Wednesday, 20 March 2013

Terveisiä rakennustyömaalta

Asun rakennustyömaalla.

Talomme tosiaan maalattiin lomamme aikana ulkopuolelta kattoa myöten. Itse asiassa kattoa maalattiin vielä vähän senkin jälkeen kun olimme palanneet jo takaisin. Näkyy muustakin kuin talon uudesta väristä, että talolla on äskettäin tehty maalaustöitä. Olen noukkinut takapihalta maalareitten jäljiltä jo useamman tyhjän muovipussin ja muita pikkuroskia. Koirien ulkovesikupit jotka olin jättänyt kauniisti sivuun takapihalle olivat pitkin pihaa ja täynnä maalinroiskeita ja muuta likaa. Cosimo löysi lasten kiipeilytelineestä maalinpeittämät lenkkitossut. Etupihalla näyttäisi olevan jemmassa toinen vastaava pari, kumisaapasparin lisäksi.

Etupihallemme valmistuu parhaillaan vartijoiden koppi. Vihdoin. Sekin on rakennettu suurimmaksi osaksi meidän poissaollessamme, mutta tänään koppiin on sommiteltu esimerkiksi vessaa ja ikkunoita. Vartijankoppia rakentava porukka on jättänyt etupihalle merkiksi olemassaolostaan ainakin suuren kokoelman tyhjiä cokispulloja ja vanhan hanskan. Vartijankopinrakennustarvikkeet vievät autotallistamme neljänneksen ja rakennuspöly peittää autotallissa kaiken polkupyöristä omiin tikapuihimme. Onneksi siirsin lastenrattaat autotallista sisälle ennen lomaa! Talomaalarit ovat nimittäin onnistuneet tiputtamaan vihreää maalia esimerkiksi autoni ikkunaan. Ja vaikkei vihreän maalin kanssa ole pelattu enää päiväkausiin ja koirat viettivät lomansa ihan muissa maisemissa, tänään vihreää maalia löytyi mystisesti täplä myös Poppyn naamasta. 

Eilen vartijankopinrakennustyöt eivät edistyneet mutta kopin ovella istui lounasaikaan vieras mies varjossa. Kai hänelläkin oli joku osansa tai arpansa rakennustöissä, koska vartija antoi miehen istuskella pihalla. Tällä hetkellä on etupihalla hommissa kaksi rakennusmiestä, yksi hioo ikkunanpieliä laitteella josta kuuluu äärimmäisen kova ääni. Toinen hyörii tuossa autotallissa selkäni takana hakemassa jotain. Hetki sitten pysähtyi talon eteen auto, josta ilmaantui kolmas rakennusmies.

Olen todella iloinen, että vartijankoppia vihdoin rakennetaan ja kolmen miehen voimin vieläpä, mutta olen ihan vain muutamassa päivässä jo väsynyt siihen, että pihapiirissäni pyörii loputtomasti vierasta porukkaa ja että joka paikassa lojuu jos jonkinlaisia roskia. Lapset eivät ole onneksi rakennusprojektista häiriintyneet ja pitävät talon uutta väriäkin ihan sopivana. Koiratkin ovat pysyneet onneksi hämmentävän rauhallisina, mitä nyt Poppy on aina välillä käynyt ilmaisemassa ikkunassa mielipiteensä pihalla pyörivistä vieraista ihmisistä. Cosimo on viettänyt pitkät päivät töissä ja tuskin huomannut koko rakennustyömaata. Mutta minä haluaisin pitkän ja väsyttävän loman jälkeen vain velloa hetken omissa oloissani kaikessa rauhassa kotona. No, joku toinen viikko kai sitten.

Palan halusta ottaa ison roskapussin käteeni ja käydä noukkimassa pihalta kaiken roskan, vanhat kengät ja muut romut. Fiksua kai olisi kuitenkin odottaa siihen, että viimeinenkin rakennusmies on ensin kantanut romppeensa pihalta mukanaan pois, etten tee turhaa työtä tai vahingossa heitä pois mitään tärkeää. Ikävä kyllä tiedän jo nyt, etteivät rakennusmiehet tule kuitenkaan siivoamaan roskiaan tuolta pihalta mihinkään eli minun noukittavakseni ne jäävät.

