sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Ensimmäinen kouluviikko takana

Kouluaamuja on nyt ehtinyt kertyä jo kokonainen viikko. Innoissaan lähtee Miko joka aamu kouluun ja iloisena palaa taas iltapäivällä takaisin kotiin. Enää en huolehdi siitä oliko oikea ratkaisu lähettää poika isompaan kouluun tekemään vähän pitempää päivää. Pojan rauhallinen ja iloinen käytös koulupäivien jälkeen kertoo kaiken: hän oli kuin olikin valmis uusiin kokemuksiin ja haasteisiin ja Mikon uusi ihana pieni koulu on hyvä paikka uuden kohtaamiseen.

Entisestä leikkikoulustaan Miko tuli usein kotiin rauhattomana ja vihaisenakin, vaikka olisi lähtenyt aamulla leikkimään ihan hyvillä mielin. Koskaan en voinut olla varma siitä kumman saan koulusta iltapäiväksi kotiin, levollisen vai levottoman pojan. Kommunikaatio vanhempien ja leikkikoulun välillä ei toiminut mielestäni riittävän hyvin, enkä siis koulusta saanut kuvaa siitä mikä pojan teki leikkikoulussa levottomaksi. Uudesta koulusta sen sijaan palaa iltapäivisin takaisin sama poika, jonka aamulla lähetän kouluun. Mikon uuden esikoulun koulupäivässä on selkeä toistuva rakenne, jonka Miko tuntuu jo omaksuneen, ja koululla on yksinkertaiset säännöt, jotka lapset pystyvät helposti hyväksymään ja ymmärtämään. Mikon esikouluryhmä on niin pieni, että jokainen oppilas saa paljon henkilökohtaista huomiota. Riidat ja muut ongelmat selvitetään saman tien ja reilusti, koska opettaja on aina läsnä ja kykenee pienen ryhmäkoon vuoksi pitämään jatkuvasti silmällä koko pientä porukkaa. Kommunikaatio pelaa hyvin koulun ja kodin välillä: Joka päivä Mikon opettaja lähettää pojan mukana kotiin lyhyen raportin siitä miten päivä on kulunut. Kerran viikossa opettaja lähettää pitemmän selvityksen viikon tapahtumista.

Kävimme koululla vanhempainillassa keskiviikkona kuulemassa vähän lisää koulun yleisistä periaatteista ja jonkun verran myös tulevan lukuvuoden ohjelmasta. Mikon koulu on osa suurempaa kansainvälisten yksityisten koulujen ketjua, jossa tuetaan jokaisen oppilaan yksilöllistä kehitystä. Lapset eivät saa varsinaisia arvosanoja, vaan he oppivat koulussa hallitsemaan asiakokonaisuuksia. Jokainen lapsi edistyy omassa aikataulussaan. Kun oppilas hallitsee yhden asiakokonaisuuden, kokonaisuus merkitään käsitellyksi ja hän pääsee siirtymään seuraavaan. Koulussa opetetaan tietojen ja taitojen lisäksi myös muun muassa hyviä käytöstapoja ja toisten huomioonottamista. Koulun periaatteet kuulostavat minuun korviini oikein hyvältä, vaikkeivät ihan kaikki niistä esikoululaisia vielä koskekaan. Esikoulussa opitaan toistaiseksi vain leikin kautta eivätkä pienet esikoululaiset samalla tavalla pyri hallitsemaan mitään kokonaisuuksia vaan opettelevat vasta koulun tavoille. 

Ilahduin siitä, että vanhempainillan kuvaukset tämän kansainvälisen koulusysteemin periaatteista muistuttivat minua suomalaisten koulujen tavoitteista ja tavoista. Suomalainen koulusysteemi kun on minulle tuttu ja maailmanlaajuisestikin hyväksi todettu. Luulen, että Mikon pieni koulu kykenee käytännössä myös todella toteuttamaan koululle ja oppilaille asettamansa tavoitteet. Oppilaita on yhtä opettajaa kohti vain muutama ja kaikki opettajat vaikuttavat hyvin innostuneilta ja motivoituneilta. Koululla on myös ehkä eri tavalla paineita vastata vanhempien odotuksiin opetuksen tasosta, koska yksityisen koulun lukukausimaksu ei ole ihan halpa. 

