Sunday, 9 March 2014

La Ruta Maya - mayojen reitti

Joka vuosi Belizessä järjestetään La Ruta Maya (mayojen reitti) -melontakilpailu. Kilpailu on järjestetty vuosittain vuodesta 1998 alkaen. Kilpailu kestää yhteensä neljä päivää ja on pituudeltaan 175 kilometriä, San Ignaciosta Belizen vanhaa jokea pitkin Belize Cityyn. Kilpailuun osallistuvat jos jonkinlaiset joukkueet, ammattimaisista melojista harrastajiin. Monilla firmoilla on kilpailussa mukana oma joukkueensa. Myös esimerkiksi Yhdysvaltain suurlähetystöllä ja Iso-Britannian edustustolla on joinain vuosina ollut kisassa joukkue. Me emme ole toistaiseksi koskaan ehtineet edes melontakilpailun yleisöksi asti.

Eilen Cosimo ja minä veimme isommat lapset kouluun ja lähdimme ostoksille Mia-vauvan kanssa. Pysähdyimme matkalla aamiaiselle tuttuun paikkaan, Rossalyn ravintolaan. Viereisessä pöydässä istui muutaman hengen seurue, ryhmä toimittajia eräältä Belizen radioasemalta. Hämmästyksekseni toimittajaseurue aloitti kesken kaiken suoran lähetyksen paikoiltaan pöydän äärestä.

Enää en ihmettele miksi Belizen radiolähetysten äänenlaatu on usein niin surkea ja journalismi on muutenkin täällä vähän mitä on. Toimittajat puhuivat yksinkertaisesti suoraan kännykkään, kukaan heistä ei tarkistanut ensin kuuluuko heidän äänensä Belize Cityssä istuvalle toimittajalle saati radion kuulijakunnalle asti. He pyysivät sentään ravintolaa laittamaan lähetyksen ajaksi musiikin pois päältä mutta ohikulkevat autot ja rekat ilmajarruineen kuuluivat ja kaikuivat arvatenkin lähetyksessä. Radiokanavan porukka oli raportoimassa melontakilpailusta. He väittivät olevansa ihan Iguana Creek -sillan tuntumassa vaikka itse asiassa Rossalyn ravintola on kyllä muutaman kilometrin päässä sillalta. Olen elämässäni saanut seurata toimittajan työtä Suomessa aika läheltä. Oli mielenkiintoista nähdä kuinka homma Belizessä hoituu, belizeläisen rentoon tyyliin.

Ravintolasta näimme miten tien varteen alkoi kerääntyä autoja ja jalankulkijoita. Me halusimme päästä sillan yli Spanish Lookoutin mennoniittakylään ostoksille, mutta päädyimme kuitenkin ensin mekin yleisöksi melontakilpailulle. Liikenne nimittäin pysähtyi sillalla täysin kun ensimmäiset kanootit tulivat sillan kohdalle. Alkuun jäimme jumiin autojen ja ihmisten taakse aika kauaksi sillasta, mutta suhteellisen nopeasti saivat poliisit onneksi avattua sillan taas liikenteelle. Me saimme matkalla sillan yli nähdä muutaman ensimmäisistä joukkueista. Kovaa vauhtia he meloivat sillan alitse.

Iguana Creekin sillalle ja sen tuntumaan oli kerääntynyt ihmisiä ja autoja seuraamaan melontakilpailua. 


Kun ajelimme kauppakierroksen jälkeen Spanish Lookoutista takaisin kohti Belmopania osa joukkueista oli vasta sillan kohdalla. Siinä vaiheessa suurin osa katsojakunnasta oli jo siirtynyt muualle, arvatenkin seuraavalle sillalle kanoottien reitin varrelle. 

Minä tarvitsin eilen tapiokaa ja maissitärkkelystä gluteenitonta jauhosekoitusta varten ja onneksi löysinkin niitä Spanish Lookoutin suuresta ruokakaupasta. Mutta ei ollenkaan hullumpaa, että ostosreissulla saimme myös nähdä pienen vilauksen kuuluisasta La Ruta Mayasta, ensimmäistä ja todennäköisesti myös viimeistä kertaa. 

No comments:

Post a Comment

Kiitos kommentistasi!