keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Päivä Las Floresissa

Teimme maanantaina täsmäiskun Las Floresiin, Guatemalaan, noin kolmen tunnin ajomatkan päähän Belmopanista. Belizessä juhlittiin maanantaina pyhäpäivää ja halusimme näyttää minun isälleni hänen Belizen-lomansa aikana vähän jotain muutakin kuin Belmopanin.

Rajanylitykset sujuvat Belizen ja Guatemalan välillä ainakin diplomaattikilvillä varustetulla autolla hyvin kivuttomasti ja nopeasti. Tosin Guatemalan armeija pysäytti meidät tällä kertaa matkalla molempiin suuntiin ja pyysi Cosimolta ajokorttia ja toisella kertaa myös auton rekisteripapereita. Minua hieman hermostuttivat sotilaat, jotka seisoivat pysähdysten aikana auton molemmin puolin, vaikka työtänsähän he vain tekivät. Kun paperit oli tarkistettu ja sotilaat olivat vielä varmistaneet Cosimolta, ettei meillä ollut autossa aseita, pääsimme jatkamaan matkaa.

Las Flores on ihana pieni turistikylä. Värikkäitä pieniä taloja, ravintoloita ja baareja. Hämäriä matkamuistokauppoja täynnä toinen toistaan kauniimpia tavaroita ja kankaita. Vaikka olimme kovasti aikeissa tehdä ennen kaikkea joululahjaostoksia, löysimme taas lähinnä kaikkea kaunista omaan kotiin. Pastellinvärisiä luurankoja, erilaisia eläinnaamioita ja tilkkutäkkejä lähti jälleen mukanamme kotiin Belizeen. Pyhä Franciscus sai rinnalleen Pyhän Johanneksen ja soman pienen seepran, ja vyötiäiskokoelma kasvoi muutamalla minivyötiäisellä. 

Lounastimme Las Floresissa tutussa ravintolassa, jossa tarjoilija onneksi ymmärsi Matildan ruokavalion rajoitukset puolesta espanjaksi änkytetystä sanasta. Paistettu kala ja voiperunat maistuivat koko seurueelle. Pysähdyimme kotimatkalla vielä ostoksilla paikallisessa ruokakaupassa, jonka hinnat ovat huomattavasti Belizen ruokakauppojen hintoja halvemmat ja valikoima vähintäänkin yhtä laaja. 

Teki hyvää käydä ajelulla ja ostoksilla. Nyt täytyy vain löytää taas kaikille uusille guatemalalaisille aarteille kotoa sopivat paikat.11 kommenttia:

 1. Miten iloisen värisiä taloja ja nuo parvekkeet ovat niin nättejä. Aina virkistää kummasti kun pääsee vähän pois omista nurkista. Sitten maistuu taas omassa kodissa ja varsinkin jos on kivoja aarteita mukana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin somia taloja! Joillain parvekkeilla oli mahtavan kauniita ruusupuskiakin ruukuissa, mutta niistä en saanut oikein kunnon kuvia kiireessä otettua. Tuolla voisi valokuvata koko pitkän päivän kauniita taloja ja yksityiskohtia, vaan lasten kanssa se ei oikein onnistu! Matkan varrella ilman sen kummempaa ajatusta otin nämä kuvat; kivoja muistoja kuitenkin.

   Todellakin tekee hyvää päästä välillä pois näistä omista kuvioista, hakemaan vähän inspiraatiota ja perspektiiviä. Nyt on taas mukava hetki pyöriä kotona ja hakea uusille aarteille sopivia paikkoja :)

   Poista
 2. Oi, ihana Las Flores! Luulen että mulla on kuvia joistain samoista taloista kuin sulla - vai näyttääkö ne kaikki vaan samalta... :) Pastellinväriset luurangot kuulostaa mielettömiltä! Harmi etten aikoinaan bongannut moisia. Onneksi mulla on kuitenkin toi mun guatemalalainen "my little pony", sen näkeminen ilostuttaa joka päivä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti on samat talot sun kuvissa :) Samoja katuja aina tallaillaan - ei varmaan olla koskaan toiste kävelty ja kierretty saarta ympäri kuin sun kanssa. Me ollaan sittemmin todettu pari puotia parhaiksi matkamuistojen ostopaikoiksi, ja kuten ehkä huomasit, niin samassa ravintolassakin käydään edelleen syömässä joka kerta mihin silloin ekalla kerralla vähän puolisattumalta päädyttiin (La Villa del Chef). Oomme tapoihimme kangistuneet Las Floresin osalta! :)

