Wednesday, 8 January 2014

Kylmä

Meillä on kylmä. Lämpömittari näyttää pariakymmentä astetta tai vähän allekin. Se ei ehkä kuulosta niin pahalta, mutta näissä oloissa se on aika vähän. Meillähän ei ole minkäänlaista lämmitystä talossa ja ikkunoissa ei ole kunnollisia laseja. Kovalla helteellä on kätevää, että ikkunoista pääsee sisään pieni tuulenvire. Tällä säällä se ei tunnu lainkaan yhtä mukavalta. Ikkunoista kirjaimellisesti tuulee sisään ja kiviseinät, jotka kuumalla säällä varaavat itseensä lämpöä hohkaavatkin tällä hetkellä kylmää.  

Tavallisesti näin viileää ei täällä ole kuin öisin, enimmillään muutaman viikon verran talvikuukausien aikana. Nyt yöt ovatkin ihan oma lukunsa, kun lämpötila laskee vielä päivääkin alemmaksi. Viime yönä pidin vauvaa vuorotellen molemmista käsistä kiinni ja yritin lämmittää hänen kylmiä sormiaan. Vauvalla oli päällään kaksi kerrosta vaatteita ja lämmin peitto, jota en tietenkään voinut kuitenkaan vetää kokonaan vauvan päälle ettei se pääsisi häntä vahingossa tukehduttamaan. Hanskoja minulla ei vauvalle täällä ole koska ei tullut mieleeni, että saattaisin sellaisia täällä tropiikissa tarvita. Isommilla lapsilla oli heilläkin kaksi pyjamaa päällekkäin. Heillä on myös sängyissään lämpimät peitot mutta molemmilla on paha tapa potkia peitto pois päältään oli sitten miten kylmä hyvänsä. Kolme neljä kertaa kävin viime yönä lastenhuoneessa laittamassa Mikolle ja Matildalle peittoa paremmin päälle. Jossain vaiheessa yötä Miko siirtyi kylmissään Cosimon ja minun sänkyyn. 

Vauva on nukkunut syntymästään asti vieressäni, mutta tänä yönä taidan olla kaukaa viisas ja ottaa isommatkin lapset samantien viereeni nukkumaan. Säästynpähän kulkemasta kahden huoneen väliä läpi yön. Lastenhuone on joka tapauksessa jostain syystä vielä meidänkin huonettamme kylmempi, joten sieltä sopii nyt suosiolla lähteä evakkoon siihen asti, että ilma taas vähän lämpenee. 

Olen yrittänyt selvittää johtuuko sateinen ja kylmä ilma Belizessä Pohjois-Amerikan yllä vaikuttavasta sääalueesta, vai mikä on syynä siihen, että täällä on nyt niin harvinaisen kurjat sääolosuhteet. En ole kuitenkaan löytänyt oikein minkäänlaista tietoa siitä mistä nyt oikein tuulee. Epäselvää on myös se kuinka kauan kylmä sää jatkuu. Osa säätiedotuksista lupaa kolmenkymmenen asteen lämpöä jo loppuviikoksi, mutta niitten mukaan meillä on toisaalta tällä hetkelläkin huomattavasti todellista lämpimämpää. 

Minulla on tänään päälläni pitkät housut, t-paita, pitkähihainen paita, villatakki, ja kaksi paria sukkia päällekkäin. Eilen join kuppikaupalla vihreää teetä pysyäkseni lämpimänä. Tänään taitaa olla vuorossa kaakao. Selkäni sai viime yönä kylmää ja alaselkäni on jumissa. Tekisi mieli vain yrittää löytää vauvan kanssa sohvalla peiton alla hyvä asento ja pysytellä siinä iltaan asti. Mutta tänään iltapäivällä on Matildan ensimmäinen balettitunti. Särkylääkkeen ja lisävaatekerrosten voimin täytyy siis kohta lähteä katsomaan miltä ohjattu liikunta Matildasta vaikuttaa. Onneksi balettipukuun kuuluu sukkahousut! Tavallisissa oloissa ne ovat varmasti täällä tuskaisen kuumat päällä mutta tänään tulevat enemmän kuin tarpeeseen.

16 comments:

 1. Voi, ei ole kiva, jos on kylmä. Sitä ei näissä meidän olosuhteissa (lämpimät ja tiiviit talot) tule ajatelleeksi, mutta olimme joku vuosi sitten Maspalomaksessa ja päivisin oli lämpöa vain 14 astetta ja yöt vielä kylmempiä. Nukuimme oloasut ja feesit päällä ja onneksi olin ekan kerran ottanut villasukat etelään mukaan. Apartementosta lämmitimme hellan avulla. Ei apljon hymyilyttänyt, sillä olimme aurinkolomalla!
  Toivottavasti ilmat lämpenevät siellä, kun meille on luvattu vihdoin lunta ja pakkasta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänään juuri mietin, että mahtaa harmittaa niitä turisteja, jotka ovat varta vasten tulleet tänne aurinkolomalle ja nyt onkin näin kalsaa ja kylmää. Se olisi kyllä ihan harvinaisen ikävää jos odotettu viikko auringossa kuluisikin kylmässä ja sateessa. Me onneksi tiedämme, että sää tästä varmasti ennen pitkää taas lämpenee.