On mielestäni jo lähtökohtaisesti vähän käsittämätöntä, että tuolla pihalla lojuu noita cokispulloja ja muita roskia, kun heti vartijankopin takana on roskasäiliö, ja toisaalta olen tuonne pihaan laittanut vartijoita varten myös ihan oman roskiksen johon sopisivat kyllä myös rakennusmiesten roskat. Mutta tällainen on Belize. Roskaaminen on täällä hyvin tavallista ja arkipäiväistä, siitäkin huolimatta, että maa on olevinaan ekoturismikohde. Paljon on Belizessä hyvää ja kaunista, mutta tämä puoli ei kyllä minua viehätä. Vieläkään ei ole mennyt kaikille vartijoille perille, etten halua kananluita heitettäväksi etupihalleni vaan roskakoriin, vaikka olen siitä heille kaikille maininnut muutamaankin kertaan. Täällä näyttää olevan tapana palauttaa kana takaisin luontoon: maasta olet tullut ja pihanurmikolle on sinun päädyttävä… Alkuun lensivät osalta vartijoista nurmikolle myös muunlaiset roskat, mutta suurin osa osuu sentään nykyään roskikseen. Jostain syystä kananluita heidän tekee mieli heittää kuitenkin edellen pihalle. Koirathan eivät enää tuolla etupihalla päivystä, mutta kulkevat kuitenkin pihan poikki matkalla ulos, ja ovat kerran jos toisenkin napanneet maasta jonkun vanhan kananluun. Onneksi olen ne ehtinyt toistaiseksi aina saada koirilta pois. 

Onneksi talon sisällä kaikki on niin kuin ennenkin, ja kaikki ylimääräiset romut mitä täältä löytyvät ovat omia ja tärkeitä. Ja ulkona on ollut viime päivät niin kuuma, etten siellä juuri viihtyisi muutenkaan, eli en ole joutunut liikaa katselemaan sotkuista pihaa. Kohtahan tämäkin projekti on ohi. Pian on pihalla taas vain vartija, ja vihdoin omassa kopissaan.

8 comments:

 1. Voi höh, mikä kotiinpaluu. Itse olen sellainen, joka tykkää pitää kodin järjestyksessä, ja inhoan sitä, että työmiehet roskaavat tai jättävät huushollin (tai sen ympäristön) sekaisin. Kerran sain siivota ilmastointikoneasentajien jäljiltä monta tuntia, kun sitä pölyä oli joka paikassa, ja siihen päälle tulivat vielä asentajien jättämät rojut. En käsitä, kuinka muutama ukko voi saada huushollin niin kamalaan kuntoon ihan muutamassa tunnissa. Ihan kuin he sotkisivat tahallaan!

  Erityisesti matkalta palaamisen jälkeen sitä haluaisi olla muutaman päivän ihan rauhassa ja palautua hiljalleen omaan arkeen. Toivottavasti se koppi saadaan valmiiksi pian, että pääsette vihdoinkin kunnolla kiinni omaan elämään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sepä se, että juuri loman jälkeen sitä haluaisi ottaa tilan ja elämän kaikessa rauhassa haltuun. Sinänsä ehkä hyvä, että olen ehtinyt jo tottua vartijaan pihalla eli rakennusporukka ei ole niin iso shokki kuin voisi olla.

   Täällä on roskaaminen jotenkin niin tavallista, etten usko, että ihmiset edes huomaavat sitä tekevänsä. Joka puolella ympäri Belizen ei onneksi silti ole ihan törkyistä, pitkä ruoho peittää paljon alleen :) Mutta meidän piha on tavallisesti ollut kuitenkin verrattain siisti, koirien kaivamia kuoppia tms lukuunottamatta, ja pistää kyllä silmään tuo kaikki törky mitä tuonne on kertynyt. Pahaa pelkään, ettei kuitenkaan pistä silmään oikein juuri muille kuin meille talon asukkaille!

   Delete
 2. Tutulta kuulostaa... 99,9% tapauksista, kun kotiimme on tuotu jotain uutta tyyliin huonekaluja tai elektroniikkaa, jotka on pakattu jonkinlaisiin pakkausmateriaaleihin, ne löytyvät ulko-oven pielestä. Vaivautuvat siis viemään ne ulos talosta, mutta voimat loppuvat yllättävästi just siinä ovella. Meidän ikkunan alla ei onneksi päivystä kukaan, joten roskaakaan ei kerry ihan nenän alla ja compoundin tiloissa siivotaan päivittäin, sisällä ja ulkona, joten tässä kotipiirissä on siistiä. Toista on sitten kun ajaa compoundin portista ulos. Joka paikassa on roskaa, roskaa, roskaa, tuuli riepottelee sitä ympäriinsä. Meri tässä saaren ympärillä on l i k a i n e n! Jatkuvasti näen ihmisiä heittämässä roskia maahan tai tuuppimassa niitä ulos autonikkunasta ajaessaan. Huippua on se, miten roska-astioiden vierustat täyttyvät roskista, mutta itse roskikseen ei vahingossakaan osu mitään... Yök! Tähän en totu ikinä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sama meno on täällä, että autonikkunoista lentää roskaa ulos ihan yhtenään. Rantoja yritetään sentään pitää siisteinä, mutta vähemmän turistihenkisille rannoille ehtii kyllä kertyä kaikenlaista törkyä joka on joko heitetty sinne rannantuntumaan tai on kulkenut mereltä takaisin kohti rantaa.

