Tuesday, 10 December 2013

Jouluvalmisteluja

Vietämme tänä vuonna ensimmäistä kertaa joulua Belmopanissa. Viime vuosina olemme jouluaattona olleet lentokentällä, -koneessa, tai juuri saapuneet parahiksi perille joulunviettoon joko koti-Suomeen tai Italiaan tai johonkin muuhun maailmankolkkaan. Tuntuu ihan mukavalta, ettei tänä vuonna tarvitse lähteä mihinkään, varsinkin kun niin äskettäin matkustimme pitkän matkan Suomesta Belizeen. Mutta joulu omassa kodissa edellyttää tietysti jouluvalmisteluja ihan eri tavalla kuin joulu poissa kotoa.

Muutama päivä sitten kaivoin siis esille vähät joulukoristeemme ja ripustin ne ympäri alakertaa. Kunhan lasten joululoma alkaa teemme yläkertaan seinälle paperista joulupuun. Jouluateria on toistaiseksi vielä suunnitteluasteella mutta sekä Cosimolla että minulla on sen suhteen muutamia ajatuksia. Joitakin jouluherkkuja olemme jo ehtineet hankkimaan. Kävimme Belize Cityssä viikonloppuna ruokaostoksilla; yllättävän hyvin varustetusta ruokakaupasta lähti mukaan muun muassa gluteenittomia Angry Birds -joulukarkkeja. 

Toimme kaukaa viisaina Suomesta mukana lapsille niin lelujoulukalenterit kuin pari joululahjaakin. Tavallisesti täällä Belmopanissa on tarjolla vain kehnoista materiaaleista tehtyjä helposti hajoavia leluja, joten emme halunneet jättää jouluostoksia paikallisten kauppojen varaan. Muutama päivä sitten kuitenkin huomasin, että kylän Tiimari-henkisessä kaupassa on esillä valikoima vähän kestävämpiäkin leluja, jotka on selkeästi tilattu myyntiin ihan vain joulua ajatellen. Joulu on muutenkin ottanut kaikin puolin kaupan haltuunsa: lähellä ovea seisoo kattava kokoelma tekokuusia, sekä luonnollisemman näköisiä vihreitä kuin esimerkiksi kirkkaanpunaisiakin. 

Eilen kun isommat lapset olivat molemmat koulussa kävimme Cosimo ja minä vauvan kanssa toivon mukaan vuoden viimeistä kertaa jouluostoksilla, katsomassa vähän tarkemmin kyseisen kaupan leluvalikoimaa. Halusin hankkia vielä yhdet lahjat molemmille isommille lapsille kun siihen nyt kerran oli täällä kylällä tilaisuus. 

Käytimme hyvän tovin vertailemalla alkuperäisiä Disneyn, Mattelin ja muiden amerikkalaisten lelufirmojen versioita halpoihin kiinalaisiin kopioihin. Harvoin on tilaisuus nähdä vierekkäin niin alkuperäinen lelu kuin kopiokin. Osa kopioista on siltä osin taitavasti suunniteltu ja tehty, että niissä on esimerkiksi käytetty pakkaustekstissä samaa fonttia kuin alkuperäisissä, vaikka teksti onkin sitten ihan eri. Jos pakkauksia vilkaisee kiireesti ei eroa alkuperäiseen melkein huomaa. Mutta kun leluja katsoo tarkemmin huomaa, että halvemmat on tehty selkeästi vähän hutiloiden ja huonommista materiaaleista. Vanhasta kokemuksesta voi jo arvailla mistä kohdasta lelukopiot ensiksi ratkeavat tai halkeavat palasiksi. Helposti hajoavat lelut ovat monta kertaa halvempia kuin tukevammat esikuvansa mutta toisaalta ilo niistä tuppaa myös olemaan aika lailla lyhyempi. 

Saimme valittua lapsille pienet lahjat jotka toivottavasti miellyttävät saajiaan. Kiinalaiset kopiot jäivät tällä kertaa kauppaan; tosin arvatenkin myös ostamamme lahjat ovat itse asiassa nekin "made in China". 