   Mutta olisinpa minäkin ollut viisas ja tuonut edes yhden parin villasukkia tänne Suomesta mukaan! Tänä aamuna niitä kaipasin kun huomasin, ettei yksi pari sukkia riittänyt kylmällä kivilattialla mihinkään. Hellaa on tullut käytettyä viime päivinä, tänään varmasti taas. Se kyllä lämmittää mukavasti ainakin keittiön.

   Delete
 2. Me pakenimme Buenos Airesin lahes 40 asteen helteita ja sahkokatkoja Meksikoon jouluaatosta eiliseen ja jaahdyttely onnistui melkein liiankin hyvin! Paakaupunki oli sateisen viimainen ja San Cristobal de las Casasin vuoristokylassa yo lammittamattomassa huoneessa oli niin hyinen, ettei aanta lahtenyt aamulla. Guatemalan rajalla oli jo lampimampaa, mutta hihoista en luopunut ja villahuovan alla nukuin tiiviisti viidakossakin. Joten hyvin voin kuvitella, etenkin nain todella friolentana, kuinka viilealta teidan kostea kylmyys varmasti tuntuu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi villahuopa! Sellaiselle olisi nyt kyllä käyttöä. Meillä mennään nyt toistaiseksi vielä täkeillä mutta kohta täytyy kyllä hankkia joko paremmat peitot tai sitten suorastaan lämmitin jos tämä sää ei tästä lähde lämpenemään.

   Kylmiä öitä lukuunottamatta teidän loma kuulostaa aika ihanalta. Vaan niin kuulostaa kyllä 40 asteen hellekin tässä hytistessä!

   Delete
 3. Hui, paleleminen on kamalaa! Toivottavasti pian lampenee, onko siella mahdollista hommata jotain sahkölammitinta tms., taalla on monia keinoja saastaa energiankulutuksessa ja osa kayttaa talvisin sahköpeittoja, kuumavesipulloja etc. Meilla lammitetaan nyt ilmalampöpumpulla, joka on riittanyt hyvin kun taalla on ollut lammin talvi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sähkölämmitin ehti tulla minullekin mieleen, mutta toisaalta vähän hirvittää nämä meidän vähän miten sattuu vedetyt sähköyhteydet, että miten turvallista olisi täällä pitää patteria seinässä. Odottelemme juuri paraikaa, että sää paranisi sen verran, että sähkömies pääsisi korjaamaan meidän sähköpylvästämme, meiltä kun katkeavat sähköt tällä hetkellä lähes päivittäin. Sähkökaappiin on kuulemma päässyt vettä.

   Minulla oli aikoinaan Englannissa asuessani käytössä kuumavesipullo ja se kulki Jamaikalle asti mukanani. Ilmankosteus kulutti muovin kuitenkin rikki Jamaikanvuosien aikana joten pulloa ei valitettavasti enää ole eikä niitä näytä täältä kaupoistakaan löytyvän. Tavallisestihan täällä ei tietysti ole sellaisille tarvettakaan. Nyt juuri lämmittelen kipeää selkääni kaurapussilla ja kaurapussi lämmittää kätevästi muutenkin :)

   Jotain tässä täytyy ruveta keksimään jos kylmä ilma vaan jatkuu, mutta nyt vielä jaksan hetken elää toivossa, että tämä viima on vain väliaikaista!

   Delete
 4. Voih kylmyyttä. Mä en mitään niin vihaakaan kun kylmää kotia… Siippa on Irlannista, ja siellä sentäs joka talvi (ja syksy ja kevät ja kesä…) tulee kylmä ja silti eivät osaa rakentaa niitä talojaan lämpimiksi. ja lisäksi se ikuinen kosteus… Yksi syy miksi mua ei enää ikinä saa muuttamaan sinne on juurikin nuo niiden talot. Mä tarvitsen lämpöä ja kuivuutta ;)

  Toivottavasti teillä alkaa taas pian lämpenemään ja loppuu tuo kamala koleus :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mäkin inhoan kylmää, niin kylmiä taloja kuin esimerkiksi kylmää vettäkin. Asuin nuorempana monta vuotta Englannissa ja kärsin siellä huonosti rakennetuista taloista - ja siitä, että paikalliset eivät kylmästä huolimatta halunneet pitää lämmitystä päällä läpi päivän vaan se piti heidän mielestään aina säätää pois päältä yöksi. Pipo päässä nukuin silloin opiskelija-asuntoaikoina useammankin yön ja kirosin sitä miten pyyhkeet ei ikinä kuivuneet kunnolla! Että ymmärrän hyvin, ettei muutto Irlantiin tuosta syystä innosta :)

