keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Sateinen syntymäpäivä

Pari päivää on taas satanut ja ollut harmaata. Aamun kauppareissulla huomasin, että kovat sateet ovat vieneet osan teistä mennessään. Meidän takapihamme on mutavelliä. Mutta mudasta ja huonoista teistä huolimatta sateisessa säässä on jotain rauhoittavaa ja lohdullista. Mikä sen mukavampaa kuin istua sohvalla, juoda teetä ja kuunnella kuinka sade rummuttaa peltikattoa?

Eilen juhlittiin sateisessa säässä Mikon koulun vuoden päättäjäisiä. Koulu jatkuu vielä viikon loppuun asti, mutta juhlat pidettiin jostain syystä jo eilen. Kyse oli itse asiassa palkintoseremoniasta: pieniä koululaisia palkittiin erilaisten oppiaineiden hallitsemisesta ja myös esimerkiksi ystävällisyydestä ja toisten huomioonottamisesta. En itse juuri välitä kilpailemisesta tai palkinnoista, mutta iloitsin silti Mikon saamasta palautteesta. Mikon opettaja totesi seremonian aikana Mikon olevan utelias ja antelias. Opettaja huomioi kuinka perhekeskeinen Miko on ja kuinka vahvasti me Mikon ihmis- ja eläinperheenjäsenet elämme päivittäin mukana hänen puheissaan, piirrustuksissaan ja leikeissään. Se kuulosti minun korviini hyvältä. Toivon, että lapsistamme kasvaa itsenäisiä ja rohkeita tekemään omia valintojaan, mutta itsenäisyydelle on oma aikansa. On hyvä kuulla, että Miko tietää toistaiseksi olevansa ennen kaikkea osa tätä meidän tiivistä ja turvallista omaa porukkaamme. Perheen suojista on hyvä lähteä vähän kerrallaan kauemmas tutkimaan maailmaa. 

Matilda aloittaa Mikon koulussa syksyllä. Tuntuu vaikealta päästää häntä pois kodin suojasta, mutta toisaalta tämä on tytölle turvallinen hetki ja tilaisuus ottaa ensimmäisiä pieniä itsenäisyyden askelia. Matilda täytti tänään kolme vuotta. Aamulla Miko kysyi saako Matilda nyt heti tänään tulla kouluun kun on vihdoin kolme, mutta ei - vielä täytyy odottaa pitkälle syksyyn. Ihan hyvä niin. Puolen vuoden päästä olemme niin Matilda kuin minäkin vähän valmiimpia uuteen elämänvaiheeseen.

Kävin ostamassa syntymäpäivän kunniaksi kaupasta Matildan herkkuja: maustamatonta jugurttia, vesimelonia, porkkanoita. On hienoa, että lapsella on terveelliset herkut, mutta voi miten paljon mieluummin syöttäisin hänet tänään täyteen syntymäpäiväkakkua ja jäätelöä! Vaan en osaa edelleenkään tehdä kokonaista gluteenitonta kakkua. Banaanimuffinsseja yritän vielä päivän mittaan valmistaa jos vain voimat riittävät, ja ehkä rohkenen taas kerran yrittää tehdä itse jäätelöäkin tässä lähipäivinä. Joinain aamuina herään reippaana ja kevyenä, mutta tänään olo on jostain syystä kirjaimellisesti raskas: olen hyvällä mielellä mutta maha painaa ja minua väsyttää. Otamme siis pienen päivänsankarin kanssa kevyesti: kuuntelemme sadetta ja katselemme lastenohjelmia. 

