Sunday, 20 January 2013

Pitkästä aikaa Ka'anassa

Kävimme ennen Matildan diagnoosia brunssilla läheisessä San Ignacion kaupungissa melkein joka viikonloppu, tavallisesti ihanan Ka'ana-hotellin ravintolassa La Ciebassa. Matildan diagnoosin jälkeen ulkona syöminen oli kuitenkin pitkään vain ja ainoastaan hermostuttava ajatus ja perhebrunssit jäivät oikeastaan kokonaan. 

Vähitellen olemme onneksi alkaneet hallita gluteenittoman kotiruuan lisäksi myös ravintolassa ruokailemisen. Keskeistä on ollut tajuta, että mikään ei pakota meitä tilaamaan Matildalle ruokaa suoraan ruokalistalta, vaan voimme pyytää tytölle erityisesti häntä varten valmistetun annoksen. Munakas on hyvä aamiaisvaihtoehto ja riisi ja paistettu kana tai kala toimii muilla aterioilla. Lisäksi kannan kodin ulkopuolella liikkuessamme laukussa mukana pientä valikoimaa gluteenittomia keksejä. Niitten avulla vien tarvittaessa Matildan huomion pois sellaisista herkuista, jotka eivät hänelle sovi. 

Tänä aamuna kävimme pitkästä aikaa La Ciebassa brunssilla. Ongelmaksi ei koitunut Matildan ruokavalio, vaan se ihan arkipäiväinen huoli, johon edellisessä kirjoituksessa viittasin: lapset eivät meinanneet ollenkaan jaksaa istua ravintolassa tuoleissaan vaan seilasivat ympäri pöytää. Onneksi olimme pitkään ravintolan ainoat asiakkaat emmekä siis häirinneet ketään vähän levottomalla menollamme. Saimme koko porukka hyvin syödäksemme ja juodaksemme. Lapset joivat aamiaisensa painikkeeksi paikallista herkkua, vesimelonimehua, ja me aikuiset hyvää kahvia ja vihreää terveysjuomaa, jonka terveysvaikutuksista en osaa sanoa mitään, mutta jonka maku ainakin oli kohdallaan.

Kävimme Suomessa joululomalla tarkistuttamassa Matildan keliakiavasta-aineet. Suureksi helpotukseksemme ja iloksemme ruokavalio näyttää tehonneen paremmin kuin hyvin. Matildan vasta-aineet ovat ihan muutamassa kuukaudessa palanneet hälyttävän korkeista ihan normaalille tasolle. Se on omalta osaltaan rauhoittanut minun mieltäni ulkona syömisen suhteen. Olemme selvästi onnistuneet syksyn aikana varomaan gluteenia riittävän tehokkaasti, koska tyttö näyttää parantuneen niin hyvin; eiköhän tuo onnistu vastakin. Ihan huoletonta ei ruokailusta kodin ulkopuolella enää koskaan tule - ellemme sitten osu kokonaan gluteenittomaan ruokapaikkaan - mutta aika rennosti sujui brunssi sentään tänään ja se itsessään rohkaisee yrittämään pian uudestaan. 

4 comments:

 1. Voi ihana miten hienoa että Matildalla on asiat näin hyvin :) Varmasti rauhoittaa omaa mieltä, että tietää nyt miten saa tilanteen pysymään hallinassa ja tyttö voi hyvin. Ihan mielettömän hienoa!
  Uskon kyllä että ruokailu muualla kuin kotona ei ole se helpoin juttu, mutta siihenkin varmasti tulee tietynlainen rutiini jahka tarpeeksi monta kertaa sen käy läpi. Ja voisin kuvitella että on koko perheelle mukavaa käydä välistä muuallakin syömässä - ja vähän hillumassa ;D Mun tekisi joskus mieli sitoa nämä meidän kahjot tuoliin kiinni ravintolassa ( ja muuallakin... ;D ):D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Sari myötäelämisestä! On todella rauhoittanut mieltä kovasti, että tiedämme nyt, että hallitsemme Matildan ruokavalion riittävän hyvin. En varmaan ikinä unohda sitä onnen ja helpotuksen tunnetta kun lääkäri kertoi uutisen. Tieto siitä, että ruokavalio todellakin toimii kannustaa jaksamaan samaan tapaan, vahtimaan ja miettimään syömisiä jatkuvasti.

   Nyt kun vielä saataisiin ravintolakäyttäytyminen jotenkin hallintaan myös... Vaikea nauttia ihan täysin rinnoin hyvästä ruuasta kun kaksi pientä hyyppänää ei hetkeksikään tunnu malttavan pysähtyä paikalleen!!

   Delete
 2. Hienoa kuulla, että Matilda voi hyvin!

  Älä säikähdä, mutta pakko paljastaa, että ei nuo isommatkaan lapset jaksa ravintolassa paikallaan istua... Hoh hoijaa! ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli kyllä ihan mahtava uutinen nuo Matildan hyvät vasta-ainetulokset ja aika kevyt on ollut olo siltä osin siitä lähtien kun niistä kuultiin. Lääkäri sanoi, että harvoin palaavat arvot näin nopeasti kohdalleen, joten siltäkin osin saamme olla kiitollisia ja tyytyväisiä.

   Hyvä tietää ettei isompienkaan lasten kanssa ole ravintolassa niin kovin seesteistä... Etten ala odottaa rauhallisempia ruokailuhetkiä liian varhain ;)

   Delete

Kiitos kommentistasi!