Tänään aion yrittää ensimmäistä kertaa tehdä gluteenittoman piparkakkutaikinan. Olen itse asiassa tehnyt itse piparkakkuja vain kerran aikaisemmin, ensimmäisenä vuonna Jamaikalla kun jäimme joulunviettoon Kingstoniin. Toivon mukaan gluteeniton taikina onnistuu yhtä hyvin kuin perinteinen taikina silloin seitsemän vuotta sitten.

Ihan vain omiksi tarpeiksi en varmaankaan viitsisi tähän hätään piparkakkuja leipoa, mutta lasten koululla on viimeisenä koulupäivänä ennen joululomaa ohjelmassa niin jouluelokuvan katsomista kuin joulukeksien koristeluakin. Matilda ei tietysti voi tavallisia keksejä syödä eikä mieluummin käsitellä ja koristellakaan, joten minun on tehtävä hänelle omat gluteenittomat keksit perjantaiksi. Amerikkalaiset tekevät ja koristelevat usein jouluna niin sanottuja sokerikeksejä ja arvaan, että niitä koululla on perjantaina lasten koristeltavana. Sokerikeksit ovat kuitenkin mielestäni niin tylsiä, että päätin tehdä Matildalle mieluummin suomalaisia piparkakkuja. Niistä riittää toivottavasti Matildalle herkuteltavaa myös lauantaille, jolloin olemme menossa kuusijuhliin amerikkalaisen ystävän luo. Meidän on varalta vietävä kaikkiin juhliin mukaan omat tarjoilut, koska vain harvoin on tarjolla mitään Matildalle sopivaa. Onneksi olen taas innostunut leipomisesta ja ihan mielelläni kokeilen uusia reseptejä.

11 comments:

 1. Ihan kuulostaa siltä, että siellä aletaan olla jo joulumielellä. :-)

  Minä en ole tainnut leipoa pipareita kertaakaan! Tosin en kyllä tykkää syödäkään pipareita, vaan sitä taikinaa vain. :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. En tosiaan ole oikeasti mikään jouluihminen ja omalta osaltani voisin ottaa tai jättää joulun... Mutta ihan mukavaksi on osoittautunut joulun tekeminen lapsille. Taidan olla joulukalentereista vielä lapsiakin innostuneempi :)

   En ole minäkään oikeastaan mitenkään erityisesti piparkakuista innostunut mutta ihan jännittävää nähdä miten onnistuvat... Ja miten maistuvat lapsille. Meillä ei harmi vain voi syödä taikinaa kun raa'at kananmunat eivät täällä ole turvallisia. Se kyllä maistuisi muuten mullekin!

   Delete
 2. Hei! Ensimmäistä kertaa blogissasi. Kiinnostaa ulkosuomalaisuus ja keliakia... Onko sulla hyviä joulureseptejä? En ole koskaan onnistunut tekemään kelvollisia joulupipareita pojalleni, jolla on keliakia. T juuri ulkosuomalaistunut, vähemmän edustava rouva ;) P.S. Täytyy tulla ajan kanssa uudestaan. Leivontaonnea sinne!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tervetuloa Cake!

   Ensimmäistä kertaa nyt yritän noita pipareita, mutta pitäisi kuulemma olla idioottivarma ohje. Katsotaan... Huomenna voin raportoida millaisia pipareita tänään tekemästäni taikinasta tuli. Taikina on nyt jäähtymässä jääkaapissa.

   Aion myös kokeilla tänä vuonna piparkakkumuffinssien tekoa. Muffinssit usein onnistuvat gluteenittomina mun kokemuksen mukaan joten ajattelin että niitten kautta sitten viimeistään päästään meillä maistelemaan piparkakkuja. Mutta sekin resepti on tosiaan vielä testaamatta... Palaan asiaan kunhan saan leipomukset leivottua!

