Wednesday, 4 December 2013

Talvi Belizessä

Kun lähdimme Suomeen heinäkuun lopussa oli Belizessä kuuma ja kostea kesä. Tuulettimet liikuttivat laiskasti lämpimiä henkäyksiä ympäri huoneita; hiki valui vaikkei olisi tehnyt juuri mitään. Emme tavallisesti juurikaan käytä ilmastointia kotona vaikka se meillä täällä talossa onkin. Ilmastointi tuntuu epäluonnolliselta ja viileän sisäilman ja kuuman ulkoilman välillä liikkuessa tulemme helposti kipeäksi koko porukka. Heinäkuisina iltoina kuitenkin viilensin joka ilta lastenhuoneen pitämällä ilmastointilaitetta hyvän tovin päällä ja jätin sitten tuulittimen pyörittämään viilennettyä ilmaa. Silti lapset heräilivät yöllä kuumissaan ja janoisina.

Olimme Suomessa neljä kuukautta, kesästä talveen. Sillä välin Belizessäkin ehti vuodenaika vähitellen vaihtua. 

Marraskuun lopussa palasimme vähän erilaiseen säähän kuin minkä heinäkuussa jätimme taaksemme. Hurrikaanikausi on ohi. Päivisin lämpötila nousee tällä hetkellä kolmenkymmenen tuntumaan mutta ei tavallisesti sen yli. Öisin saattavat asteet laskea kahdenkymmenen pintaan tai allekin. Nyt joulukuussa voi hyvin olla edessä vielä niitäkin öitä kun lapset on puettava useampiin pyjamakerroksiin ja koirien peteihin on haettava vilttejä lämmikkeeksi. Lämmitystähän meillä ei ole lainkaan ja hatarat ikkunamme päästävät ulkoilman aika lailla sisään, niin kuumalla kuin kylmemmälläkin säällä. 

Nämä viileämmät viikot tuntuvat tavallisesti Belizessä helpotukselta. Suurimman osan vuottahan täällä on tuskaisen kuuma. Mutta nyt Suomen talvesta palatessani eivät viileät yöt tunnukaan niin hyvältä kuin aiemmin. Olisin mieluusti vähän kuumissani vaihteen vuoksi. Olin odottanut sitä, että suihkusta tullessani minua ei palelisi niin kuin Suomessa - en muistanut, että tähän aikaan vuodesta täälläkin ajoittain hytistään suihkun jälkeen. Mikon uimatunnit ovat myös toistaiseksi tauolla koska altaassa on liian kylmä.

Kaikki on silti tietysti suhteellista. T-paita riittää tavallisesti mainiosti kylmänäkin joulukuisena päivänä Belizessä. Ja paljain jaloin tai varvastossuissa pärjää hyvin. Pitkiä housuja suosin itse täällä tällä hetkellä mutta monet muut, Miko ja Cosimo mukaanlukien, kulkevat kyllä shortseissa täällä läpi vuoden.

Joulu-helmikuu on joka tapauksessa parasta aikaa Belizessä vierailemiseen. Näinä kuukausina sataa tavallisesti harvemmin ja viileät yöt rauhoittavat nukkumaan hyvin. Päivisin on tavallisesti aurinkoista ja lämmintä muttei liian kuumaa. Maaliskuussa alkaa sää tavallisesti vähitellen tuntumaan selkeästi kuumemmalta ja kosteammalta ja toukokuussa on usein jo ihan ahdistavan kosteaa ja helteistä. Nyt on siis aika nauttia muutaman viikon verran siitä, ettei koko ajan ole hiki!

Kovin jouluiselta ei täällä kyllä tunnu. Kaupoissa soivat joululaulut joiden viittaukset lumeen ja valkoiseen jouluun tuntuvat näissä oloissa aika huvittavilta. En ole itse mikään varsinainen jouluihminen vaikka lasten kasvamisen myötä joulusta onkin kieltämättä tullut hauskempaa ja jännittävämpää aikaa. Meilläkin tehdään nyt vähitellen siis joulua, trooppisista olosuhteista ja omista alkuperäisistä tunnelmistani huolimatta. Aamuisin avataan lelujoulukalenterien luukkuja. Mikolla ja minulla on suunnitelma seinälle teipattavasta joulukuusesta jonka alle joululahjat aattona asetellaan. Belizestä löytyy kyllä muovikuusia vaikka kuinka mutta ne eivät ole meidän aikuisten makuun. Seinälle askarreltu ja koristeltu kuusi tuntuu omemmalta kuin muovinen. 

Ennen pitkää kaivan kai taas ainokaisen joululaulu-CD:mmekin esiin ja laulelen sen mukana perinteisiä suomalaisia joululauluja. Mikon ja Matildan koulu hoitanee joulutunnelman luomisesta loput. 

2 comments:

 1. On mielenkiintoista lukea kirjoituksista Belizestä. Luin kerran jostain lehdestä jonkun kirjoituksen Belizen vesillä sukeltamisesta ja kiinnostuin maasta. Kerran olen ollut Barbadoksella, mutta muuten Karibian alueen maat ja saaret ovat jääneet näkemättä. Barbadoksella olimme joulun ja uuden vuoden aikaan ja kyllä se hieman huvitti kun kaupassa kuuli winter wonderlandiä ja lämpö oli yli 30 astetta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva, että viihdyt lukemassa!

   Belizessä on tosiaan hyvät sukellusmahdollisuudet, tai näin olen ymmärtänyt. Minä en itse ole koskaan oppinut sukeltamaan siitä huolimatta, että ollaan täälläpäin maailmaa asuttu jo yli seitsemän vuotta... Vesi ei taida olla oikein minun elementtini. Suosittelen joka tapauksessa vierailua Belizeen jos sukellus kiinnostaa, koska tämä on kyllä kaikin puolin tutustumisen arvoinen paikka mielestäni.

   En ole itsekään tutustunut kovin laajasti Karibianmeren alueeseen. St Lucia on saarista suosikkipaikkani. Barbadoksella olen myös käynyt ja Jamaikalla tosiaan asunutkin useamman vuoden, mutta vaikka niissä on omat hyvät puolensa ne eivät tehneet samanlaista vaikutusta kuin St Lucia jonne lähtisin mieluusti taas jossain vaiheessa lomailemaan.

   Saapa nähdä minkälaisia joululauluja lasten koulun joulukonsertissa tänä vuonna lauletaan. Nuo viittaukset lumeen ovat tosiaan täällä aika koomisia kun ulkona on helle ja palmupuut heiluvat tuulessa :)

   Delete

Kiitos kommentistasi!