Tuesday, 22 January 2013

Oma koti

Olen jo jonkin aikaa unelmoinut omasta kotipesästä, joka pysyisi ja olisi meille olemassa muutoista ja muista elämänmuutoksista huolimatta. Miko on ihan pienestä asti ollut huolissaan siitä, että me asumme täällä maailmalla taloissa, joita emme omista. Hän miettii tulevaa muuttoamme paljon ja pysyisi mieluiten aloillaan yhdessä paikassa. Koska se ei juuri nyt ole mahdollista, olen ajatellut, että Mikoa ja Matildaa voisi toistuvissa muutoissa auttaa jos meillä olisi jossainpäin maailmaa oma pysyvä koti, jossa voisimme viettää lomia ja joskus tulevaisuudessa ehkä enemmänkin aikaa. 

Pitkään ajatus oli vain epämääräinen unelma. Hetken mietimme, että olisimme tehneet Brysselin asunnostamme itsellemme päämajan, mutta talo ei oikein helposti muuntautunut lapsiperheen kodiksi ja tuntui lopulta fiksummalta antaa se suosiolla vuokralle. Unelma jäi taas muhimaan. Jokin antoi kuitenkin meille viime kesänä sysäyksen lähteä viemään suunnitelmaa omasta kodista taas vähän tarmokkaammin eteenpäin. Viime syksyn ajan pyörimme hiljakseltaan netissä ja tutustuimme Etelä-Suomen talomarkkinoihin. Heti joululoman alussa kävimme Etelä-Suomessa katsomassa kahta suosikkitaloamme. Molemmat olivat omalla tavallaan ihastuttavia mutta jälkimmäinen teki meihin vielä suuremman vaikutuksen. 

Jälkimmäisessä talossa vaikuttavaa oli talon lisäksi myös ympäristö. Saavuimme talon näyttöön vähän turhan varhain joten ajelimme lähimpään kaupunkiin, ihastuttavaan Tammisaareen, kahville. Valitsimme ihan summassa torin varrelta kahvilan, joka paljastui oikeaksi aarteeksi. Kahvilan omistaja oli puhelias ja lämminhenkinen ja seinän ruokalistalla oli muitten herkkujen ohella myös gluteenittomia vaihtoehtoja. Saatoin heti kuvitella itseni istumassa lomilla kahvilassa lasten kanssa. Ja kun omistaja vielä mainitsi, että kahvilan toiselle puolelle saa tuoda myös koiria, olin ihan myyty. 

Ajomatka Tammisaaren keskustasta talolle oli kuin matka sisälle postikortin maisemaa: lumisia peltoja ja metsiä, maalaistaloja ja punaisia aittoja. Talo itse paljastui niin kivaksi kuin mitä olimme kuvista jo nähneetkin. Yhdellä tasolla riittävästi tilaa meille neljälle ja koirille. Varaava takka, kaunis keittiö ja kiva sauna. Ympärillä sopivasti pihaa ja lähietäisyydellä vain muutama naapuri. 

Asuntonäytön jälkeen kävimme Fiskarsissa. Teimme vähän ostoksia Fiskarsin ihanissa puodeissa ja kävimme syömässä hyvin. Aurinko oli laskenut kun kävelimme ravintolasta takaisin autolle päin. Puitten latvojen takaa loisti täyteläinen ja loistava kuu. En muista koskaan nähneeni niin valtavaa ja keltaista kuuta niin lähellä maata. Tammisaaren ihana kahvila, kaunis Fiskars ja mahtava kuu tuntuivat kaikki sanovan, että tästä talosta oli tuleva meidän tukikohtamme. Ja oikeassa olivat kaikki merkit. Maaliskuun alusta lähtien talo on meidän. 

Oma koti rauhoittaa mieltäni kovasti. Muuttomme Cosimon työn perässä Belizestä johonkin toiseen maailman ääreen ei ole toistaiseksi juurikaan edistynyt. Emme tiedä muuta kuin että lähdössä olemme, minne ja milloin on aina vaan auki. Muutot maasta toiseen harvoin järjestyvät saumattomasti. Niin Jamaikalla kuin täällä Belizessäkin asuimme ensi alkuun useamman viikon hotellissa. Ajatus kahdesta lapsesta ja kolmesta koirasta pienessä hotellihuoneessa on pitänyt minua hereillä öisin. Nyt voin kääntää sen asian suhteen kylkeä ja jatkaa unia: tiedän minne ensi alkuun Belizestä suuntaamme, me ja koirat. Muuttojen välissä muutamme Suomeen ja asumme uudessa pesässämme siellä niin kauan, että seuraavassa maassa on kaikki valmiina odottamassa. Jonkun aikaa joudun varmaankin viettämään talossa yksikseni lasten ja koirien kanssa kun Cosimo jo elää uudessa todellisuudessa. Mutta onneksi olen uudessa kodissamme kuitenkin vain suhteellisen pienen matkan päässä omista vanhemmistani ja muusta pääkaupunkiseudun elämästä. 

Olen ollut viime kuukaudet levoton. Kirjaimellisesti purrut kynteni lyhyiksi hermostuksissani. Nyt tunnen taloamme ajatellessani suoranaista riemua; helpotus ja ilo ovat tehneet minusta kevyen. Tuntuu siltä, että jos lähtisin juoksemaan nousisin varmaankin ilmaan, niin kevyt olo minulla on pitkästä aikaa. Kynnetkin ovat päässeet vähitellen taas kasvamaan. 

24 comments:

 1. Ihana uutinen ja upean kotiseudun olette valinneet! uskon että rauhoittaa mieltä, kun tietää, että jossakin maailman kolkassa (täällä!) on aina oma koti. Iloitsen puolestanne! MaijaH

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Maija myötäelämisestä!

