Sunday, 1 March 2015

Hyvä harmaa aamu

Keskiviikosta eteenpäin on ollut sumuista. Hiekkamyrskyn uhka on kirjaimellisesti ilmassa. Melkein jo toivon, että myrsky tulisi. Tammikuun kylmempiä säitä lukuunottamatta sää on pysynyt aika lailla samana nyt jo kuukausia. En muista milloin satoi viimeksi. Ehkä lokakuussa? Toinen toistaan seuraavat aurinkoiset päivät tuntuvat pitemmän päälle vähän latteilta. Hiekkapölyn pimentämä taivas tuo mieleen sadesään ja huomaan, että ikävöin sadetta. Hiekkamyrsky ei tietysti sinänsä merkitse sadetta, mutta myrsky olisi kuitenkin vaihtelua aurinkoisille päiville. Ja kun pöly on laskeutunut myrskyn jälkeen ilma tavallisesti hetken verran tuntuu vähän raikkaammalta.

Kun keskiviikkona, ensimmäisenä sumuisena aamuna, ajelin kohti läheistä ruokakauppaa, Amaratin 15. kadun Al Hawia, alkoivat läheisen kirkon kellot juuri soida. Koptikirkko sijaitsee sekin 15. kadulla ja aika usein törmäänkin Al Hawi -ruokakaupassa nunniin. Koskaan ennen en ollut kuitenkaan sattunut paikalle kirkonkellojen soidessa. Oli jotenkin ylvästä ja hienoa kuulla pitkästä aikaa tuttua ääntä. Ja jotenkin sopivaa, että myöhemmin samana päivänä Afra-ostoskeskuksen ruokakaupassa alkoi ostosreissuni aikana puolestaan soida kaupassa rukous arabiaksi. 

Tänään, täkäläisen viikon ensimmäisenä päivänä, on minulla kaikki hyvin. Isommat lapset lähtivät hyvillä mielin kouluun. Miehen työmatkalle lähtö siirtyi tästä päivästä huomiseksi joten tänä iltana on koko perhe vielä koossa kotosalla. Olen aikeissa lähteä taaperon kanssa myöhemmin tänä aamuna vähän kiertelemään kauppoja ja tuijottelemaan auton ikkunasta kaupungin menoa. Aavikkopölysumusta huolimatta, tai ehkä sen vuoksi, on ulkona harmaudesta huolimatta jotenkin harvinaisen kaunista. Pölyn sumentamassa päivänvalossa kaikki on pehmeämpää kuin tavallisesti. Näen tutut kadut kirjaimellisesti uudessa valossa ja koko kaupunki tuntuu vähän kuin uudelta.

Amaratin kaupunginosan 15. katu hiekkapölyisenä keskiviikkoaamuna. 


2 comments:

 1. Toivottavasti polyt eivat tule meille asti! Pari viikkoa sitten oli valtava polymyrsky, ja sen jalkia saa vielakin siivoilla.

  Onko siella paljon kopteja? Mika on heidan tilanteensa, Egyptissahan heilla on nykyaan valilla vaikeat olot.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saapa nähdä minne pöly täältä kulkeutuu! Tänään olikin lopulta jo aika paljon kirkkaampaa kuin vielä eilen ja toisaalta piha oli hienoisen pölykerroksen peittämä, eli ainakin osa pölystä taisi laskeutua ilman sen kummempaa myrskyä. Vähän sumuista on edelleen mutta enää ei tunnu siltä, että milloin tahansa voisi alkaa hiekkamyrsky.

   En tiedä kuinka paljon täällä on kopteja tai kristittyjä yleensä, mutta aika haastava on kristittyjen tilanne täällä ylipäänsä tällä hetkellä.

   Delete

Kiitos kommentistasi!