Tuesday, 24 February 2015

Puutarha

Puutarhamme ei ole kovin lapsiystävällinen; puolet siitä on jostain syystä korokkeella. Se on kyllä kätevää siinä mielessä, että kun koroketta pestään puhtaaksi aavikkopölystä valuu ylimääräinen vesi aika lailla suoraan puutarhaa kastelemaan. Kuvassa koirat leikkimässä puutarhassa päivän viilentyessä illaksi.
Näin upeita värejä löytyy khartumilaisesta puutarhasta. Huomaa myös aavikkopölyiset lehdet. Kasveja saisi olla pesemässä useamman kerran päivässä jos haluaisi pitää pölyn poissa.
Muutakin ihasteltavaa puutarhasta löytyy: talon yllä päivittäin lentelevät haukat. Kunpa minulla olisi täällä parempi kamera niin kuvaisin niitä enemmänkin! 
Pihasta on vaikea saada auringonpaisteessa hyvää kuvaa koska osa siitä on päivän mittaan aina varjossa. 
Piikkilanka-aita ei näytä ollenkaan niin ankealta sinistä taivasta vasten ja kun siihen on kietoutunut kauniita kukkia.
Koirat nuuskimassa pihalla illan hämärtyessä.
Puutarhan toinen puoli. Kuten kuvasta näkyy nurmikon kanssa täytyy vielä tehdä vähän töitä, että se jaksaisi taas alkaa kasvaa läpi koko pihamaan.

10 comments:

 1. Pihanne näyttää tosi viihtyisältä. Varmaan on kiinnostavaa seurata muutoksia pihan kasveissa vai kukkiiko ne samat koko vuoden. Saako siellä käyttää vettä kasteluun ja onko se mielettömän kallista? Googlesta olen katsellut kuvia ja karttoja Khartumista ja tuntuu pieneen kotikaupunkiini verrattaessa aika huikealta paikalta sekä myönteisessä että myöskin pelottavassa mielessä.
  En ollut aiemmin tajunnutkaan sen kaupungin monimuotoisuutta.
  Lapsesi saavat kokemuksia ja taitoja selviytyä vaikka minkälaisissa olosuhteissa. Mukavaa, kun jaksat kirjoittaa ja jakaa kuvia tänne blogiisi.
  Birgitta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Birgitta kommentista! Tosi mukavaa kuulla, että jutut ja kuvat kiinnostaa.

   Puutarha on oikein viihtyisä vaikka vähän turhan juhlallinen meidän makuun kaikkine istutuksineen. Mutta kiva on toisaalta tosiaan seurata miten kaikki kasvit vuorotellen kukkivat ja kasvavat.

   Vettä saa täällä käyttää vapaasti mutta yritämme itse kastella pihaa säästeliäästi, sillä täällä aavikon reunamilla ei sinänsä vettä ole liiaksi asti. Täällä on tapana kastella puutarhaa upottamalla se veteen; me pyrimme maltteliaampaan kasteluun vaikka se vaatiikin vähän enemmän työtä. Minusta on kuitenkin onneksi kiva puuhailla puutarhassa lasten ja koirien kanssa, kastelemassa nurmikkoa ja pensaita ja puita.

   Tällä viikolla olemme juuri sattumalta selvitelleet vesimaksuja - vesimittarimme meni rikki ja vesi katkaistiin pariksi päivää vaikka tiesimme maksaneemme laskun moneksi kuukaudeksi eteenpäin. Meillä on talossa suuret vesitankit eli vesi ei meiltä tuona aikana sentään onneksi ehtinyt loppua. Ja eilen vihdoin saatiin asia selvitettyä, mittari korjattua ja vesi juoksemaan taas normaalisti. Samalla selvisi, että vesimaksu on meillä kolmannesvuodelta noin 300 Sudanin puntaa, eli noin 7,5 euroa per kuukausi. En ollenkaan tiedä minkälaisia vesilaskut esimerkiksi Suomessa ovat (meillä on Suomen kodissamme oma porakaivo) mutta tuo ei omiin korviin kuulosta kovin pahalta hinnalta! Meillähän on täällä Khartumin taloudessa vettä käyttämässä viisihenkisen perheen lisäksi vuorokauden ympäri myös vartijat ja jonkun tunnin arkisin myös kotiapulainen.

   Khartum on valtava ja tosiaankin monimuotoinen kaupunki. Ehdin itsekin tottua pikkukaupunki- tai oikeastaan suorastaan kyläelämään Belizessä jonka pääkaupungissa Belmopanissa, edellisessä kotikaupungissamme, on vain noin 15 000 asukasta. Massiiviseen Khartumiin kesti aikansa tottua Belmopanin jälkeen! Mutta ei täällä mielestäni pelottavaa ole. Liikenne kyllä joskus hirvittää mutta onneksi täällä ajetaan kuitenkin suhteellisen hitaasti. Kaiken kaikkiaan Khartum on yksi Afrikan turvallisimpia pääkaupunkeja ja oikeastaan yllättävänkin helppo ja leppoisa paikka asua.

   Delete
 2. Hei Kata! Matkastamme johtuen luin useita postauksia ja totean, että jaksat suhtautua asioihin yllättävän positiivisesti. Hienosti kirjoitit ja perustelit keliakiaan liittyvää ruokavaliota ja varsinkin sen tarkkuutta. Juuri niin, pienikin hippu esimerkiksi sopimatonta jauhoa on pahasta ja palautuminen kestää kauan.

  Pihanne vihertää ja kukkiakin on. Nuo piikkilangat, ymmärrän niiden liittyvän turvallisuuteen. Kotianne vartioidaan, kirjoitat aina niin kauniisti vartijoista. Asia on minulle vieras ja saattaa olla monelle muullekin. Jos mahdollista, avaisitko joskus asiaa.

