Thursday, 29 August 2013

Loman loppusaldo

Tällä lomalla on kohdattu omalla pihalla tai ihan pihan tuntumassa ainakin:
Lukemattomia jäniksiä
Peura
Kettu
(Kuollut) mäyrä
(Sekopäinen) myyrä

Lomaan on kuulunut myös muun muassa:
Aikaa sukulaisten ja ystävien kanssa
Useampi lounas ja käsittämättömän hyvää suklaata Fiskarsissa 
Lounastamista ja vaeltelua Bilnäsissä
Vierailu aurinkoiseen Hankoon
Linnanmäki
Retkiä Ikeaan
Huonekalujen rakentamista ilman pahempia haavereita tai kirosanoja
Leikkipuistoilua Tammisaaressa ja Fiskarsissa

Ja ikävä kyllä myös:
Punkinpurema ja sen vuoksi varalta antibioottikuuri

Leikkipuistoilua.
Kahvi- ja vohvelitauko. Helposti olemme löytäneet kahviloista ja ravintoloista mitä makoisimpia gluteenittomia herkkuja.
Linnanmäki on aina Linnanmäki.
Ihana vaaleanpunainen talo ja käsittämättömän sininen taivas Hangossa.
Valoa ja varjoa. Tammisaaren kaupungintalo on herkullisen kirkkaankeltainen.
Suomalaista puustoa.
Pian on loma loppu ja Suomessa oleilussa alkaa uusi vaihe, kun Cosimo lähtee takaisin Belizeen töitä tekemään useammaksi viikoksi. Paljon hyvää ja hauskaa on varmasti vielä edessä meillä jotka jäämme tänne syksyisempiin maisemiin, mutta tulee silti olemaan kovaa kun Cosimo lähtee. Minusta tuntuu aina raskauden loppuvaiheessa erityisen vaikealta olla erossa Cosimosta. Tuntuu jotenkin luonnottomalta odotella perheenlisäystä niin, että lapsen isä on kaukana poissa. Mikä lie luolanaisen vaisto kai painaa mielessä, että tässä tilassa olisi miehen syytä olla lähellä. 

Miko ja Matilda tulevat varmasti myös kovasti ikävöimään isäänsä, varsinkin nyt kun ovat loman aikana tottuneet siihen, että tämä on aina läsnä ja menossa mukana. Vaikka lapset viihtyvät Suomessa hyvin heillä on kuitenkin ikävä koiriamme ja belizeläisiä ystäviä ja he olisivat toisaalta jo valmiita palaamaan omiin tuttuihin kuvioihin. Tunne tulee arvatenkin korostumaan siinä vaiheessa kun isä lähtee kotiin. 

Lasten koulu alkoi viime viikolla Belizessä. Kunhan koulu pääsee kunnolla alkuun aion pyytää Mikolle koululta etätehtäviä. Se toivottavasti antaa hänelle tunteen, että hän on muiden menossa mukana vaikkakin täällä kaukana. Muutenkin täytyy nyt alkaa keräillä arjen aineksia päiviin. Rutiineja ja järjestystä on kyllä jo vähitellen alkanutkin olla suorastaan ikävä.

Vaikka loma oli kaikin puolin ihana ja on tylsää, että Cosimon täytyy pian lähteä, olen toisaalta kyllä jo valmis aloittamaan taas arjenkin. Tämän viikon alussa lomailimme kirjaimellisesti kuin viimeistä päivää. Hanko, Bilnäs ja Fiskars kahdessa päivässä väsyttivät koko porukan niin, että tiistaina Fiskarsissa iltapäivä huipentui siihen, että yksi lapsi kiljui läpi puolen kylän epätoivoisesti "cioccolato" (suklaata!), toinen kyynelehti hiljaa ja meillä vanhemmilla taisi molemmilla nousta savu päästä kun johdatimme lapsia autolle, matkalle kohti kotia. 

