Wednesday, 1 May 2013

Juhlien jälkeen

Mikon juhlat sujuivat lopulta oikein mainiosti ja mainiosti kului myös itse varsinainen syntymäpäivä. 

En koristellut taloa Mikon syntymäpäiviä varten juuri ollenkaan, vaikka siivoilin kyllä jonkin verran. Muuten keskityin lähinnä tarjoiluihin, vaatimattomiin sellaisiin. Tein hummusta jota tarjosin dipattavaksi kurkun, porkkanan, sellerinvarren ja gluteenittomien täysjyväkeksien kanssa. Valmistin gluteenitonta pizzaa useampaa eri makua, joista omaksi suosikiksini nousi tonnikala-kaprispizza. Kaupoista on muutaman kuukauden ajan vihdoin löytynyt sokeritonta maustamatonta jugurttia - tähän asti maustamattomassa jugurtissa on täällä aina ollut sokeria - joten saatoin pitkästä aikaa tehdä vanhaa tuttua perunasalaattia, jonka kastike on puolet jugurttia ja puolet majoneesia. Gluteenittomat sipsit ja mikropopkornit lisäsin ruokalistalle ihan yleisen helppouden vuoksi, ja syntymäpäiväkakun virkaa toimittamaan tein valtavan kasan gluteenittomia kuppikakkuja (cupcakes) jotka koristelin parilla erilaisella kuorrutuksella. 

Ongintavalmistelut eivät vaatineet paljoa ja olivat itse asiassa aika mukavaa hommaa. Juhlia edeltävänä iltana tarrasin siniseen kertakäyttöiseen pöytäliinaan meriaiheisia tarroja: kaloja ja rapuja, korallia ja kilpikonnia. Ripustin kankaan Cosimon avustuksella romuhuoneemme ovenkarmeihin. Onki valmistui helposti pitkästä kepistä, narunpätkästä ja metallikoukusta. Ongittavat aarteet olivat pieniä muovipussukoita, joihin keräsin muutaman pienen lelun ja pussillisen kuivattuja omenoita. Olen lopen kyllästynyt siihen karkin ja muiden herkkujen määrään joka täällä kuuluu jokaiseen juhlaan ja etenkin lastenjuhliin. Olin iloinen, että rohkenin piñatan sijaan järjestää onginnan, ja sain niin pidettyä karkkien ja krääsän määrän hallinnassa. 

Kaikilla tuntui olevan mukavaa, niin päivänsankarilla ja hänen perheenjäsenillään kuin vieraillakin. Onginnasta sain erikoiskehuja jälkeenpäin, lapset olivat sitä ihailleet ja muistelleet vielä myöhemminkin vanhemmilleen. Ongintoja järjestetään meillä siis tästä eteenpäinkin lastenjuhlissa. Muita pelejä ja leikkejä ei lainkaan kaivattu. Lapset laukkasivat ympäri taloa ja kerääntyivät leikkimään milloin mihinkin. 

Mikon varsinaisena syntymäpäivänä vein aamulla Mikon kouluun ja jäin kuuntelemaan miten häntä siellä juhlistettiin. Mikon koulussa on tapana tehdä oppilaitten syntymäpäivistä iso numero. Syntymäpäiväsankari saa aamunavauksen aikana päähänsä kruunun ja rintaansa kunniamerkin. Muut oppilaat ensin kysyvät sankarilta hänen lempiasioistaan ja sitten kertovat miksi syntymäpäiväsankari on heidän mielestään erityisen mukava. Miko sai lahjan niin koulun johtajattarelta kuin opettajaltaankin ja yksi pieni koulukaverikin oli tuonut Mikolle mukanaan lahjan kouluun. Lounaalle vein jälkiruuaksi kaikille koululaisille ja koulun työntekijöille banaanileipäkuppikakkuja Mikon syntymäpäiväjuhlien kunniaksi. Oli ihanaa olla menossa mukana ja ihan kyyneliin asti liikuttavaa kuulla mitä kaikkea ihanaa koululaisilla ja opettajilla oli Mikosta sanoa. Raskaushormonit ovat tehneet minusta kaikinpuolin pehmeän!