   Poista
 3. Me kävimme myös Las Floresissa muutama vuosi sitten, kun olimme Guatemalassa kiertelemässä. Jotenkin minulla on sellainen vehva tunne ja muistikuva, että olisimme käyneet juuri tuossa ravintolassa... Hmmm.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hassua jos osuitte matkallanne ihan tuohon samaan paikkaan! Tuota La Villa del Chef -ravintolaa pitää saksalainen (vai oliko se sittenkin itävaltalainen?) mies, joka on asunut Guatemalassa jo hyvän aikaa. Olemme kerran olleet Las Floresin tuntumassa koko viikonlopun (hotellissa viereisessä Santa Elenan kaupungissa) ja silloin kävimme muissakin Las Floresin ravintoloissa (mm tuossa kuvasarjan toisessa kuvassa näkyvässä ravintolassa jonka nimi on kai La Luna - sekin oli hyvä ruokapaikka mutta ehkä enemmän illallispaikka kuitenkin). Jos käymme päiväseltään, menemme tätä nykyä suosiolla aina tuonne "kokin huvilaan" lounaalle. Hyvää ruokaa ja iloinen palvelu, lyhyen matkan päässä meidän suosikkipuodeista :)

   Poista
  2. Missä muualla te kävitte Guatemalan matkallanne? Suosituksia? :)

   Poista
  3. Antiguassa, Atitlan-järvellä ja järven vastakkaisella uolella sijaitsevassa kylässä, jonne menimme veneellä.

   Chichigastenangon intiaanimarkkinat olivat sellainen vaikuttava kokemus, jonka muistan loppuelämäni. Ne eivät siis ole mitkään turistimarkkinat, vaan paikalliset siellä myyvät omia tuotteitaan elävistä kanoista televisioihin. Markkinat järjestetään aina torstaihin ja sunnuntaisin. Koko kylä on silloin markkina-aluetta. Ne tuoksut, värit... Haaveilen aina meneväni sinne uudelleen.

   Jotenkin se oli mieleenpainuvinta, ja koska olen aina ollut loputtoman kiinnostunut maya-kulttuurista, niin oikeastaan koko maa oli huikea elämys.

   Poista
  4. Tietysti kävimme muutamilla maya-temppeleillä, kuten esim. Tikalilla ja Quiriguan arkeologisessa puistossa, jonka tehtävä on tallettaa mayaperinnettä :)

   Poista
  5. Me olemme käyneet Tikalissa lyhyesti; Matilda oli vastasyntynyt ja alueen pitempi tarkastelu tuntui siinä vaiheessa vähän turhan kovalta työltä kun rattaiden kanssa ei Tikalin alueella kovin kevyesti pääse liikkumaan :) Sinne olisi kiva mennä joskus vielä vähän paremmalla ajalla, ja tuonne Antiguaan haluaisin myös päästä käymään.

   Belizessä on myös paljon mayoja ja maya-kulttuuria, joten voin vähän kuvitella minkälainen meno on markkinapäivinä Chichigastenangossa! Meillä on täällä Belmopanin torilla kaksi kertaa viikossa toripäivinä myynnissä tavaraa vaatteista koiranpentuihin, ja huonekaluista kananmuniin ja tipuihin, hedelmien ja vihannesten lisäksi. Taitaa siellä joku myydä vanhoja kodinkoneitakin... Aina vähän ihmettelen, että ostaako kukaan niitä oikeasti.

   Poista
  6. Chichicastenangossa ainakin kauppa kävi :D Se tietysti on paikallisten kauppapaikka, joten sieltä tosiaan paikallisten onkin tarkoitus ostaa viikoittain tarvitsemansa tavarat.

   Poista

Kiitos kommentistasi!