Keskiviikkona osasimme onneksi nauttia kauniista viimeisestä lomapäivästä Raaseporissa paremmalla menestyksellä ja huomattavasti rauhallisemmin. Emme käyneet juuri pihaa pitemmällä ja päivän huvituksiin kuului kirjoja, kotitekoista gluteenitonta pizzaa ja leikkiä. Ehdin rauhallisen oleilun lomassa siivoillakin ja pestä pyykkiä. Hyvä muistutus taas kerran, että hyvään (loma)päivään ei välttämättä tarvita paljon muuta kuin aikaa ja hyvää seuraa. 

12 comments:

 1. Ai teille on tulossa perheenlisäystä, paljon onnea! Mekin ollaan nyt Suomessa, täällä on ollut ihanan syksyinen sää! Paljon olette ehtineet lomalla, hari punkin puremaa, toivottovasti ei tule mitään jälkitauteuja! Kenellä teillä on keliakia, meillä on tytöllä ja Espanjassa on todella vaikeaa löytää gluteenitonta ruokaa ravintoloista, puhumattakaan kahviloista. Suomessa ulkona syöminen ja kahvittelu on helpompaa. Milloin te palaatte Belizeen, meinaatko synnyttää Suomessa?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos onnitteluista! Tulin Suomeen synnyttämään ja olemme täällä vielä useamman viikon syntymän jälkeenkin, eli lasten kanssa tosi pitkän pätkän nyt pitkästä aikaa.

   Toivon, että antibioottikuuri otettuna heti muutama päivä punkinpureman jälkeen pitää huolen kaikenlaisista taudeista. Ei ollut onneksi ehtinyt kovin pitkään olla punkki kiinni - se oli ihan pienenpieni kun sen nappasin irti olkapäästäni.

   Meillä on tosiaan kolmevuotiaalla Matildalla keliakia. Belizessä gluteeniton ruokavalio tarkoittaa sitä, että hyvin harvoin syömme enää ulkona. Suomalaiset kaupat, ravintolat ja kahvilat ovatkin siihen todellisuuteen verrattuna todellisia aarteita!

   Delete
 2. Meilla oli tuo sama tilanne, etta olimme raskauden loppumetrit eri paikoissa ja se oli kylla kurjaa, vaikka muuten olemmekin ihan tottuneita olemaan erillaan pitkahkojakin aikoja. Lisaksi pelkasin etta synnytys alkaisi ennen kuin mies ehtii samaan maahan ja se olisi ollut erityisen kurjaa. Tsemppia kovasti!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minultakin sujuu erilläänolo tavallisesti ihan hyvin, mutta olen jotenkin erityisen herkillä raskausaikana. Huolehdin ja ikävöin ihan eri tavalla kuin normaalisti.

   Minä olen jo kahdesti odotellut Cosimoa toiselta puolelta maailmaa ajoissa synnytykseen ja molemmilla kerroilla on kaikki mennyt hyvin - aika vahva usko on siis nyt, että tälläkin kertaa olemme ajoittaneet Cosimon paluun oikein. Toivotaan, että usko palkitaan!

   Kiitos tsempeistä!

   Delete
 3. Tulipas mulla paljon kirjoitusvirheitä! Kävin selaamassa taaksepäin ja sain vastauksen molempiin kysymyksiin. Blogien lukeminen on jäänyt vähälle tänä kesänä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. :)

   Mustakin tuntuu, etten ole oikein perillä kaikista blogikuulumisista. Poissa omista kuvioista ei tutut rutiinit aina onnistu samalla tavalla.

   Delete
 4. Suomi on kyllä ihan paratiisi keliaakikoille. Samoin kuin laktoosi-intolerantikoille. Ei tämmöisiä asioita tajua, ennen kuin on itse asunut muualla - tai minä en ainakaan tajunnut. :-)

  Mukavaa loppulomaa! Kaikkea kivaa olette kerenneetkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Satu! Kivaa on ollut lomailla. Tänään alkaa nyt sitten arki, vaikka viikonloppu onkin - Cosimo lähti kohti Belizeä. Eiköhän arjestakin tule ihan mukavaa. Sinäkin olet siis vielä Suomessa ihmettelemässä syksyn tuloa?

