Sunday, 19 January 2014

Vauva

Jokohan olisi aika esitellä vauva blogissakin? Meinaan joka tapauksessa ajatuksissani kirjoittaa hänen nimensä tänne toisten lasten nimien jatkoksi.

Meillä on lastemme nimien rakentamisessa ollut aina tekemistä siinä, että keksisimme nimet jotka toimisivat niin suomeksi, italiaksi kuin englanniksikin ja joilla olisi jonkinlainen yhteys niin äidin kuin isänkin kotimaahan. Jos ensimmäinen nimi on enemmän suomalainen, toinen nimi onkin sitten italialaisempi ja päinvastoin. Tarkoituksella eivät lasten nimet kaikki ala samalla kirjaimella vaan yksinkertaisesti siksi, että sattumalta näytämme Cosimo ja minä ennen kaikkea pitävän M-kirjaimella alkavista nimistä.

Mutta pitemmittä puheitta: tässä on Mia, kohta kolme kuukautta. 

Isosiskon pusuteltavana.
Mia on aikamoinen hymytyttö ja on jo useamman viikon ajan nauraa käkättänytkin kun sille päälle sattuu. Mutta osaa hän kyllä itkeäkin ja vaatia seuraa ja maitoa ja apua nukahtamiseen. Päivisin on päiväunille vaipumisessa välillä vähän haastetta, mutta iltaisin tyttö sammahtaa kahdeksan maissa ja tavallisesti ensimmäisen kerran haluaa syödä vasta melkein seitsemän tuntia myöhemmin. Itse hän ei itse asiassa yöllä edes varsinaisesti ehdi herätä syömään vaan minä havahdun siihen kun Mia alkaa vieressäni pyöritellä unissaan päätään tai muuten heilua vähän enemmän. 

Meillä nukutaan siis perhepedissä, parhaimmillaan ja pahimmillaan kirjaimellisesti koko perhe niinä öinä kun kova sade tai pahat unet ovat ajaneet isommat lapset omista sängyistään meidän huoneeseemme. Onneksi sänky on suuri.

Matilda ja Miko ovat erinomaisen ihastuneita pikkusiskoonsa ja pikkusisko näyttää pitävän isosisaruksistaan vähintäänkin yhtä paljon kuin he hänestä. Mia ja Matilda jokeltelevat toisilleen päivittäin pitkiä pätkiä ja Mia rauhoittuu kun Miko laulaa hänelle. Minkäänlaisesta mustasukkaisuudesta ei ole näkynyt merkkiäkään. Tosin siitä tulee välillä riitaa kumpi isosisarus saa istua lähempänä vauvaa...

Muutaman viime päivän ajan on Mia alkanut jutella kovasti omia pieniä juttujaan, ja tällä viikolla hän myös löysi kätensä. Niitä ihmetellessä kuluu päivästä tovi jos toinenkin.

Minulta puolestaan kuluu edelleen paljon aikaa vauvan ihastelemiseen. En ollut oikein ymmärtänytkään kuinka paljon toivoin ja kaipasin tätä vauvaa ja kuinka helpottunut ja onnellinen olen kun hän on nyt täällä. En melkein osaa edelleenkään uskoa todeksi, että meillä tosiaan on elämässämme tämä pieni aarre, Mikon ja Matildan ihana pikkusisko. Ehdin jo surra, ettei häntä ehkä koskaan tulisikaan. Ja yhdeksän kuukauden aikana huolehdin, että jokin veisi hänet meiltä ennen kuin hän ehtisi syliin asti. Mutta tässä hän nyt on jo kolmatta kuukautta, täydellinen pieni ihminen. 

30 comments:

 1. On kyllä suloinen vauva:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Sissi :) Syötävänsuloinen tyyppi on hän ja kaiken lisäksi vielä aika helppo vauva, toistaiseksi ainakin.