Olen nyt ensimmäisen kokonaisen viikon jälkeen todella tyytyväinen siihen, että Miko on saanut aloittaa koulutiensä näin mahtavassa ympäristössä. Tosin nyt jo vähän huolehdin siitä, että muutto odottaa kulman takana eikä Miko saa käydä koko kouluaikaansa tässä ihanassa pienessä koulussa. Pahaa pelkään, että joudummekin ennen pitkää aika lailla madaltamaan odotuksiamme lastemme koulunkäynnin suhteen. Ellei meille sitten käy niin onnellisesti, että pääsisimme muuttamaan johonkin sellaiseen maahan jossa on tämän saman ketjun koulu. 

Tämän viikon ohjelmaan kuului vanhempainillan lisäksi ystäväni vauvajuhlat ja lisäksi vielä yksi edustustilaisuus, johon olin jo jokin aika sitten lupautunut menemään Cosimon seuraksi. Nyt kun juhlat on juhlittu ja edustamiset edustettu olen siivonnut kalenterini kaikista iltamenoista ainakin muutaman viikon päähän. Tarvitsemme nyt ennen kaikkea aikaa olla vaan ja tottua uusiin kuvioihin: Mikon kouluun ja Matildan ruokavalioon. 

Viikonloppu on toistaiseksi sujunut tavalliseen tahtiin ja ihan mukavasti. Aamulla kävimme koko porukka Mikon uimatunnilla ja nyt rentoudumme kotona mukavan raukeina uima-allasleikkien jälkeen. Tosin minä en ole ehtinyt vielä kovin rentoutumaan: tein myöhäiseksi lounaaksi ison kattilallisen kalakeittoa josta riitti myös pakastimeen ensi viikon varalle.

Myöhemmin iltapäivällä juhlistetaan erään lasten pienen ystävän ensimmäisiä syntymäpäiviä. Sunnuntaina olemme puolestaan menossa juhlimaan koulun alkua grillijuhliin Yhdysvaltain suurlähettilään luo. Niin syntymäpäivien kuin grillijuhlienkin on tarkoitus olla mukavia rentoja tilaisuuksia, mutta minulle hieman ylimääräistä stressiä ja työtä tuo se, että molempiin on vietävä mukana jotain tarjottavaa. Haluan omalta osaltani tarjota gluteenittomia herkkuja, jotta voin olla varma siitä, että Matildallekin löytyy molemmista juhlista siten ainakin jotain syötävää. Mutta gluteenittomien leipomusten tekeminen ei ole vielä minulle ihan helppoa enkä koskaan etukäteen voi olla ihan varma tuloksesta. Jauhottomat maapähkinävoikeksit ovat onneksi onnistuneet hyvin jo useamman kerran peräkkäin ja saavatkin olla riittävän hyvä vieminen syntymäpäiväjuhliin. Grillijuhliin lupauduin viemään suklaaneliöitä (chocolate brownies). Toivon mukaan gluteenittomat neliöt maistuvat myös gluteenia sietäville. Leipomusten lisäksi minun täytynee tehdä mukaan varalle Matildalle molempiin juhliin jotain pientä syötävää, koska pahaa pelkään, että muut tarjolla olevat herkut eivät hänelle sovi. 

*****

Mutta ennen kuin rupean leivonta- ja ruuanlaittohommiin istun kuitenkin kahvikupposen kanssa kaikessa rauhassa ihan hetken verran.

11 kommenttia:

 1. Kyllä meiltä vanhemmilta menee aikaa ennnenkuin lasten uusiin juttuihin sopeutuu ja tottuu. Koulun aloittaminen ja sinulla Matildan uudet ruokatottumukset vievät vanhemmilta myös energiaa.

  Nauti kupposestasi, hyvin te pärjäätte, voimia ja iloa! Ja tuo koulu kuullostaa todella mukavalta, ihan niinkuin pitääkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikaa ja voimia vaatii tosiaan koko perheeltä kaikkeen uuteen sopeutuminen. Tuntuu hyvältä ajatukselta yrittää nyt jonkun aikaa ihan olla vaan ja totutella uuteen arkeen. Pienelle pojalle on tuo koulunaloitus iso asia vaikka koulu onkin lähtenyt hienosti käyntiin, ja iso juttu se on meille vanhemmillekin, ja pikkusiskolle joka ikävöi veljeä kotiin joka päivä. Ja niinkin pienet jutut kuin synttärikutsut ovat iso stressinaihe minulle nyt Matildan vuoksi, mutta onneksi alan löytää niihinkin nyt jo vähän selviytymiskeinoja ja rutiinia kun muutama on jo takanapäinkin. Mutta on tässä totuttelua enkä halua paeta kiireen taakse vaan kohdata nämä uudet haasteet rohkeasti ja kaikessa rauhassa.

