Saturday, 10 August 2013

Tilanne hallinnassa

Kesti lopulta useamman viikon saada Cosimon hemokromatoosin hoito hallintaan Belizessä. Kun olimme jo ehtineet lähes menettää toivomme, eräs ystävä suositteli Cosimolle sisätautilääkäriä joka ottaa vastaan potilaita San Ignacion kaupungissa, vähän alle tunnin ajomatkan päässä Belmopanista. Cosimo ajoi seuraavalla viikolla vastaanotolle töiden jälkeen. Lääkäri tunsi sairauden, oli samaa mieltä hoidosta ja lupasi järjestää hoidot säännöllisesti viikon välein vastaanotosta eteenpäin. Hassua kyllä kyseessä on sama lääkäri jonka vastaanotolle Cosimo alun alkujaan yritti Belmopanissa. Olisimme säästyneet monelta mutkalta matkassa, jos ensimmäinen lääkärikäynti olisi onnistunut. 

Ennen lomalle lähtöä Cosimolta saatiin Belmopanin sairaalassa lääkärin lähetteellä poistettua verta kerran viikossa useampi viikon peräkkäin. Ihan ilman kommelluksia eivät hoidot ole sujuneet. Eräälle maanantaille sovittu hoitokerta siirtyi tiistaille ja tiistaina paljastuikin sitten muun muassa, että koko sairaalasta olivat laastarit loppuneet kesken. Mutta verta saatiin kuitenkin useamman kerran poistettua menestyksekkäästi ja hoidot pääsivät siis kunnolla alkuun. Mikä helpotus.

Suomessa hakeuduimme pian saavuttuamme yksityiselle sisätautilääkärille, jotta hoitoja voitaisiin jatkaa täällä loman ajan. On vaikea kuvailla miltä tuntuu kävellä belizeläisestä todellisuudesta suomalaiseen steriiliin lääkärikeskukseen. Jo puhtaassa ja hygieenisessä odotushuoneessa tuntuu siltä, että tilanne on hallinnassa.

Eilen Cosimolle tehtiin ensimmäinen hoito, joita jatketaan nyt viikon välein. Hoidot järjestyivät lopulta yksityisessä syöpäsairaalassa. Menimme ensimmäiselle hoitokeikalle koko perheen voimin. Saimme Cosimon hoidon lisäksi myös annoksen perspektiiviä. Syöpäsairaalassa ollaan tekemisissä isojen ja vakavien asioiden kanssa. Varhain havaittu keliakia ja hemokromatoosi eivät niihin verrattuna ole mitään. 

2 comments:

 1. Hyva etta homma on hallussa! Luin edellisen postauksen ja sen kommentit mielenkiinnolla silla aihetta sivutaan taallakin jatkuvasti, vastakkain kun ovat pitkaa paivaa tekevat naiset ja sitten kotirouvat ja kotirouva kulttuuri on taalla niin vahva. Minakaan en ole koskaan suurempia suunnitellut enka halua lokeroida itseani kumpaakaan, töihin haluan viela palata jollain lailla mutta en niin etta nama kaksi, koti ja työ joutuisivat vastakkain. Ihanaa suomen lomaa koko perheelle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On suuri helpotus, että hoidot on saatu vihdoin aloilleen ja tuntuvat tehoavan toivotulla tavalla. Loma sujuu kaikin puolin leppoisasti kun tämäkin asia on nyt saatu järjestykseen.

   Mielenkiintoista miten tämä työn ja perheen vastakkainasettelu elää vahvasti eri maissa. Vaikea jotenkin tosiaan itse asennoitua puolelle tai toiselle tai puoltaa mitään yleispätevää kaikille sopivaa ratkaisua - nyt on hyvä kotona, joskus myöhemmin toivottavasti löytyy tehtäväksi jotain mahdollisimman mielekästä työtä. Ihanne kai olisi se, että kaikilla olisi mahdollisuus valita elämäntilanteesta toiseen mikä tuntuu omalle elämälle ja perheelle parhaalta ratkaisulta.

   Delete

Kiitos kommentistasi!