Lauantaina juhlitaan Matildan syntymäpäiviä sitten vähän juhlallisemmin. Kutsuimme lopulta Matildaa juhlistamaan vain yhden läheisen ystäväperheen. Taas kerran uimme valtavirtaa vastaan kun emme järjestä Matildalle suuria syntymäpäiväkutsuja. Muitten miellyttämistä tärkeämpää on minulle kuitenkin se, että päivänsankarilla on mukavaa. Eikä hauskanpitoon tarvita suurta lapsilaumaa tai väsyttäviä valmisteluja. Jonkun verran täytyy taas leipoa, mutta kun on kyse pienemmästä seurueesta ei leipomisestakaan kasva liian suurta urakkaa. 

8 kommenttia:

  1. Meillä lapset olivat pienempinä moniallergikkoja, joten reseptejä on tullut kerättyä. Suosittelen hankkimaan Suomesta kirjan "Mitä saisi tarjota? Ruoka-allergisen keittokirja". Sieltä olen napannut monta hyvää perusohjetta, myös omaan vehnättömään ruokavaliooni.

    Tässä pari lempparireseptiniäni (toisista lähteistä)

    AMERIKKALAISET PANNUKAKUT (näistä tulee kuohkeita!)
    2 dl gluteenitonta jauhoseosta
    2 tl leivinjauhetta
    2 rkl sokeria
    1 iso muna vatkattuna (tai 1½ tl No Egg-kananmunankorviketta + 3 rkl vettä)
    2 dl lehmänmaitoa, kaura- tai riisimaito
    kasviöljyä paistamiseen

    Tarjoiluun:
    Vaahterasiirappia
    tuoreita marjoja tai hilloa

    1. Siivilöi jauhot kulhoon ja sekoita joukkoon suola, leivinjauhe ja sokeri (ja kananmunankorvike, jos käytät sitä)

    2.Tee jauhoseoksen keskelle kolo. Lisää koloon muna ja puolet kaura- tai riisimaidosta ja vatkaa (mutta älä liikaa), niin että saat tasaisen, kermamaisen taikinan. Sekoita joukkoon loput maidosta.

    3.Kuumenna paistinpannussa keskilämmöllä hiukan öljyä. Nosta pannuun sen verran taikinaa, että saat läpimitaltaan noin 12 cm:n kokoisen ohukaisen. Paista noin 1½ minuttia eli kunnes ohukaisen pintaan alkaa ilmestyä kuplia, taikina on melkein jähmettynyt ja ohukainen on alapinnaltaan ruskea. Käännä ohukainen ja paista nopeasti toinen puoli. Siirrä lautaselle ja pidä lämpimänä sen aikaa, kun paistat loput.

    4. Tarjoa ohukaiset kuumina siirapin kera.


    KUORRUTETTU PUMPULIKAKKU

    Vuokaan:
    margariinia
    perunajauhoa

    Taikina
    3 kananmunaa
    2½ dl sokeria
    2½ dl Sunnuntain juoksevaa pullomargariinia (tai 250g tavallista margariinia)
    3½ dl perunajauhoja
    2 tl vaniljasokeria
    1 tl leivinjauhetta

    Päälle:
    ½ dl kuohukermaa tai kaura-ruokakermaa
    0,4 dl Sunnuntain juoksevaa pullomargariinia (tai 40g tavallista)
    1 rkl siirappia
    noin 2 dl tomusokeria

    1.Voitele rengaskakkuvuoka huolellisesti rasvalla ja ripottele sen sisäpinnalle perunajauhoa.
    2.Vaahdota munat ja sokeri.
    3.Kiehauta rasva kattilassa ja valuta rasvasula muna-sokerivaahtoon ohuena nauhana. Sekoita taikinaa samalla.
    4.Sekoita keskenään perunajauho, vaniljasokeri ja leivinjauhe. Sekoita kuiva-aineseos taikinaan.
    5.Kaada taikina vuokaan ja paista sitä 175 asteiseen uunin alaosassa noin 50 minuuttia.
    6.Jäähdytä kakkua hiukan ja kumoa se haaleana ritilälle.
    7.Kiehauta kuorrutusta varten kerma ja rasva. Lisää joukkoon siiraappi ja tomusokeri. Valuta seos kakun päälle ja nosta se kylmään tekeytymään. Suojaa jääkaappiin noestettu kakku tuorekelmulla vasta kakun jäähdyttyä.