   Poista
 2. Mikon koulu kuulostaa todella ihanalta! Meillä alkavat koulut vasta huomenna, esikoisella leikkikoulun toinen vuosi ja kuopuksella ensimmäinen.

  Pinterestistä löytyy paljonkin gluteenittomia reseptejä, kunhan ehdin niin etsin sinulle niitä mitä olen etsinyt eräälle tuttavaperheelle. Täällä gluteenittomuus ei ole ongelma, keliaakikkoja löytyy melkein joka perheestä, tai ainakin siltä se vaikuttaa. Minun miehellänikin on gluteenin kanssa ongelmia, vaikka keilakiatesti olikin negatiivinen. Quinoa on myös gluteenitonta, jos riisi alkaa kyllästyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli jos laitat hakusanaksi gluten (free) ja haet boardeja, niin löydät niitä vaikka kuinka paljon.

   Poista
  2. Quinoaa sain juuri yhdeltä ystävältä, sitä(kään) ei ole täällä ihan helposti saatavilla valitettavasti. Nyt jännittää tehdä tuosta pussillisesta ruokaa kun se tuntuu niin harvinaiselta herkulta. Mitä jos vahingossa poltan quinoat pohjaan ja sitten täytyy taas ihmetellä ja odotella, että mistä sitä taas löytyisi... Riisi ja perunat ovat siitä hyviä, että niitä löytyy takuulla toistekin :)

   Kiitos Pinterest-vinkistä. Täytynee tosiaan taas liittyä Pinterestiin, sinne olisi ainakin helppo keräillä noita reseptejä!

   Ja onnea koulun alkuun teidän pienille! Nämä ensimmäiset viikot ovat varmaan vähän joka taloudessa sellaista totuttelun aikaa vaikka olisi koulukuviot entiseltäänkin jo sinänsä tutut jo ennestään.

   Poista
 3. Hyvältä kuullostaa, koulu. Ryhmäkoko ja hyvä opettaja on kaiken A ja O. Jos koulussa on isot ryhmät ja/tai huonot opettajat, niin mikään hieno ideologia tai ajatus ei pääse kauniita sanoja kauemmas.

  Ja kai se ihan tärkein on se pienen oppilaan viihtyminen. Toiset viihtyy ja sopeutuu isoihinkin ryhmiin mutta on niitä, jotka kaipaavat pienempiä piirejä. Kaikilla ei ole siihen mahdollisuutta, onneksi teillä on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me olemme ihan todellakin etuoikeutettuja, että voimme valita erilaisten koulujen väliltä ja päätyä tällä erää kalliiseen pieneen kansainväliseen yksityiskouluun. Arvaan, että kaikki lapset pärjäisivät ja suorastaan loistaisivat pienessä koulussa missä opettajat ovat motivoituneita ja ryhmäkoot pieniä! On surullista, että vaihtoehtoja ei todellakaan ole kaikille olemassa, ja että etenkin ne lapset jotka tarvitsisivat erityisapua ja -tukea eivät sitä usein saa.

   Poista
 4. Kiva kuulla että Mikolla koulunalku on sujunut noin hyvin :) Peetullakin alkoi uusi arki kun aloitti päiväkodin, näin ne pienet miehet muuttuvat pieniksisuuriksi miehiksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ne kasvaa! Toivottavasti Peetukin viihtyy päiväkodissa. En tiedä onko nämä siirtymävaiheet isompia juttuja lapsille vai lasten vanhemmille, mutta jännittävää aikaa ovat nämä uuden arjen alut.

   Poista
 5. Kiva kuulla, että Mikolla on kaikki alkanut hyvin uudessa koulussa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pia. Iso oli helpotus huomata, että koulunkäynti lähti liikkeelle noin mukavasti!

   Poista

Kiitos kommentistasi!