maanantai 28. toukokuuta 2012

Olen suomalainen

Finn for life heitti hauskalla haasteella: mitä kaikkea suomalaista kotoamme löytyy? Lyhyt vastaus kuuluu: aika paljon kaikenlaista. Pitempi vastaus alla sanoin ja kuvin.

Keittiönkaapista meiltä löytyy niin Iittalan laseja kuin Origo-kulhojakin. Jokaisella perheenjäsenellä on oma Muumimukinsa. Meillä on myös Muumi-lasinalusia ja muun muassa Muumi-piparkakkumuotteja.Suomalaisia oluttuoppeja on minun isäni aikoinaan kerännyt tienvarsilta mukaansa aamuvuoroon töihin kävellessään. On käsittämätöntä miten monet tuopit kulkeutuvat suomalaisista baareista ja muista juomaloista ulos asiakkaiden mukana, ja surullista miten monet niistä jätetään sitten jalkakäytäville ja jalkakäytävien varteen odottamaan, että joku epäonninen lemmikki tai villieläin rikkoo niihin jalkansa. Onneksi isä nappasi talteen oman osansa kodittomia laseja työmatkoillaan!

Näitä isän kadulta pelastamia tuoppeja kuljetimme Cosimo ja minä aikoinaan matkalaukussa Suomesta Belgiaan, kun siellä vielä asuimme, ja kontissa sitten muun muuttokuorman kanssa Belgiasta Jamaikalle ja Jamaikalta Belizeen. Kun ensimmäinen satsi tuoppeja meni yksi toisensa jälkeen käytössä rikki teimme uudelle kokoelmalle viime vuonna matkatavaroissa tilaa, ja toimme ne matkalaukussa koko matkan Suomesta Belizeen. Vanhemmillani on vielä edelleenkin ylimääräisiä tuoppeja kaapissa odottamassa, että meidän tai sisareni perheen tuoppikokoelma kaipaa täydennystä. Koomista kyllä tuopit eivät meillä ole olutta nähneet sen jälkeen kun kadunvarteen päätyivät. Cosimo ja minä juomme niistä päivittäiset vesilitramme ja kookosvetemme.


Jamaikan ja Belizen leivinpaperivalikoimat ovat surkeat. Kesti hetken ennen kuin tajusin, että leivinpaperiakin voi tuoda käyttötarpeiksi mukana Suomesta. Tuon sitä muutaman rullan vuodessa ja niistä riittää tavallisesti koko vuodeksi. 


Keittiötarvikkeista vielä: Minulla on aina pieni suomalainen purkinavaaja käden ulottuvilla, ja keittiön laatikoissa niitä taitaa olla yhteensä kolme kaiken varalta. En tiedä ovatko pienet purkinavaajat alkujaan suomalaisia, mutta en ole niihin kuitenkaan muualla maailmassa törmännyt. Ihme sinänsä, koska ne ovat mielestäni niin paljon kätevämpiä käyttää kuin muut purkinavaajat! 

Aikaa seuraamme keittiössä suomalaisesta Tatu ja Patu -seinäkalenterista.

Marimekko on Cosimollekin tuttu jo lapsesta asti ja on meidän molempien mieleen. Meillä olisi varmasti enemmänkin Marimekkoa läpi talon, jos kankaita ja muita Marimekon tuotteita ei olisi niin painava kuljettaa matkatavaroissa. Varsinkin keittiössä pidän Marimekon väreistä ja kuoseista, ja meillä onkin esimerkiksi Marimekon pöytäliinoja ja pannulappuja. Belizeläiseen keinutuoliin sopivat mielestäni hyvin unikkotyynyt, jotka tein aikoinaan Jamaikan puutarhahuonekaluja varten. Minulla on myös muutama Marimekon vaate. Yliopistoaikoina Lontoossa unikkotoppi oli ahkerassa käytössä.


Tuon Suomesta mukanani aina suomalaisia lääkkeitä. Ibuprofeenia saa toki muualtakin, niin kuin myös esimerkiksi sarvikuonoja nenän huuhteluun, mutta jotenkin tuntuu turvalliselta ja helpolta ostaa suomalaista. 


Kirjoja, kirjoja, kirjoja. Meillä on paljon suomalaisia lastenkirjoja, jonkun verran suomalaisia ja suomenkielisiä romaaneja, ja lisäksi myös useampien suomalaisten romaanien italiankielisiä ja ranskankielisiä käännöksiä. Suomalaisia naistenlehtiäkin löytyy taloudesta kiitos äidin ihanien pakettien. 


Ostan melkein joka lomalla Suomessa ainakin yhden suomalaisen DVD-elokuvan tai -sarjan katsottavaksi kun Suomi-ikävä iskee. Rosso-elokuvassa on muuten hauska kohtaus, jossa kuuluu samaan aikaan Olen suomalainen ja L'italiano vero, laulun alkuperäinen italiankielinen versio. 


On meillä myös kokoelma suomalaisia CD:itä; lasten CD:itä ja esimerkiksi Kemopetrolin koko tuotanto. Suomalainen musiikki soi meillä ennen kaikkea autossa, mutta kotonakin olen viime aikoina soittanut CD:itä taas vähän enemmän.

