keskittyvät muotiin, designiin, kulutukseen, kaupallisuuteen. En yhtään ymmärrä, että mitä arvoa tai mielenkiintoa kenellekään toisi se, että esittelisin itseäni ja jokaiselle päivälle valitsemaani vaatekertaa. Bloginpitäjä saa ilmeisesti siitä jotain taloudellista hyötyä? Tällöin vastaan tulee kuitenkin se, että joku toinen pitkälti määrittelee valintojasi, kun sitoudut käyttämään ja mainostamaan tiettyjä asioita. Paljolti mielestäni on myös kyse tuosta mainitsemastasi tirkistelystä. Mutta mitä se kertoo meistä ihmisistä? Hmmm...

  Jäin myöskin miettimään omaa bloginpitoani. Tunnustan, että en ole riittävän laajasti ajatellut koko asiaa. Olen vaan ottanut ns. matalan kynnyksen askeleen ja lähtenyt pitämään blogiani lähinnä itsekkäistä syistä. Olen opetellut samalla pikku hiljaa siihen kuuluvia lainalaisuuksia, mutta paljon on vielä opittavaa. Minulle blogi on enemmänkin päiväkirja, jonka kautta ystäväni ja läheiseni pystyvät seuraamaan elämämme tapahtumia nyt kun olemme kaukana Suomesta. Itse luen mielelläni myös toisten ulkosuomalaisten blogeja. Koen saavani niistä ehkä jonkinlaista vertaistukea tässä väliaikaisessa elämäntilanteessani. Elämä kun ei ulkosuomalaisena ole aina niin helppoa. Toisaalta ajattelen omaa blogia pitämällä asioiden ja tapahtumien jäävän myös jonnekin "talteen", josta voin sitten myöhemmin käydä tarkistamassa yksityiskohtia. Pitäisi ehkä pitää ihan vaan vanhaa kunnon päiväkirjaa, mutta siitä kun puuttuisivat nuo kuvat. Tunnustan myöskin sen, että joillekin blogini voi näyttäytyä siltä, että haluan tuoda julki kaikelle kansalle sen, että kuinka mukavasti täällä elelemme. Matkustelemme ja reissaamme toki paljon, mutta se johtuu siitä, että perheemme pitää reissaamisesta ja nythän meillä on siihen oiva tilaisuus, joka kannattaa hyödyntää. Sehän loppuu siihen, kun palaamme suomeen ja takaisin siihen arkeen. Huomaan, että nyt aloin jostain syystä selitellä omaa bloginpitämistäni.

  Kun oikein vielä mietin, että millaiset blogit minua eniten kiinnostavat? Päädyin siihen että juuri senkaltaiset, jossa pohditaan välillä "elämääkin suurempia kysymyksiä", sellaiset, jotka saavat ajatukset lentämään ja herättävät keskustelua. Sellaiset, joissa näyttäytyy elämän koko kirjo, rehellisesti ja sellaiset, jotka saavat hymyn huulille ja hyvälle mielelle. Sinun blogiasi on niin mukava lukea senkin tähden, että on erittäin mielenkiintoista kuulla elämästä eksoottisesta ja kokonaan erilaisesta kulttuurista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pitkästä ja mielenkiintoisesta kommentista Sanna! On todella kiva tietää, että kirjoituksillani on kaikupohjaa eri puolilla maailmaa.

   Ihan samanlaisista "itsekkäistä" syistä kai minäkin blogia pidän, ja samalla tavoin kuin sinä mietin, että koko blogi voi näyttää rehvastelulta joittenkin silmiin, mutta näyttäköön. Niin kuin tuossa Suomeen asettumista käsittelevässä kirjoituksessa ja kommenteissa tuli eri ihmisten osalta sanottua, meillä ulkosuomalaisilla on kuvattavana tämä oma elämämme ja se on mitä on. Tuntuisi hassulta alkaa piilotella totuutta ja salailla jotain yksityiskohtia vain siksi, että ne antavat kuvaa siitä hyvästä elämästä mitä onneksemme saamme elää. Tavallisen arjen kuvaukset toivottavasti tasoittavat tunnelmia puolin ja toisin! :)

   Minä aloitin blogin pitämisen koska halusin saada itseni jotenkin hereille ja miettimään elämääni. Pian huomasin, että blogin kirjoittaminen on hyvin terapeuttista ja on saanut aivoni liikkeelle.

   Kommentit ja niistä seuraava keskustelu on iso juttu varsinkin kun elää näinkin kaukana kaikesta tutusta ja monen aikavyöhykkeen päässä kotoa. Nämä virtuaaliset keskustelut voivat ajoittain olla aikamoinen henkireikä!

   Poista
 7. Kuule, olen myös usein ajatellut samaa, varsinkin sen valkoisen sisustamisen suhteen. Minusta ihan kamalaa, onko se elämä vaan valkoista ja kliinistä. Tässä asiassa monet blogit kopioivat toisiaan ja kakki näyttävät samalta. Ja nuo laihdutus ja muotiblogit, eivät minuakaan kiinnosta. Kamalaa tuo laihduttamisen ihannointi. Pinnallinen maailma ja paljon sairasta. Valitettavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, että joku muukin on ihmetellyt niitä valkoisella sisustamista käsitteleviä blogeja! Olin itse tähän blogien maailmaan tutustuessani vilpittömän hämmästynyt siitä kuinka monia niitä olikaan. Sisustusblogit ilmiönä sinänsä hyvin ymmärrän ja tykkään itsekin miettiä sisustusjuttuja, mutta yhdellä värillä sisustaminen tuntuu jotenkin erikoiselta, ja valkoinen on värinä vielä tosiaan aika kliininen.

   Poista
  2. Onneksi maailmasta ja blogien maailmasta löytyy myös ilahduttavia väripilkkuja! Muutaman päivän olen jotenkin törmännyt netissä toinen toistaan masentavampiin uutisiin ja ilmiöihin, mutta tänään on tullut vastaan taas yllättäen puolestaan paljon mieltäpiristävää. Minun täytyy vaan aina muistaa pyrkiä valoa päin ja pois niistä masentavista jutuista mitä maailma ja internet ovat täynnä.

   Poista

Kiitos kommentistasi!