   Delete
 2. On kyllä todella suloinen <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Harriet! Tuota pikkunaamaa ihaillessa ja ihmetellessä kuluu tosiaan edelleen päivistä aika lailla aikaa :)

   Delete
 3. Uih, ihana nappisilmä :D!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pieni on onnekseen perinyt isältään suuret silmät ja pitkät silmäripset. Mikäs siinä on napittaessa :)

   Delete
 4. Voi mitä onnea! ♥ Kauniin nimen keksitte vauvalle. Mia sopii hyvin sekä muiden sisarusten nimiin että noin kansainvälisestikin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Satu! Jotenkin tuntui tärkeältä tosiaan, että nimi sointuisi kauniisti isosisarusten nimiin, ja kansainvälisyys oli tärkeä kysymys sekin, varsinkin tietysti näitten omien kielten ja maitten osalta, mutta myös laajemmin.

   Delete
 5. Suloinen, kaunis, ihana tyttövauva! Kaiholla muistelen omieni vauva-aikaa, joka kaikessa vaativuudessaankin oli jotain todella erityislaatuista. Aika kiitää hurjaa vauhtia eteenpäin ja arki on nykyään niin tyystin erilaista, kuin tuolloin kun lapset olivat pieniä. Nauti ja paina kaikki ihanat muistot sydämesi sopukoihin. Tuo aika on kuitenkin niin pian ohitse. Sisarusrakkaus on myös jotain niin hellyyttävää. Isommat sisarukset ovat ottaneet uuden tulokkaan hienosti vastaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voin hyvin kuvitella kuinka ihan hetken päästä katselen taaksepäin ja ihmettelen minne tämä aika katosi! Nautin kyllä kaikin voimin näistä pienistäni, ja helppo on nauttia kun kaikki on juuri nyt onneksi niin hyvin.

   Kiitos Sanna ihanasta kommentista.

   Delete
 6. Voi mikä ihana naurava vauva <3 Muakin aina välillä ihan naurattaa kun nauravat vauvat on vaan niin mahtavia :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vauvan nauru on yksi parhaista äänistä. Olin sen ihan suorastaan unohtanut miten ihanalta se kuulostaa. Käytän aika lailla aikaa vauvan naurattamiseen vain saadakseni kuulla sen ihanan käkätyksen :)

   Delete
 7. Suloinen Mia on. Nauti vaan nyt Mian vauva ajasta ja kaikista niista ihanista hetkistä, jolloin hän oppii uutta. Ihanasti ovat isot sisarukset ottaneet Mian vastaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Täällä nautiskellaan. Oli jotenkin ihanaa kun Mia oli vielä ihan vastasyntynyt eikä osannut eikä ymmärtänyt vielä mitään - olisi melkein tehnyt mieli pysäyttää aika edes hetkeksi siihen vaiheeseen, se on niin hetkessä ohi! Mutta kyllä nämä kaikki uudet taidot ja oivallukset on toisaalta mahtavaa seurattavaa. Ja ihana on seurata lasten kanssakäymistä, ovat niin erinomaisia tyyppejä kaikki kolme <3

   Delete
 8. Suloinen vauva, mitkä silmät ja niin älykäs ilme! :) Todella kauniisti, sydämeen käyvästi kirjoitettu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Pilvi! Mialla on tosiaan aika intensiivinen katse ja jo nyt paljon erilaisia ilmeitä. Vaikuttaa siltä niin kuin hänellä olisi kaikenlaista mielessään. Eilen tyttönen juttelikin pitkiä pätkiä - kun vaan ymmärtäisimme mistä! Ranskalta se vähän kuulosti minun korviini :)

   Delete
 9. Voi söpöjä. :) Toi on kyllä ihana vaihe, kun vauva jo ottaa kontaktia ja hymyilee ja nauraa.

  Ja monikielisten nimien keksimisessä on kyllä kamala homma - ihan hauska, että teillä kaikki alkaa samalla alkukirjaimella lisäksi. Kaksosille mä sitä mietin, mutta sitten ajattelin, että siitä tulee helposti liian osoittelevaa, eikä kuitenkaan ollut tarkoitus jatkaa samalla kirjaimella esikoisen kanssa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Monikielisen nimen keksiminen on tosiaan aikamoinen taidelaji. Mieluusti oltaisiin laitettu kaikille lapsille eri kirjaimella alkavat nimet mutta kummasti meille aina on tullut lähinnä M-alkuisia vain mieleen. Kätevä sinänsä kun tajusin alkaa nimikoida lasten kouluromppeita vain etukirjaimella ja sukunimellä. Kulkevat sitten periaatteessa sisarukselta toiselle :)

   Kaksosten nimien keksiminen on varmasti ihan oma haasteensa. Jotain samanhenkistä mutta riittävän erilaista ja persoonallista... Ja sitten pitäisi vielä löytää nimet joista molemmat vanhemmat pitää ja jotka kaikki isovanhemmat osaa lausua. Ei mikään ihan pikkujuttu!