Muumit ovat meillä suosiossa kuten kuvasta näkyy, ja niin ovat myös Helsingin Kauppatorilta ostetut puiset palapelit. Löytyy meiltä suomalaisista peleistä myös ainakin Afrikantähti ja Kimble. Kimble ei tosin taida alunperin olla suomalainen peli, mutta Suomesta olemme senkin kuitenkin maailmalle mukanamme kantaneet.

Lapsilla on myös aika paljon suomalaisia vaatteita, etenkin t-paitoja.Meillä on seinillä niin italialaista, belizeläistä kuin suomalaistakin taidetta. Tiina Pystysen grafiikka miellyttää minun silmääni. Taulut roikkuvat vähän hassusti... Koska betoniseiniin on vaikea saada koukkuja, laitoimme taulut roikkumaan valmiina seinässä oleviin nauloihin. Tarkoitus oli korjata kolmannen taulun paikkaa myöhemmin, mutta ehdimme tottua tauluihin sellaisenaan, emmekä sitten tulleetkaan niitä mallanneeksi sen enempää.


Muuta suomalaista taloudessamme ovat esimerkiksi Suunnon rannekello Cosimon ranteessa, Suunnon kompassi miehen avaimissa, ja Suunto-otsalamput keittiön laatikossa sähkökatkon varalta odottamassa. Aarikan puisia koruja on minulla tallessa korurasiassa. 

Ihana Block-lamppu on joutunut toistaiseksi sivuun odottamaan lasten kasvamista aikuisiksi. Saimme sen häälahjaksi minun vanhemmiltani, ja se on minulle monella tavoin tärkeä, enkä halua lasten sitä rikkovan. Se viettää lomaa lasten ulottumattomissa erilaisten helposti hajoavien koriste-esineiden rinnalla. 

*****

Suomalaisten esineitten lisäksi meiltä löytyy aika lailla myös muita pohjoismaalaisia vaikutteita:

Mikolle hankimme aikoinaan Suomesta Brion yhdistelmärattaat, joita on sittemmin maailman lentokentillä kutsuttu muun muassa tankiksi. Ne eivät todella ole kätevimmät rattaat matkoilla ja niitten lisäksi olemmekin sittemmin ostaneet useammat matkarattaat. Suomesta olemme kantaneet matkalaukussa Belizeen myös kokonaisen Brion junaratasetin, josta riittää raiteita pitkin ja poikin lastenhuonetta.

Ikeaa meillä on myös jonkun verran: keittiönpöydästä kattiloihin, ja lakanoista Matildan huoneen somaan kattokoristeeseen. 

Tanskalaiset Legot ja etenkin Duplot ovat lasten suosikkileluja. Millään yksittäisellä lelulla eivät lapsemme ole varmaankaan leikkineet yhtä paljon kuin Duploilla.

Lapsilla on vuoronperään ollut käytössä ruotsalaisen BabyBjörnin sitteri, ja molemmilla lapsilla on norjalaisen Stokken tripp-trapp-syöttötuolit. Toisen tripp-trappin tilasimme aikoinaan Yhdysvalloista Jamaikalle ja toisen kannoimme ylimääräisenä matkatavarana paketissa Suomesta Belizeen.

*****

Kotimme ei mielestäni missään määrin näytä perinteiseltä suomalaiselta kodilta, mutta paljon tuntuisi meillä kuitenkin olevan suomalaisia ja pohjoismaalaisiakin esineitä ja asioita! Eikä tässä taida edes olla kaikki - olen unohtanut mainita ainakin suomalaiset pannunaluset ja mitäköhän kaikkea muuta?

Minusta on mukavaa, että kaikki meidän kokemuksemme ja elämiemme monet eri kerrokset heijastuvat myös sisustuksessa ja esimerkiksi lasten leluvalikoimassa. 

2 kommenttia:

 1. Marimekosta en tykkää, mutta todellakin: ne pienet suomalaiset purkinavaajat! On kummallista että muunmaalaiset haluavat väsätä purkkejansa auki niillä massiivisilla vipuavaajillaan. Entäs juustohöylä? Meillä täällä kaukana myös sitä aina ihaillaan - ja meille suomalaisille se on niin tavallinen perusesine vain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on myös toki juustohöyliä käytössä ja yhtä tärkeitä ovat tosiaan kuin nuo purkinavaajat käytännön arjen sujumisessa! Meidän juustohöylät ovat kuitenkin kotoisin italiasta, joten siksi en ottanut niitä tähän ketjuun lopulta mukaan. Eihän niitä Italiassa samalla tapaan paljon käytetä kuin Suomessa, mutta kaupoista niitä kuitenkin löytyy. Missä kaukana sinä asustat?

   Mä olen ollut vähän yllättynyt siitä kuinka monet ulkosuomalaiset eivät Marimekosta tykkää, ja kuinka paljon sitä suorastaan inhotaankin. Mielenkiintoista! Ei sillä, että Marimekko olisi mitenkään mun mielessäni ollut juuri ulkosuomalaisten juttu, mutta Marimekolla on niin paljon erilaisia kuoseja ja vaatteita ja käyttötavaroitakin, että olin jotenkin ajatellut, että siellä on jokaiselle jotakin. En minäkään kaikista Marimekon kuoseista tai vaikkapa laukuista pidä, mutta aika monista kuitenkin. Ja hyvästä vahvasta puuvillasta myös.

   Poista

Kiitos kommentistasi!