Thursday, 19 February 2015

Kaksi puntaa

Sain äskettäin ensimmäistä kertaa käteeni siistin kahden punnan setelin, kuvassa ylhäällä. Tavallisesti Sudanin pienimmät setelit ovat kuvan alimman yksilön luokkaa: mieheni sanoin ne näyttävät siltä kuin kameli olisi niitä pureskellut. Silloin tällöin osuu kohdalle kaksi puntaa vähän paremmassa kunnossa, kuten tuo kuvassa keskellä näkyvä seteli. Mutta ihan ihmeellinen tapaus oli tuo hyväkuntoinen seteli. Eikä se ole edes ihan uusi vaan kesäkuulta 2011. Missä lie piilotellut kaikki nämä vuodet?

4 comments:

 1. Toivottavasti se on aito ;) Tykkään muuten kovasti näistä sun kuvahuomioistasi, lisää pliis.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuotapa en tullutkaan ajatelleeksi! Aika pitkään kyllä ihmettelin mikä ihme seteli oli kyseessä, kun tähän asti olen käsitellyt pääasiassa noita kamelinsyömiä kaksipuntaisia. Toivotaan tosiaan, että on aito! Vaikka eipähän olisi ihan kamala menetys; kaksi puntaa on noin 20-30 eurosenttiä, vaihtokurssista riippuen.

   Kiva jos tykkäät näistä kuvapostauksista. Yritän laittaa lisää tulemaan! Aina ei ole aikaa eikä ajatuksiakaan pitempään tekstiin mutta näitä lyhyempiä juttuja ehtii aina johonkin saumaan.

   Delete
 2. Olenkin joskus miettinyt, miksi Suomessa harvoin näkyy noin vanhoja ja riutuneita seteleitä - ehkä nykyään sen takia, että käteistä käytetään niin vähän. Syyrian punnat olivat aikoinaan juurikin tuon alimman yksilön näköisiä ja vähän sama juttu oli Argentiinassa kahden peson seteleiden kanssa.

  Minäkin tykkään kovasti näistä sun kuvahuomioista :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suomessa taidetaan ihan varta vasten ottaa rikkinäiset setelit aika sukkelaan pois kierrosta. Mutta totta tuokin, että nykyisin käytetään myös paljon vähemmän käteistä siellä missä kortti käy. Täällä voi joissain harvoissa paikoissa maksaa paikallisen pankin pankkikortilla mutta muuten vain käteisellä. Meillä ei paikallista tiliä olekaan joten käytämme vain käteistä.

   Onneksi suurin osa isommista seteleistä on sentään paremmassa kunnossa kuin nuo pienet! Ehkä siksi, että päätyvät useammin kauppojen kassoista pankkiin kuin pikkusetelit; pikkusetelit sen sijaan kulkevat vaihtorahana edestakaisin?

   Tosi kiva kuulla, että nämä kuvajutut miellyttää! Kuvahuomio onkin muuten näille hyvä nimi, taidan varastaa sen tästä käyttöön :)

   Delete

Kiitos kommentistasi!