   Täällä tuntuu jotenkin niin käsittämättömältä, että on kylmä. Tavallisesti me valitetaan kun on niin kuuma... Vastasyntyneitten pitäisi nukkua mielellään noin 22 asteen lämmössä ja ennen mä olen vauvojeni kanssa huolehtinut siitä, että meillä on ollut makuuhuoneessa noin kymmenen astetta tuota suositusta lämpimämpää öisin. Nyt onkin yhtäkkiä monta astetta liian kylmä! Mutta toivotaan, että tämä sää tästä lähtisi lämpenemään.

   Delete
 5. Kikka vauvan käsille kylmyyttä vastaan:
  Itse käytin talvella (kotonani todella kylmä sisällä) sukkia hanskoina. Pysyvät paremmin kädessä kuin hanskat koska varret ovat pitemmät. Vauvalla oli aina lämpimät kädet eikä onnistunut raapimaan naamaansa kynsillään.
  - Sirpa

  ReplyDelete
  Replies
  1. Myös täällä lapseni mietti, voisiko sukkia käyttää lapasen korvikkeena. Näköjään siis voi. Toivottavasti pian ilmanala Belizessä lämpenee. Täällä pitäisi viimein tulla talvi :) viimeisen parin kuukauden aikana on ollut 14 tuntia näkynyt auringonvaloa, enempikin harmaata ja vesisadetta. No sisällä toki on lämmin. Lumet olleet ihan muualla, kuin täällä missä odotellaan.
   Venla

   Delete
  2. Kiitos Sirpa vinkistä! Minulla on täällä vähän huonosti vauvalle sukkiakin mukana - kun ei niillekään tavallisesti ole juuri tarvetta ja tällä pienellä on joka tapauksessa tapana potkia kaikki sukat jalastansa pois - mutta on niitä sentään joku pari jota voisi koittaa kätösiin yöksi. Viime yö sujui vähän paremmin kun puin vauvalle kahdet paksut pyjamat päällekkäin ja vedin omaa peittoani vielä vauvan oman peiton lisäksi pienen päälle. Eivät tuntuneet yöllä ihan niin kylmiltä pienet sormet. Mutta turvallisempaa olisi toki käyttää hanskoja kuin montaa kerrosta peittoja!

   Delete
  3. Hassua on Venla, että siellä teilläpäin odotellaan oikeaa talvea kun me täällä ihmetellään tätä epätavallista kylmyyttä. Aika helppoa on uskoa ilmastonmuutokseen tällä hetkellä! Mutta toivotaan, ettei se nyt ihan näin kerralla heitä maailman sääoloja päälaelleen ja että pian päästäisiin taas nauttimaan tavallisesta talvesta, mitä se sitten missäkinpäin maailmaa tarkoittaakin!

   Delete
 6. Auts! Toivottavasti lämpenee pian. Kokoaikainen palelu on tosi ikävä tunne, muistan elävästi muutaman talven takaisen tilanteen kun asuin siinä ihanassa asunnossa Katajanokalla, joka oli talvella järjettömän kylmä. Sieltä sitten menin töihin, jossa oli aivan yhtä kylmä, luntakin välillä tuiskutteli sisään. Palelin siis vuorokauden ympäri monta kuukautta, ja se oli kyllä tosi kuluttavaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siitähän ne flunssat tulee kun koko ajan palelee... Meillä on onneksi se hyvä puoli täällä, että päivisin pahimmillaankin on kuitenkin sentään parisenkymmentä astetta lämmintä - yöllä vähän vähemmän. Ihan kohmeeseen asti ei sentään siis täällä ole jouduttu vaikka koko ajan vähän paleleekin.

   Kuuma tee tai kaakao ja kerrospukeutuminen auttaa aika lailla. Viime yönä mulla oli päällekkäin neljä paitaa, kaksi lyhythihaista ja kaksi pitkähihaista, ja se tuntui aika hyvältä setiltä. Tosin imetyksen kannalta vähän haastavaa! :)

   Delete
 7. Uuh, voin vain kuvitella, miten kylmä sisällä on, kun ikkunoistakin vetää. :-( Toivottavasti kylmyys väistyy pian!

  Lämpimiä suukkosia sinne vauvalle. ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Satu suukkosista! Vauva ottaa ne kiitollisena vastaan. Hän makailee tuossa vieressäni sohvalla, kaksi kerrosta vaatteita ja huopa päällään ja ihmettelee maailmanmenoa :)

   Delete

Kiitos kommentistasi!