  Meillä on asuntokohtaiset vesimittarit, jotka luetaan kerran tai kaksi vuodessa. Kuukausittain peritään ennakkoa 17 euroa per henkilö ja tarpeen mukaan mittauksien jälkeen lisää. Tosi halpa vesi teillä. Sopinee kysyä, että käykö se myös juomavedeksi.

  Matkastamme sen verran, että palasimme viime viikon perjantaina Kanariansaarilta, Lanzarotelta. Ensimmäisen viikon olimme kaksistaan ja toisen viikon tyttären ja kahden alakoululaisen kanssa. Vävyllä ei ollut lomaa, kun piti sen joulun aikaan ja hoiti koululaisia. Ihanaa oli nauttia kiireettömyydestä ja kaikista muistakin lomaan kuuluvista mukavuuksista.

  Terveiset lähes lumettomasta Hämeenlinnasta ja tsemppiä erilaisuuksien hyväksymiseen! Selvästi teet parhaasi, mutta sekään ei aina riitä!


  Pihanne näyttää viihtyisältä ja vihreältä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Marjatta pitkästä kommentista! Teillä kuuluu olleen oikein hyvä loma.

   Khartumin vettä on jotenkin käsitelty ja lisäksi meillä on talossa vedensuodatin jonka pitäisi puhdistaa vesi juomakelpoiseksi. Samanlainen suodatin näyttää löytyvän aika lailla kaikilta, mutta yhtä kaikki aika lailla kaikki juovat siitäkin huolimatta pullotettua vettä. Me ostamme juomaveden isoissa tonkissa ja meillä on tonkkia varten juomavesiautomaatit molemmissa asuinkerroksissa. Samanlaisia automaatteja näkee joskus Suomessa esimerkiksi lääkäriasemilla. Tonkallinen juomavettä (kuinkakohan monta litraa lienee?) maksaa tällä hetkellä 18 Sudanin puntaa eli pari euroa.

   Voisin yrittää kirjoittaa vartijoista ja turvallisuudesta jossain vaiheessa vähän pitemminkin. Oma tuntumani on se, että meidän toimistomme on palkannut vartijat työntekijöiden talolle koska niin tekevät muutkin edustustot. Turvallisuustilanne täällä Khartumissa on ainakin tällä hetkellä aika hyvä.

   Delete
 3. Toivottavasti minunkin bougainvilleasta tulee noin kauniisti kukkiva ja korkea :) Se tekee kyllä maisemasta kuin maisemasta taianomaisen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tiedätkö, en ollut tajunnut tuota bougainvilleaksi kun siinä on niin pienet kukat! Mutta sehän se onkin. Todellakin taianomainen kasvi.

   Delete
 4. Onpa kiva lukea näitä juttuja ihan tavallisesta arjesta maasta, josta ei todellakaan tiedä mitään!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, tosi kiva kuulla! Näitähän on kiva kirjoitella eli luvassa lisää arkista asiaa.

   Delete
 5. Hieno puutarha teillä :) Ensimmäistä kertaa, kun matkoilla näki piikkilankahäkkyröiden kehystämiä pihoja, ne pistivät silmään, mutta kaikkeen tottuu. Teidän vesilaskut ei kuulosta lainkaan pahalta, vaikka pihaakin pitää paljon kastella. Meillä on Suomessa omakotitalossa nelinkertaiset vesilaskut ja vain kaksi ihmistä + kaksi koiraa.

  Voisitko Suositella Khartumia myös turistille matkakohteeksi tai onko siellä ylipäänsä turisteja?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mua alkuun inhotti piikkilanka kamalasti mutta suoraan sanottuna nyt en enää sitä oikeastaan edes huomaa. Mutta toisaalta tiedän, että se monille pistää silmään ja siksi olen yrittänyt ottaa puutarhasta myös sellaisia kuvia missä piikkilanka esiintyisi melkein niin kuin edukseen :)

   Tosi hyvä kysymys, suosittelisinko Khartumia matkakohteeksi... Ehdottomasti suosittelen matkaa tänne jos on puhe meidän perheenjäsenistä ja ystävistä joille kaupungissa olisi muutakin nähtävää kuin erikoisen näköiset valtion virastotalot (yksi näyttää lentokoneelta, toinen laivalta, kolmas on kuin linna) :) Yleensä ottaen sanoisin, ettei Khartum itsessään ole erityisen mielenkiintoinen matkakohde jos ihan turistina liikkuu kaupungissa ilman sen kummempaa kiintopistettä. Kyllä täällä jonkun verran turisteja silti näkee mutta arvaan, että suurin osa on kaupungissa odottamassa matkustuslupaa toisaalle Sudaniin. Käsittääkseni matkustuslupaa voi hakea vain täällä paikan päällä.

   En ole itse vielä päässyt kovin pitkälle Khartumin ulkopuolelle - mekin tarvitsemme matkustusluvan jos haluamme liikkua pois Khartumin osavaltiosta - mutta olen kuullut, että pyramidit täällä Sudanissa ovat vaikuttava kokemus. Toisin kuin Egyptissä täällä on sen verran vähän turisteja, että pyramideja saa tutkia hyvinkin omassa rauhassaan. Niihin toivon itse vielä pääseväni tutustumaan. Ja myös Punaisenmeren rannikkoa olen kuullut kehuttavan. Jos mielii tutustumaan joko pyramideihin tai Punaisenmeren alueeseen ei pysähdystä Khartumissa tosiaan käsittääkseni voi välttää ja kyllä täältä varmasti odottelun ajaksi tekemistä keksii. Mutta luulen, että ihan vain Khartum matkakohteena voisi olla vähän tylsä.

   Delete

Kiitos kommentistasi!