   Täällä on onneksi kyllä hyvä roskienkeräyspalvelu, pari kertaa viikossa tulee perinteinen roska-auto tyhjentämään roskasäiliön ja ehkä kerran kahdessa viikossa kerätään katujen varrelta kaikki sinne kannetut puutarhajätteet. Eivätkä kadunvarret onneksi todella ole täällä täynnä roskia, vaikka asiaan saattaa kyllä vaikuttaa se, että ollaan täällä maaseutumaisemissa eli kasvillisuus peittää paljon alleen. Kerran vuodessa erilaiset ryhmät teettävät itselleen t-paidat ja lähtevät korjaamaan muutaman tienpätkän roskista. Olen itsekin ollut Mikon leikkikoulun mukana auttamassa. Hyvä tietysti opettaa lapsesta asti hyviä tapoja mutta vähän kohtuuttomalta tuntui minusta, että kaksi- ja kolmevuotiaat siivosivat liikennöidyn tien varresta pääasiassa aikuisten sinne heittämiä roskia... Vastaan kun tuli esimerkiksi rikkonaista lasia yms. Oli siellä tietysti myös aikuisten porukoita keräämässä roskia, ettei koko hommaa sentään jätetty taaperoille! :)

   Delete
 3. Meinasin pimahtaa ehka eniten remontin aikana juuri siita työmiesten jalkien siivoamisesta, taalla on sellainen tyyli etta oma tontti pidetaan siistina mutta muualle voi sitten heitella mita lystaa, eivat toki kaikki ole samanlaisia mutta liian monet. Eniten inhottaa kun ihmiset viskovat nenaratteja kaduille, olen muutaman kerran joutunut sanaharkkaan kun en ole saanut pidettya kieltani kurissa, sitten olenkin saanut kuulla koirani jatöksista joihin olen aina vastannut etta todennaköisesti koirani on siistimpi kuin sina. Nii pitaisi pitaa se kieli kurissa mutta sita taas mina en opi :) Toivottavasti koppi on pian valmis ja paasette rauhoittumaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänään löytyi aamulla keskeltä takapihaa tyhjä lasinen cokispullo. En oikein ymmärrä miten se on sinne päätynyt, kun vasta iltapäivällä ovat työmiehet olleet takapihalla. Dumppasiko yövartija pullonsa keskelle pihaa? Vai kaivoivatko koirat sen jostain esiin? Ärsyttävä mysteeri. Ja tosi tylsää joka tapauksessa, että tuolla lasten ja koirien reviirillä on lasiesineitä pitkin poikin! Oli miten oli, taitaa kestää vielä muutaman päivän, että koppi on valmis. On ihan käsittämättömän kuuma joten ymmärrettävästi hommat eivät edisty mitään pikavauhtia. Minunkin täytyy levätä tässä helteessä vähän väliä tai alkaa oikeasti päätä huipata.

   Hyvä on ottaa ärsyttävät asiat puheeksi. Minä itse asiassa välttelen ristiriitoja ja tuhisen enemmän itsekseni (siksikin tuo episodi lentokoneessa oli kai minulle sellainen shokki) ja sepä se vasta hölmön hommaa on. Jos haluaa asioiden muuttuvan, täytyy ne ensin osata ottaa puheeksi!

   Delete
 4. Kuule, ettei kyse vain ole maailmanlaajuisesta ilmiöstä, että roskavasta voi seurata missä raksamiehet ovat kulkeneet... Ihan jopa Suomessa. Olen kerännyt mökkityömaaltamme mm. useita satoja tupakantumppeja. Pekingissä puolestaan jättivät jälkeensä punaisia yksittäipakattujen nakkien pusseja. Ärsyttävää. Tsemppiä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos tsempeistä! Tämä voi hyvinkin olla universaali ilmiö. Meidän rakennusmiehistä ei muuten onneksi kukaan polta. Eilen huolestuneena yritin etäältä hahmottaa mitä heistä yksi pyöritteli käsissään mutta se oli - totta kai - tyhjä cokispullo eikä suinkaan mitään sen pahempaa.

   Tänään kuulemma pitäisi hommat saada päätökseen, mutta samaa olen kuullut nyt keskiviikosta asti eli ihan vielä en aio henkäistä helpotuksesta.

   Delete

Kiitos kommentistasi!