   Suomi on todellakin keliaakikon paratiisi monessa mielessä. Yllättävän paljon silti ihmiset vielä tuntuvat täällä jaksavan valittaa siitä, että joka paikasta ei löydy kaikkea. Ehkä se on juuri sitä, ettei ole tietoa tai kokemusta siitä kuinka erinomaisen paljon huonommin voisivat asiat olla?

   Delete
 5. Onnea tulevasta perheenlisäyksestä!

  Ihan uteliaisuudesta, kun olen itse näin kesällä ulkoillessa miettinyt täällä punkkeja, joita kuulemma näilläkin seuduilla on. Että oliko tuo antibioottikuuri siis borrelioosia varten? Voiko sitä ehkäistä noin?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Ronja!

   Borrelioosia voi tosiaan periaatteessa ehkäistä antibioottikuurilla, mutta näitä hätävaroja annetaan herkemmin kai lähinnä raskaanaoleville ja muille "riskiryhmille". Muille suositus on se, että odotellaan punkinpureman jälkeen oireita, jotka tavallisesti ilmenevät kai muutamassa viikossa jos ovat tullakseen - oireisiin annetaan sitten antibioottikuuri hoidoksi. Borrelioosi raskausaikana voisi aiheuttaa sikiölle vahinkoa, siksi sitä pyritään herkemmin varan vuoksi ennaltaehkäisemään sen sijaan, että odoteltaisiin ja katseltaisiin miten käy. Otti kyllä todella paljon päästä, että punkki pääsi puremaan, koska olin ollut mielestäni hyvin varovainen.

   Tärkeää on punkkiseuduilla tehdä joka ilta (ja ehkä aamukin) punkkitarkastus, silloin ei ehdi ainakaan punkki kovin kauaa olla kiinnittyneenä. Ja näkyi apteekissa olevan jotain punkinkarkotusmyrkkyjäkin, tiedä häntä sitten miten hyvin ne toimivat?

   Delete
  2. Suomi-ikävissäni kuulostaa teidän lomatekemiset tosi ihanilta ja idyllisiltä. :)

   Tuohon punkkiasiaan vielä haluisin lisätä, että etenkin korkean riskin alueella ainakin jotkut lääkärit ovat nykyään aika hölläkätisiä antibioottikuurien kanssa huolestuneille kansalaisille jos punkki on purrut. Toisaalta sitten tartuntaa ei pidetä mahdollisena, ellei punkki ole ollut kiinni vähintään 24-36 tuntia. Jos iholle ilmestyy erythema migrans eli vähintään 5 cm halkaisijaltaan oleva, laajeneva punainen rengas valkoisella keskustalla, se on selvä merkki antibioottikuurin tarpeesta.

   Toivottavasti me kaikki säästytään borrelioosilta tänä(kin) kesänä! :)

   Delete
  3. Lueskelin itse kesän mittaan Suomessa lomailevien ulkosuomalaisten blogeja ja kaipailin Belizestä Suomeen, eli ymmärrän hyvin tunnelmasi! Ja kyllä tämä loma menikin aika nappiin. Toivotaan, että myös tämä arkisempi osuus Suomessa oleilusta sujuu yhtä mukavasti.

   Ihan hyvä mielestäni, jos riskialueilla antibiootteja määrättäisiin suhteellisen herkästi punkin puremiin. Ei pidä tietysti syödä antibiootteja turhaan, mutta minä ainakin olisin ehtinyt mennä huolesta mutkalle, jos olisin jäänyt odottelemaan mahdollisia oireita muutaman viikon verran. Enkä itse ainakaan ota antibiootteja todellakaan liiaksi asti. Minulla on amoksisilliini/penisilliiniallergia ja sen myötä olen tullut hyvin varovaiseksi antibioottien suhteen noin yleensä, kun pelkään niin paljon, että reagoin huonosti myös muihin kuin penisilliinin sukulaislääkkeisiin. Useampaan vuoteen en ole sen vuoksi syönyt yhtäkään antibioottikuuria. Onneksi kaikki sujui lopulta kaikin puolin hyvin.

   Delete

Kiitos kommentistasi!