   Tammisaaren seutu on kyllä yksi ihanimmista paikoista koko Suomessa. En melkein voi uskoa, että saamme siellä viettää nyt tästä lähtien vähän enemmänkin aikaa, ja että meillä on maailmassa ihan oma koti.

   Delete
 2. Voi onnea! Mahtava uutinen! Jotenkin ensi alkuun tekstiä lukiessani odotin, että hankkisitte kodin jostakin päin Keski-Eurooppaa, mutta että Suomesta!

  Tervetuloa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuntuu jotenkin hyvin luontevalta, että koti on juuri Suomessa. Toivottavasti saadaan pikapuoliin viettää siellä jokunen hetki. Kun nyt vaan nuo tulevaisuudensuunnitelmat selviäisivät vähän pidemmälle!

   Delete
 3. Hymyssä suin luin tämän postauksen! Voin oikein "nähdä" teidän suomen kodin! Tervetuloa!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Harriet! Hymyssä suin ollaan täälläkin :) Eiköhän uusi koti vielä esiinny täällä bloginkin sivuilla kunhan saadaan sitä vähän omannäköiseen järjestykseen.

   Delete
 4. Onnea!!!! Tammisaari on minun lempikaupunkini Suomessa, sillä siellä on varsinkin kesällä niin valtavan kaunista! Pyrimme joka kesä käymään ainakin kerran Tammisaaressa, jos vain mahdollista. Minulla on siellä yksi lempikahvilakin, mutta en nyt valitettavasti muista tähän hätään sen nimeä. Se on siellä vanhojen puutalojen keskellä, ihanassa puutarhassa. :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Hippu! Tammisaaressa on taikaa. Kävin siellä lapsena silloin tällöin ja vuosien varrella aina joskus ja aina ajattelin, että olisipa ihmeellistä saada asua niin kauniissa ympäristössä. Kun muistat lempikahvilan nimen, laita mulle siitä vinkkiä, niin käyn tutustumassa ensi tilassa! Maltan tuskin odottaa, että saan ajan kanssa vaellella pitkin Tammisaaren katuja! :)

   Delete
  2. Katselin vanhoja valokuvia, ja löytyihän sieltä portin kyltistä otettu kuva: Cafe Gamla Stan. :-)

   Delete
  3. Kiitos!! Olen ihan otettu, että muistit ja sait heti aikaiseksi etsiä tiedon käsiisi. Näyttää ihanalta paikalta. Nyt on meillä siis kahvilalistalla jo kaksi paikkaa. Taitaa olla aika selvää miten lomat tulee alkuun Tammisaaressa meiltä kulumaan, luonnonrauhassa talolla ja erilaisissa kahviloissa nautiskellen! :)

   Delete
 5. Voi, paljon onnea uuden talon johdosta :) Varmasti helpottaa paljon oloa, kun on jokin kiintopiste nyt teillä, ja tietää ettei joudu hotellielämää viettämään!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Karoliina! Kyllä on olo tosiaan helpottunut tämän suuren päätöksen ja ostoksen myötä. Aina välillä yrittää vanha tuttu stressi löytää tiensä mieleen, haahuilee siellä ympäriinsä ja huomaa sitten, ettei hotellielämähuolta enää löydykään mielen sopukoista :)

   Delete
 6. Oikein paljon onnea omasta kodista!!

  ReplyDelete
 7. Ihanaa! Onnittelut uudesta kodista, kylla varmasti olo helpotti kaiken keskella kun on jotakin kiinteaa ja pysyvaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä tosiaan on helpottanut oloa ajatus jostain pysyvästä. Alkutalvesta ajattelin, että olisipa huimaa jos tuohon käytännönpuoleen saisi jotain järjestystä, jonkun paikan minne viedä koirat jne. Mutta tämä on vaikuttanut jo heti vielä paljon syvällisemmin minuun ja rauhoittanut mieltä paljon noita muuttosuunnitelmiakin pitemmälle. Toivon todella, että omalla kodilla on rauhoittava ja ilahduttava vaikutus myös lapsiin. He eivät ole itse asiassa vielä edes nähneet taloa... Yhteen näyttöön otimme heidät mukaan, mutta tänne sattumalta emme. Miko sentään taitaa ymmärtää, että talo on olemassa.

   Delete
 8. Tammisaari on todella ihana paikka! Asuin sillä joskus vuoden verran, voisin kuvitella asuvani toistekin. Onnea! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Hauska kuulla, että Tammisaaressa on oikeasti ollut kiva asuakin, eivätkä turistin mielikuvani ole siis menneet ihan harhaan :)

   Delete
 9. Oi ihanaa, onnea uuden kodin johdosta! Oma pysyvä koti on meilläkin haaveissa, mutta se ei ole vielä tämäkään, johon juuri muutimme. Ehkä vielä joskus :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Tuntuu jotenkin tosi hyvältä kun on ikäänkuin ankkuri kiinni rantavedessä jossainpäin maailmaa.

   Delete
 10. Huippua! Hieno juttu, että saitte talon.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Eeva! Ollaan ihan täpinöissä :) Loman aikana oli monta sellaista hetkeä kun odoteltiin vaan ja ihmeteltiin, että tuleeko tässä kauppoja vai ei, mutta loppu hyvin kaikki hyvin, tiukasta aikataulusta huolimatta!

   Delete
 11. Onnea näin jälkikäteen - aikamoisella viiveellä olen päässyt lukemaan taas elämästänne.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Ihan hyvä ajoitus oikeastaan: muutaman päivän päästä me päästään nimittäin vihdoin koettamaan miltä tuntuu oleilu kotipesässä. Maltan tuskin odottaa!

   Delete

Kiitos kommentistasi!