   Delete
 10. Onpa söpö Mia tyttö! Teidan lapsilla on kauniit nimet, ihanaa kun sisarukset ottavat noin vastaan ja viela helppo vauva, meidan tytölla on nyt aika kova itsepaisyyskausi menossa....huoh etta ei oo helppoa :D Nauttikaa vauva-ajasta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä vauva-aika on kyllä helppoa verrattuna kaikenlaisiin uhmiin ja itsenäistymisiin! Meillä on nyt juuri onneksi ja ihme kyllä meneillään aika hyvä ja helppo vaihe kaikilla lapsilla - mutta ihan varmasti joku haastavampi kausi on ihan kulman takana. Niinhän se tuntuu menevän, että juuri kun ihmettelee miten helppoa ja mukavaa on, tulee kohdalle joku uusi kehitysvaihe! :)

   Delete
 11. Hieno nimi vauvalla! Minäkin olen ihmetellyt uutta vauvaa - nimittäin veljentyttöä, jonka tapasin ensimmäistä kertaa nyt lauantaina. On ne pienet vaan ihmeellisiä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hienoa, että olet päässyt tapaamaan veljentyttären! Onnea tädille :)

   Vauvat on todellakin ihmeellisiä. Melkein tuntuu suuremmalta tämä oma ihmetys joka kerta: miten voikin olla tuollaisen pienen ihmisen sisällä olemassa jo oma persoonallisuus joka vähitellen kasvaa ja kuoriutuu esiin?

   Delete
 12. Voi mikä suloinen vauva ja kaunis nimi. Ja miten kauniisti kirjoitit. Meilläkin oli kriteerinä se, että nimi on helppo lausua vähän kaikilla kielillä. Mutta helppoa ei kyllä ollut keksiä. Ihania päiviä teidän perheelle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Edith! Nämä monikieliset ja -kulttuuriset nimet ovat kyllä haasteellisia, kun pitäisi vielä löytää sellainen joka miellyttää omaa korvaa.

   Ihania päiviä teillekin! Olipa hauska kuulla sinusta.

   Delete
 13. Mia on aivan ihana, niinkuin muutkin teidät lapsoset. Toivottavasti tulette kesällä Eurooppaan ja Tukholmaankin...? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä olisi suunnitelmissa matka Eurooppaan ja Tukholmaankin :) Mutta nämä meidän suunnitelmathan on ikuisessa liikkeessä... Jossain vaiheessa tätä vuotta joka tapauksessa toivottavasti nähdään jossainpäin maailmaa!

   Delete
 14. Kaunis vauva, jolla on kaunis nimi :)

  ReplyDelete
 15. Ihana pieni mupelo ja ei vois parempaa nimea olla (mun vauva, jo 2,5v, on Mia-Lilli). Kiva blogi sinulla. Hauska etta loysin sen. Mina asustan perheeni kanssa Bostonin alueella USAssa. Jos kiinnostaa tulla vastavierailulle meidan meininkia tutkailemaan niin loydat sen osoitteesta teatots.blogspot.com Mina tule ihan varmasti takaisin tanne. :) Kiva lukea muiden ulkosuomalaisten elamasta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Ina ja tervetuloa! Mia taitaa olla aika suosittu nimi juuri nyt: eilen huomasin uutisista, että Britannian kuninkaallisessa perheessäkin on nyt Mia :)

   Kiitos linkistä blogiisi. Kävin jo pikavierailulla ja tulen tutustumaan paremmin ajan kanssa.

   Delete

Kiitos kommentistasi!