Saturday, 11 October 2014

Hiekkaa taivaalta

Kun illallisen jälkeen olin eilen nostamassa kodinhoitohuoneessa pyykkejä narulle huomasin, että sininen pilvetön taivas oli yhtäkkiä muuttunut tummemmaksi. Olin ajatellut hoitaa pyykit ensin ja ulkoilla koirien kanssa pihalla sitten, mutta päätinkin jättää pyykit sikseen ja yrittää houkutella koiria ulos ennen kuin sää estäisi ulkoilun.

Koirat paukkasivat iloissaan pihalle, mutta Poppy kääntyi samantien takaisin. Pongo oli pian sekin jo pyrkimässä ovesta sisään. Vain Skippy ulkoili tyytyväisenä, se ei kuuroutensa vuoksi kuullut lähestyvää jyrinää. Ulkona tuuli kovasti ja vaikka ilmassa ei siinä vaiheessa näkynyt selviä hiekanjyviä tunsin niitä kuitenkin silmissäni ja nenässäni. Oli kovin pilvistä mutta toisaalta aurinko pilkotti pilvien lomasta. Pilvet näyttivät kantavan mukanaan hiekkaa. Siirryimme suosiolla sisätiloihin odottamaan mitä tuleman piti.

Oli vielä valoisaa kun alkoi sataa, mutta pian ilta pimeni ja minulle jäi vähän epäselväksi oliko lopulta kyse varsinaisesta hiekkamyrskystä vai vain ukonilmasta sudanilaisittain. Tänä aamuna näytti pihalla joka tapauksessa siltä kuin maahan olisi yön aikana satanut taivaalta hiekkaa; toissapäivänä siivottu pihamme oli kevyen hiekkakerroksen peitossa.

Aurinko pilkottaa hiekkaisten pilvien lomasta.

Toisella puolella taloa taitaa jo sataa.


9 comments:

 1. HIenot taivaskuvat.Meilläkin on ollut nyt 2 päivää vähän tuontapaista,mutta ei tullut sadetta vaikka siltä vaikuttikin.

  ReplyDelete
 2. Luin mielenkiinnolla takautuvasti postauksiasi Sudanista;viimeksi olen tainnut käydä täällä teidän vielä asuessa Belizessä.Täällä Israelissahan on useita tuhansia Sudanista tulleita;osa Darfurista ja osa muista pohjoisen Sudanin alueista paenneita ,ja sitten vielä erikseen eteläisen Sudanin ihmiset,joista suurin osa palasi takaisin kotimaahansa sen itsenäistyttyä. Olen jotenkuten näiltä Sudanista paenneilta saanut sellaisen mielikuvan,että Sudan on ihan kamala paikka,joten ihan mielenkiintoista nähdä muitakin puolia sieltä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva, että tulit pitkästä aikaa pistäytymään Jael :)

   Jos joutuu lähtemään sotaa pakoon pakolaiseksi ei varmasti useinkaan näe kovin hyvässä valossa niitä oloja joista on tulossa. Täällä Khartumissa me ulkomaalaiset elämme tietysti ihan toisenlaisessa todellisuudessa, etenkin me joita vielä suojaa lisäksi diplomaattistatuskin. Tästä minun hyvin rajallisesta näkövinkkelistäni näen täällä kyllä tosiaan paljon hyvää ja kaunistakin, nyt kun olen alkushokin jälkeen alkanut asettua.

   Delete
 3. Vau, hienoja, vähän pelottaviakin kuvia. Mukava oli myös lukea noita aiempia juttuja siitä kuinka sieltä löytyy hyvää ja kaunista.