Olen todella iloinen, että Mikon ensimmäiseksi kouluksi on osunut näin mahtava paikka. Ensi syksynä saa Matildakin aloittaa samassa paikassa koulutiensä. Matilda aloittaa kolme-neljävuotiaiden ryhmässä ja ensi alkuun käy koulussa vain puolisen päivää joka arkipäivä. Matildan keliakian vuoksi en ihan helposti päästäisi häntä vasta kolmevuotiaana päiväkotiin tai kouluun, mutta uskon, että Mikon koululla Matildan ruokavalio osataan ottaa huomioon. Kaikki opettajat tietävät Matildan keliakiasta jo etukäteen, ja monille oppilaistakin se on tuttu asia. Suunnittelen, että pidän ensi lukuvuoden alussa koululla pienen esitelmän keliakiasta ja pyydän kaikkia koululaisia muistamaan, ettei Matildalle saa tarjota esimerkiksi keksejä elleivät ne ole varmasti gluteenittomia. Minun täytyy myös jutella Matildan tulevan opettajan kanssa vaihtoehdoista muovailuvahalle ja muille gluteenia sisältäville askartelutarvikkeille. Ihan hyvillä mielin lähetän joka tapauksessa Matildan kouluun, kun kyse on juuri tästä mahtavasta pienestä kansainvälisestä kyläkoulusta. 

*****

Vappua emme ole juhlistaneet lainkaan. Pidin lapsena kovasti vappumarssilla käymisestä ja etenkin siitä traditiosta, että sain vappuna hienon ilmapallon, mutta vapun aattoa en ole koskaan ollut oikein innostunut juhlimaan eikä minulla oikeastaan vapunpäivänkään suhteen ole tavallisesti ollut kovin suuria odotuksia. Vappuherkuista kaipaan satunnaisesti ainoastaan simaa, mutta tänä vuonna en tuntenut mitään tarvetta tehdä sitäkään. Ihan tyytyväisenä olen siis jättänyt vapun väliin tänäkin vuonna.

Sen verran erikoinen päivä tänään on, että Mikolla on vapun vuoksi koulusta vapaata. Vappupäivä on Belizessä virallinen vapaapäivä, joten myös lastenhoitaja ja kotiapulainen ovat vapaalla tänään. Cosimo kuitenkin lähti töihin tänä aamuna kuten tavallista. Päivän pitäisi itse asiassa olla hänellekin vapaa, joten täytyy vain toivoa, että hän pääsisi työmaalta kotiin edes vähän tavallista aikaisemmin. 

Vappuaamu on toistaiseksi sujunut hyvin rauhallisissa merkeissä. Aamupalat on syöty. Miko ja Matilda leikkivät sulassa sovussa. Koirat makaavat pitkin pituuttaan pitkin ja poikin laattalattiaa ja läähättävät hiljakseen. Kello ei ole vielä edes yhdeksää mutta jo nyt on tuskaisen kuumaa ja kosteaa. Tänään pidetään siis hellettä sisällä. Voi olla, että myöhemmin on pakko ottaa ilmastointikin käyttöön jos tuulettimet eivät riitä. 

5 comments:

 1. Myöhästyneet synttärionnittelut, ja viettäkäähän mukava vappuvapaa! Mä täällä hyödynnän vapaapäivää Gilmorien seurassa ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos synttärionnitteluista, välitän ne eteenpäin viisivuotiaalle.

   Mä olen muuten ihan samoissa hommissa: lapset katselevat Diegoa ja minä Gilmore Girlsejä :) Vähän tunnen syyllisyyttä siitä, että aamupäivä kuluu näin ruudun äärellä, mutta täytyy sitä toisaalta osata vapaapäivä pyhittää ja on oikeasti liian kuuma tehdä oikein mitään muuta kuin yrittää pysyä mahdollisimman paikallaan kattotuulettimen alla.

   Hauskaa vapaapäivää ja hyviä Gilmore Girlsejä sinnekin!

   Delete
 2. Kuulosti mukavilta juhlilta. Ihailen kovasti järkevää ajattelutapaasi.Onnen toivotukset ja toitotukset täältä kylmästä Jyväskylästä.

  Venla

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Venla! Juhlissa oli tosiaan lopulta oikein mukavaa. Mikon juhlien menestyksestä rohkaistuneena juhlistamme samalla toimivalla kaavalla - vaikkakin toivottavasti vielä vähän pienemmällä porukalla - myös Matildan synttäreitä kesällä.

   Lähetän täältä lämpöasteita sinne Jyväskyläänpäin, toivottavasti tulevat perille! :) Meillä on ollut muutaman päivän niin kuuma, että oikeasti vähän pahaa tekee. Lähemmäs neljäkymmentä astetta tai ehkä ajoittain ylikin. Hiki valuu vaikka ei tekisi muuta kuin istuisi sohvalla. Näistä liikenee kyllä hyvin sinne teillepäin muutama aste!

   Delete
 3. Kiitos:) Ja huh, toivotaan että siellä vähän puolestaan viilenee.

  ReplyDelete

Kiitos kommentistasi!