    Reseptejä löytyy minulta, jos kaipaat lisää. Minulla on myös oikein hyvä kääretortun resepti ja voisilmä-pullien ohje. Myös suolaisten leivonnaisten ohjeita löytyy iso määrä.

    Täytyisikin tehdä näistä joskun postaus tuonne omankin blogin puolelle :-)

    VastaaPoista
  2. Pannukakkujen ohjeesta puuttuu suolan määrä. Sitä laitetaan vain ripaus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos kaunis Karlis resepteistä! Näitä täytyy yrittää mitä pikimmin. Meiltä ei tosin täältä löydy perunajauhoja... Mutta jospa saisin niitä Yhdysvalloista tilatuksi.

      Ja kiitos kirjavinkistä myös. Etsin tuon Suomesta loppukesällä käsiini.

      Poista
    2. Voit käyttää myös riisijauhoa, jos sitä saat helpommin :-) Perunajauhoilla saat lopputuloksesta hieman kuohkeamman.
      Psyllium ja ksantani ovat mainioita apuaineita. Suomessa niitä saa maustehyllystä, ihan perus rokakaupoistakin.

      Poista
    3. Ksantania täältä onneksi löytyykin, käytän sitä lähes kaikkeen leipomiseen. Riisijauhoja on myös saatavilla mutta niitä yritän vältellä. Ne ovat niin heikkoja ravintoarvoiltaan että mieluummin annan Matildalle vaikka vesimelonia makeannälkään kuin ruisjauhoista tehtyjä leipomuksia. Hän kun onneksi oikeasti syö esimerkiksi melonia ja porkkanaa välipalaherkkuna ihan mielikseen.

      Täältä on saatavilla myös esimerkiksi amaranttijauhoja, niitä käytän niin paljon kuin mahdollista leipomiseen - voisiko niitä käyttää perunajauhojen sijaan myös tuohon pumpulikakkuun, miitä luulet?

      Poista
    4. Piti vielä selittää, että koska riisiä käytetään niin paljon gluteenittomissa kaupallisissa tuotteissa (arvatenkin koska se on halpaa verrattuna moniin parempiin vaihtoehtojauhoihin) sitä tulee helposti gluteenittomassa ruokavaliossa nautittuna vähän joka välissä melkein huomaamatta. Olenkin yrittänyt pyrkiä siihen, että meillä syötäisiin riisiä vain ihan sinä itsenään jonkun kerran viikossa, ja välttelen sitä leivonnassa ja myös valmistuotteissa (sen vähän mitä me nyt kaupallisia gluteenittomia tuotteita yleensä käytämme).

      Poista
  3. Itsetehty jäätelö on kyllä hurjan hyvää. Tai vastaavasti jäädyke (tms), jos mukana on jogurttia, marjoja tai hedelmiä ja sitten esim. kermaa.

    Mä sain vuosi sitten lahjaksi jäätelökoneen, ja pettymys oli hirrrrveä kun totesin, ettei se täällä Koreassa toimikaan, kun täällä tuo sähköverkko on erilainen. Nyt siis pitää tehdä jäätelöt ihan "pakkaseen - sekoitus - pakkaseen - sekoitus" -tyylillä. Mutta kyllä sen tekee, kun tietää, millainen lopputulos odottaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jospa mäkin rohkenisin vihdoin taas koittamaan jäätelön tekemistä. Kaikenlaiset gluteenittomat kokeilut on väsyttäneet mut: ei tee mieli tehdä mitään minkä lopputuloksesta ei ole takuita kun tekemiseen kuluu kuitenkin aikaa ja vaivaa. Mutta sun jäätelökokemukset kannustaa kyllä yrittämään!

      Poista

Kiitos kommentistasi!