Friday, 7 December 2012

Perjantai-iltapäivällä

Tein tänä aamuna perinteisen kauppakierroksen: pankki, ruokakauppa, vihanneskauppa, toinen ruokakauppa, lihakauppa, kolmas ruokakauppa. Vaipat jäivät vielä ostamatta, mutta muuten taisin lopulta löytää kaiken mitä olinkin hakemassa. Ilman lunta ei ole joulua, raikasivat kaupoissa joululaulut, ja minä ihmettelin eikö näihin tropiikin oloihin löytyisi jotain vähän osuvampaakin musiikkia joulukuulle. 

Myöhemmin aamulla tunsin taas vaihteeksi itseni hetken verran ihan ehdaksi edustusrouvaksi. Minulla oli jonkun aikaa talon edessä vartija, talossa sisällä lastenhoitaja ja kotiapulainen, ja takapihalla sekä puutarhuri että toimiston autonkuljettaja. Viisi ihmistä hoitamassa minun talouttani. Vartija teki vartijanhommiaan, lastenhoitaja ja kotiapulainen omia töitään. Puutarhuri ja autonkuljettaja keräsivät oman pihamme palmujen kookoksista meille kookosvettä ja kookosta. Olemme joskus yrittäneet lähestyä kookoksia itse, mutta se on itse asiassa aika vaikeaa, ja vaarallistakin on ruveta heilumaan viidakkoveitsen kanssa jos ei tiedä mitä tekee.

Tavallisesti meillä ei sentään ole apunamme puutarhuria. Vuokraisäntä lähettää silloin tällöin jonkun ajamaan nurmikkomme ja siinä kaikki. Mutta juuri nyt pihallamme hyörii nuori puutarhaopiskelija, joka hoitaa lopputyökseen meidän pihamme järjestykseen. Maksamme nuorelle miehelle hänen työstään täyden hinnan, hän saa harjoitella uutta ammattiaan käytännössä ja oppia muun muassa sitä miten asiakkaiden kanssa toimitaan, ja lopputulos on se, että meidän pihamme kukoistaa. Me kaikki voitamme. Tänään saimme koko porukka päälle vielä ihanaa tuoretta kookosvettä juodaksemme!

Jos joku olisi minulle muutama vuosi sitten sanonut, että asun ennen pitkää elämässäni Väli-Amerikassa ja minulla on apunani erilaisia työntekijöitä, olisin ollut todennäköisesti lähinnä huvittunut. Mutta tässä sitä nyt ollaan. Elämä yllättää ja kaikkeen todellakin tottuu.

Huomenna on pitkästä aikaa ohjelmassa Mikon uimatunti, ja illalla kuusijuhlat amerikkalaisen tutun luona. En ole koskaan ennen ollut Christmas tree trimming -juhlissa. Juhlien nimen perusteella kuulostaa minusta siltä, että olemme menossa leikkaamaan puuta siistimmäksi, mutta itse asiassa onkin kyse kuusenkoristelusta. Ei siis minun ominta alaani missään mielessä, mutta uskon, että lapsille mukavaa tekemistä. Lasten vuoksi lähdenkin mielelläni katsomaan miltä näyttää amerikkalainen kuusenkoristelu. Varsinkin kun kotona lapset eivät pääse joulupuuta lainkaan koristelemaan. Meillä ei ole kuusta, enkä tiedä tuleeko koskaan olemaankaan. Koristeita meille on tosin silti alkanut kertyä. Kaksi vai jo kolmeko vuotta peräkkäin olemme saaneet Valkoisen Talon virallisen joulukoristeen, joka tulee Yhdysvaltain suurlähettilään joulutervehdyksen mukana, ja jostain Jamaikan kaupasta nappasi Cosimo aikoinaan mukaansa hirviaiheisen joulukuusenkoristeen. Se roikkui kesät-talvet meillä Kingstonin keittiön ikkunassa, mutta on nyt joutunut piiloon jonnekin.

Juhlakutsu tarkoittaa tätä nykyä melkein aina minulle leipomista. Kuusijuhlaa varten minun täytyy tehdä Matildalle omat herkut mukaan. Ajattelin leipoa kerralla oikein kunnolla: kahdenlaisia keksejä, muffinsseja ja suklaaneliöitä. Ostin aamulla levyllisen kananmunia ja paljon voita. Muut ainekset tulevatkin sitten aika pitkälti suoraan erilaisista paketeista. Minusta ei oikein ole leipomaan gluteenittomia herkkuja ihan alusta lähtien, sen olen tässä kuluneiden kuukausien aikana nyt todennut. Erilaisten gluteenittomien jauhojen sekoittaminen toisiinsa hyvässä suhteessa on aika vaikeaa. Noita valmiita jauhosekoituksia osaan sen sijaan käyttää ihan menestyksekkäästi. Mausta ei mitenkään huomaa kuinka paljon tai vähän hikeä ja kyyneleitä on kulunut lopputuloksen saavuttamiseen. Ihan mielelläni teen siis vähemmällä vaivalla hyvää kuin pyrin olemaan gluteenittoman keittiön hengetär. 

2 comments:

 1. Löysin blogiisi Akaasian alta. ja mielenkiintoista on lukea elämästänne!
  Mukavaa joulukuuta ja tervetuloa Suomen talveen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Eeviregina, kiva että löysit perille! Mukavaa joulukuuta myös sinulle. Lähden tältä istumalta vastavierailulle sun blogiisi :)

   Delete

Kiitos kommentistasi!