   Delete
 3. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 4. Minä jännitin, että mahdetaanko saada piparkakkuja ollenkaan tehtyä tänä vuonna... Mieskin innostuu leipomisesta aina, kun on piparkakkutalon rakennusta luvassa. Se on ollut yhteinen perinteemme joulua odotellessa, mutta viime vuonna jäi toteuttamatta. Viimeksi yritin tehdä pipareita täkäläisestä, vaaleasta siirapista, mutta eihän siitä oikeanlaista tullut. Nyt onneksi joulupukki kävi etuajassa ja toi eilen paketin, jossa kaksi levyä valmista piparitaikinaan ja purkki suomalaista siirappia! kyllä nyt kelpaa aloitella rakennusurakkaa :D

  Toivottavasti gluteenittomat onnistuvat!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hienoa, että sait rakennusaineet hyvissä ajoin perille! Suomalaiset valmiit taikinat on kyllä ihan huippujuttu.

   Saa nähdä mitä mun pipareista tulee - jouduin nimittäin vähän joustamaan ja improvisoimaan yhden jos toisenkin ainesosan suhteen... Onneksi lapsilla ei ole vielä kovin kummoista kuvaa siitä minkälaisia pipareiden pitäisi oikeasti olla :)

   Delete
 5. Oi, piparkakkumuffinssit kuulostaa ihanilta! Melkein voisin kokeilla jos sulla niihin joku hyvä resepti on, jään siis odottelemaan. :)

  Täällä vietetään ensimmäistä kertaa joulua Suomen ulkopuolella (Suomessahan mä en sitä vuosikausiin viettänytkään) mutta olosuhteet on kyllä aika Suomen kaltaiset. Siitäkin huolimatta oon huomannut jo joitain asioita (paperitähtivalaisimet, julmust...) jotka selkeästi kuuluvat ruotsalaiseen joulunviettoon, ja se tekeekin tästä joulusta hauskan.

  Me aiotaan tehdä piparkakkutalo perinteisen ruotsalaisen puutalon mallilla ja laittaa siihen pihalle parit dalahästit. Pipareista mä en kekseinä niinkään välitä, mutta taloon voi laittaa niin överipaljon karkkia joten sitä on hauskempi syödä. ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oon oikeastaan vähän hämmästynyt etten itse keksinyt piparkakkumuffinsseja! Kuulostaa nimittäin tosiaan hyviltä ja aika monesta leipomuksesta olen jo ehtinyt kehitellä gluteeniton muffinssi -version. :)

   Melkein rupesin piparkakkumuffinsseja jo tänään yrittämään mutta huomasin, että muutamaa ainesosaa voisin vielä käydä etsimässä, jos niitä vaikka olisikin saatavilla. Muuten monesti mietin sitä vuoden 2010 vappusimaa kun kehittelen täällä resepteistä belizeläisiä muunnelmia. Kannustaa yrittämään koska jos siman saa maistumaan ihan pätevältä vaikka siihen on käytetty kuivahiivaa ja limettejä niin kaikki on mahdollista. :)

   Jaan kyllä muffinssireseptin jos se osoittautuu mun koekeittiössä hyväksi.

   Piparkakkutalo dalahästeineen kuulostaa hyvältä!

   Delete
  2. Se sima oli kyllä ihan tosi hyvää! Heh, ei tosiaan kannata lannistua vaikka kaikkia "oikeita" aineksia ei olisikaan tarjolla. Tässäkin taloudessa improvisoidaan usein, mutta ei niinkään olosuhteiden pakosta vaan ihan siitä syystä ettei viitsi lähteä kauppaan. ;) Kivaa että sä oot innostunut leipomaan niin paljon! Se on kyllä jotenkin palkitsevaa puuhaa. :)

   Delete
  3. Tässä improvisoinnissa on sekin hyvä puoli, että jos yritykset ei menekään ihan nappiin voi syyttää valmistusaineita ;)

   Delete

Kiitos kommentistasi!