Sunday, 23 September 2012

Syntymäpäiviä

Kuluneella viikolla on juhlittu niin Belizen itsenäisyyttä kuin Pongon ja minun syntymäpäiviä. Minun osaltani juhlallisuudet ovat sujuneet kaikin puolin matalalla profiililla kodin piirissä. Cosimo on puolestaan viettänyt kuluneen viikon aikana useamman päivän ja yön työn puolesta Belize Cityssä, erilaisissa itsenäisyyspäivän juhlallisuuksissa. Minä jätin kaikki itsenäisyyspäivänjuhlat suosiolla väliin, koska en halua edustaa tunnin ajomatkan päässä kotoa, enkä varsinkaan useampaa päivää yhteen menoon. En usko, että kukaan Cosimoa lukuunottamatta minua juuri juhlamenoissa kaipasi. Mutta täällä kotona olisi kyllä kaivannut isompikin seurue, jos olisin viettänyt viime päivät poissa kotoa. 

Itsenäisyyspäivän aattona valvoin yli puolenyön koirien seurana, sillä tiesin odottaa koirien säikähtävän jokavuotisia itsenäisyyspäivän ilotulituksia, jotka alkoivat vuorokauden vaihteessa. Itsenäisyyspäivän aattoa juhlistetaan Belmopanissa perinteisesti ihan tässä meidän kulmilla ja ilotulitusten melu olikin sitten sen mukainen. Pongo ja Poppykin poukkoilivat pitkin alakertaa hermostuksissaan ja hätääntyneinä, ja Matildakin heräsi ilotulituksien ääniin. Siinä minä sitten yritin olla rauhoittavana tukena niin Matildalle kuin koirillekin. Onneksi Miko ja Skippy sentään nukkuivat kaikessa rauhassa ilotulitusten läpi, koko sen kaksikymmentä minuuttia mitä ne kestivät. Koskaan en ole nähnyt enkä kuullut niin pitkiä ilotulituksia kuin täällä Belizessä, köyhässä maassa jossa rahalle löytyisi varmasti parempaakin käyttöä.

Belizen valtio ei elokuussa kyennyt maksamaan velkojilleen lainansa 23 miljoonan dollarin korkomaksua ja on nyt velkajärjestelyssä. En suoraan sanottuna oikein kunnolla tiedä enkä ymmärrä mitä velkajärjestely käytännössä Belizelle tarkoittaa. Eikä asiaa muuten näytä ymmärtävän moni paikallinenkaan; Belizen heikko taloudellinen tilanne ei täällä arjessa kovin näy eikä kuulu. Haastava tilanne on kuitenkin ehkä antanut jonkinlaista lisäpuhtia itsenäisyyspäivän juhlintaan. Belize on kansalaisilleen rakas ongelmistaan huolimatta ja juhlallisuuksien kautta ja aikana on haluttu ehkä tavallistakin innnokkaammin osoittaa solidaarisuus kotimaata kohtaan. En tiedä kuka Belmopanin ilotulitukset maksoi, mutta ne kuulostivat kyllä joka tapauksessa minun korviini vähän irvokkailta maan tilanteen huomioon ottaen. Tosin ainakin Belize Cityssä ilotulitukset kustansi kuulemma ihan muu taho kuin kaupunki tai valtio; ehkäpä näin oli myös Belmopanissa. 

6 comments:

 1. Oi onnea, onnea oikein lämpimästi Kata näin jälkikäteen! Taidat olla vaaka horoskoopissa tai neitsyt...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Sofia :) Neitsyt olen horoskoopissa, juuri ja juuri, ja persoonaltani aika monessa mielessä ihan perinteinen neitsyt myös. Vaikka en oikeasti usko horoskooppeihin niin tykkään kyllä niitä lukea ja mietiskellä ja hämmentävän hyvin neitsyen ominaisuudet täsmäävät minuun!

   Delete
 2. Onnea!!
  En myöskään usko horoskooppeihin -tämä maailma olisi uskomattoman helppo paikka elää ja kuinka hyvin me ihmiset toistemme kanssa toimeen tulisimmekaan, jos meitä ihmisiä olisi vain 12 (tyypillistä) laatua! :D Olen itse horoskoopiltani kalat, mutten kyllä yhtään sellainen, millaiseksi horoskoopit kalan kuvailevat... olen itsepäinen, päättäväinen, lujatahtoinen ja kalan kuvaillaan olevan sellainen virrassa soljuva...
  Hmmm.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Pia!

   Aina eivät tosiaan merkit täsmää, mutta tuo neitsyt sopii minuun kyllä aika pitkälti niin hyvässä kuin pahassa. Ehkä noihin "vaikeampiin" merkkeihin niin kuin neitsyt on helpompi samaistua kuin noihin myönteisempiin merkkeihin niin kuin kalat. Kaloista ei taida olla oikein mitään huonoa sanottavaa horoskooppilistoissa kun taas neitsyen kuvaukset on alusta loppuun aika ankeita! Niistä kriittisistä kuvauksista löydän itseni helposti ;)

   Delete
  2. Jotenkin kalat aina kuvaillaan sellaisiksi virran mukana soljuviksi, vähän tahdottomiksi, ja erittäin tunteellisiksi ja hauraiksi persooniksi. Täytyy muuten seuraavista lehdistä lukea nuo neitsyen kuvaukset vähän tarkemmin, ja oikein tutustua asiaan... Veljeni on nimittäin myös neitsyt ja voin hieman tehdä vertailevaa tutkimusta... ;)

   Delete
  3. Cosimo on myös kalat horoskoopiltaan ja kyllähän tuo minua paremmin soljuu arjessa eteenpäin... mutta ei ole kyllä tahdoton eikä hauras. Onkohan noita soljuvia kaloja olemassakaan? ;)

   Delete

Kiitos kommentistasi!