torstai 12. joulukuuta 2013

Gluteenittomat piparkakut

Eilen ehdin lopulta tehdä vain yhden koepiparin. Huomasin vähän liian myöhään, että minulla on vain Nuuskamuikkusen ja Muumipapan muotoiset piparkakkumuotit. Niillä tehdyt piparkakut katkesivat vähän turhan helposti pienten jalkojen ja Nuuskamuikkusen kaulan kohdalta, joten luovutin ja päätin yrittää etsiä vähän kätevämpiä muotteja kylän kaupoista. Onnekseni jo ensimmäisestä kaupasta löytyi kuin löytyikin yksi paketillinen perinteisten piparkakkujen muotoisia muotteja. Niillä aion tänään tehdä loput taikinasta piparkakuiksi.

Koska koepipari oli kuitenkin niin onnistunut rohkenen jakaa piparkakkuohjeen jo ennen kuin olen saanut itse koko satsin tehtyä. Tein piparitaikinan muutamaa eri ohjetta yhdistämällä ja olosuhteiden pakosta vähän improvisoiden.

50 g voita sulatettuna
1 tl kanelia
1,5 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna (vastaa noin 1 tl jauhettua inkivääriä)
1 tl neilikkaa 
0,5 dl siirappia
0,5 dl sokeria
1 kananmuna
4 dl gluteenitonta jauhosekoitusta (kuivemmissa olosuhteissa jauhoja tarvitsee vähemmän eli jauhoja kannattaa lisätä vähitellen desi kerrallaan sopivan koostumuksen aikaansaamiseksi)
1 tl leivinjauhetta

Sekoita voi ja mausteet keskenään. Kiehauta siirappi ja sokeri ja sekoita voiseokseen. Anna seoksen jäähtyä ennen kananmunan lisäämistä. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää jauhoseos taikinaan. Anna taikinan kovettua jääkaapissa tai pakastimessa yön yli. Jauhota pöytä hyvin, kauli taikina ja paina piparkakkumuoteilla pipareiksi. Paista 200 celsiusasteessa noin viisi minuuttia.

Tein itse taikinan varsin vanhanaikaisilla aineksilla, eli tuoreella inkiväärillä ja itse jauhetulla neilikalla. Meiltä ei täältä mistään tunnu löytyvän valmiiksi jauhettua neilikkaa mutta kokonaisia on hyvin tarjolla. Jauhettu inkivääri oli meiltä puolestaan päässyt loppumaan mutta sattumalta meillä olikin sitten tuoretta inkivääriä. 

Pipareista tuli tällä ohjeella tavallista vaaleampia ja aavistuksen verran laimeamman makuisia, mutta tuore inkivääri antoi toisaalta niihin mukavan säväyksen. 

Huomenaamulla täytyy vielä tehdä kuorrutusainekset ja muistaa pakata myös gluteenittomat strösselit mukaan, että Matilda saa koulussa koristella muitten lasten kanssa omat taatusti gluteenittomat joulukeksinsä. 

3 kommenttia:

  1. Hei, onnistuisiko pieni piparkakkutalo tuolla ohjeella? Mitä luulet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisi onnistuakin. En tosin ole koskaan tehnyt piparkakkutaloa eli en tiedä mitkä siinä ovat niitä keskeisimpiä kysymyksiä. Tällä ohjeella tuli pipareista tosiaan vähän hailakan värisiä eli talo ei ehkä näyttäisi ihan autenttiselta... Tuohon piparien vaaleuteen voisi tosin vissiinkin auttaa tumma siirappi - meillä on täällä vain sellaista kirkasta siirappia eli sillä mennään. Ja jauhojen määrää kannattaa tosiaan tunnustella omiin olosuhteisiin sopiviksi - meillä tämä korkea ilmankosteus vaikuttaa aika paljonkin jauhojen ja nesteen suhteeseen.

      On paljon vaikeampaa oman vähäisen kokemukseni perusteella yrittää tehdä gluteenittomana jotain tiettyä alunperin gluteenillista juttua kuin yrittää jotain ihan uutta... Itse olen ehkä vähän turhankin vähään tyytyväinen näitten leipomusteni kohdalla! Multa kesti sen verran kauan tulla ollenkaan sinuiksi gluteenittoman leipomisen kanssa, että riemastun kun pääsen edes suhteellisen lähelle yrittämääni lopputulosta :)

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista

Kiitos kommentistasi!