  Venla

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aika hurjalta näytti tuo taivas minustakin! Vaikka toisaalta laskeva aurinko vähän pehmensi vaikutelmaa. Pidän siitä kun luonto näyttää voimansa, kun ukkonen jyrisee tai myrsky tekee tuloaan, mutta kyllä mielelläni olen juurikin kotona ja katselen menoa sisältäpäin :)

   Delete
 4. Meillä Bahrainissa hiekkamyrskyt on suht lempeitä. Näkyvyys heikkenee aika tavalla, mutta ei sentään ihan täysin katoa. Isoimmissa myrskyissä hiekka taitaa tulla Afrikasta saakka. Mutta sen olen huomannut, että vaikka ei olisi kyse varsinaisesta hiekkamyrskystä ja taivas olisi vain vähän harmaa hiekasta, ulkoilu on silloin ehdoton nounou. Lyhytkin ulkoilu tekee lapset kipeiksi, takuuvarmasti on seuraavana päivänä kauhee räkätauti! Jotenkin hieno hiekka kai saa kaikki huokoset ja ontelot tukkoon. Joinain vuosina hiekkamyrskyt vaivaavat pitkin kevättä ja alkukesää, mutta esimerkiksi tänä vuonna niitä oli ihmeellisen vähän. Perjantaina autolla ajellessa mentiin läpi paristakin erittäin paikallisesta hiekkamyrskystä. Eteensä ei oikesti meinannut nähdä ollenkaan, mutta jo sadan metrin päässä oli aivan kirkasta. Maata pitkin laahaava tuuli nostatti tehokkaasti hiekkaa joutomailta ja rakennustyömailta. "Paikalliset" hiekkamyrskyt on siis pikkuruisia, mutta aivan yhtä rasittavia, jos osuvat väärään paikkaan. Perjantaina ne estivät meiltä vierailun merenrantapuistoon, sinne ei ollut hiekan sekaan mitään asiaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mielenkiintoista! Mä vasta opettelen näitä meidän myrskyjä, eli en oikein tiedä miten paikalliset myrskyt vastaavat tai eivät teidän kokemuksia.

   Kuvien myrskyä seurasi seuraavana päivänä vielä toinen mutta sillä kertaa valoisaan aikaan eli näin vähän paremmin mistä oli kyse. Olin taaperon ja koirien kanssa kotona ja koiria pelotti yhtä lailla kuin jos olisi ollut kyse ukkosesta, vaikka tällä kertaa ei ukostanutkaan, tuuli vain kovasti. Täältä sisältä katsoen en huomannut hiekan lentävän mutta kauppareissulla olleet mies ja lapset sanoivat näkyvyyden olleen ulkona välillä melko huono. Hyvä syy pysähtyä odottamaan myrskyn taantumista jäätelöbaariin :) Jo muutamassa kymmenessä minuutissa voi myrsky olla ohi eli kovin kauan ei tarvinnut onneksi odotella.

   Delete
 5. Onpas huikean näköinen taivas! Mä olen aina haaveillut näkeväni hiekkamyrskyn, mutta en tiedä, olisiko se kokemisen arvoinen juttu sittenkään? Mun täytyy tulla lukemaan juttujasi uudelleen, kun on jäänyt varmasti niin paljon välistä. Menevätköhän kommenttini edelleen sinne spam-kansioon?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen huomannut, että taivas on täällä usein vaikuttavan näköinen, vaikka alkuun näytti ihan vain harmaalta päivästä toiseen.

   Odottelen itse vielä oikein kunnon hiekkamyrskyä, nämä toistaiseksi kokemani tuntuvat aika vaatimattomilta. Kerron sitten kannattaako kunnon hiekkamyrskystä haaveilla vai ei :)

   Jostain syystä sun kommenteista ei tule sähköpostiin tietoa vaan vain tänne blogin tiedostoihin. Mutta et ole ollenkaan ainoa, enkä yhtään tiedä mistä johtuu, että osasta kommenteista tiedotetaan ja osasta ei. Ennen pitkää onneksi löydän tavallisesti kaikki kommentit kyllä tavalla tai toisella!

   Delete

Kiitos kommentistasi!