Monday, 2 March 2015

Ruokaostoksilla

Nämä kuvat ovat viime viikolta mutta samoille hyllyille ollaan taaperon kanssa suuntaamassa taas tänä aamuna, ostoskeskuksen ruokakauppaan. Listalla on tänään ainakin kananmunia ja maitoa ja muita ihan perusruokatarvikkeita.

Niin kuin kuvasta näkyy täällä on myynnissä paljon suomalaisillekin tuttuja tuotteita, toisaalta myös muun muassa turkkilaisia ja egyptiläisiä tuotteita.

Alkoholittomien juomien valikoima on tässä kaupassa aika valtava. Valikoimassa on paljon erilaisia alkoholittomia oluita ja lisäksi esimerkiksi jos minkälaisia energiajuomia.

Khartumissa on myynnissä sekä paikallisia että tuontihedelmiä ja -vihanneksia. Tämän hyllyn hedelmät ja vihannekset ovat kaikki tuontitavaraa.

10 comments:

 1. Myydaanko teilla paljon tuotteita Arabiemiraatiesta? Taalla on niitain runsaasti (samoin kuin turkkilaisia) ja ma aina yllatyn, kun huomaan, miten paljon ne tuottaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänne tulee aika paljon ruokaa ja muita päivittäistavaroita muun muassa Turkista, Saudi-Arabiasta, Egyptistä ja tosiaan Arabiemiirikunnista. Meillähän ei täällä amerikkalaisia tuotteita Yhdysvaltain kauppasaarron vuoksi pitäisi ollakaan mutta käytännössä nekin taitavat tulla Arabiemiraattien tai muiden maiden kautta. Hedelmiä tulee niinkin kaukaa kuin Thaimaasta... Yritän kyllä pitäytyä paikallisissa hedelmissä, ihan hullulta tuntuisi täällä ostaa eksoottisia Thai-hedelmiä kun tarjolla on hyviä paikallisia greippejä ja vesimelonia ja mitä lie milloinkin!

   Delete
  2. Kommentoin nyt tähän, koska mielestäni vastauksesi Kata oli niin kiinnostava! Eli jenkkituotteet tulevat Arabiemiraattien kautta Sudaniin? Tiedän, ettet tykkää puhua politiikkaa, mutta eihän kauppasaarroissa sitten ole järkeä, jos homma lopulta toimii näin. Noitten hedelmien suhteen olen samoilla linjoilla: mekin yritetään pysyä alueen sesonkihedelmissä - kyllähän meillä Etelä-Ranskassa kasvaa vaikka mitä. Nyt on ihanien sitrushedelmien aika.

   Delete
  3. Tänne tulevat amerikkalaiset tuotteet on tavallisesti tuotettu Yhdysvaltain ulkopuolella esimerkiksi Arabiemiraattien markkinoille. En tiedä onko kauppasaarron tarkoitus koskea myös näitä muualla tuotettuja nimellisesti amerikkalaisia tuotteita, vai liittyvätkö nämä poikkeukset laajempiin maailmanpoliittisiin yhteyksiin ja ystävyyssuhteisiin eri maiden välillä.

   Mutta jos nyt rohkenen tämän verran poiketa omasta linjastani olen kyllä itse sitä mieltä, ettei kauppasaarrossa ole juuri mitään järkeä. Ei siksi, että täällä on siitä huolimatta myynnissä amerikkalaisia tuotteita vaan siksi, että kauppasaarto ennen kaikkea hyvin laajamittaisesti rajoittaa ihan tavallisten sudanilaisten elämää joilla ei ole tilanteeseen osaa eikä arpaa.

   Delete
 2. Se on kyllä jännä (ja vähän sääli) miten joka paikassa on nykyään samoja tuotteita. Samat Heinzit ja Kellogg'sit on myynnissä ympäri maailmaa, ja sama juttu vaatemerkkien kanssa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Todellakin on aika hurjaa löytää kaikkialta maailmasta samoja tuotteita. Tosin tuttuihin vaatemerkkeihin en täällä sentään ole törmännyt. Jos olen oikein ymmärtänyt täällä on muutaman turkkilaisen vaatekauppaketjun liikkeitä mutta mitään tuttuja vaatekauppoja en täällä ole nähnyt. Ostoskeskuksessa on niin noita turkkilaisia liikkeitä kuin myös muutama liike jossa myydään paikallisia naistenvaatteita eli mustia abaya-kaapuja ja koristeellisempiä värikkäitä kaapuja.

   Ja se täytyy vielä ehkä lisätä, että monet murot ja muut on kai kuitenkin tuotettu täälläpäin maailmaa, että sentään ei kaikkea rahdata ihan maailman äärestä toiseen vaikka olisivatkin jostain kaukaa muualta alkujaan.

   Delete
 3. Aika runsaat valikoimat sitten -80 luvun:-)
  Iskukuumennettu maito myytiin silloin pienissä muovisissa pusseissa. Juomia teen, kahvin ja veden lisäksi vain pepsi, mirinda ja vimto, sekä tietysti karkadeh-sekä nusnus mehu(karkadeh-lime).Hedelmiä oli mm.vesimeloonit, joita myytiin joka kadun kulmassa, banaanit, guava, lime ja mango.
  Kaupan hyllyllä saattoi silloin olla esim tonnikalapurkkeja varustettuna suomalaisella tekstillä
  ja punaisen ristin logolla. Purkit oli selkeästi tarkoitettu muualle kuin kauppojen hyllyille. Ruoka ostoksiin saattoi mennä useampi tunti, sillä kaikkea ei suinkaan saanut samasta kaupasta.
  Toisinaan käytiin Hiltonissa sunnuntai brunssilla, haettiin yhdestä kulmakaupasta grillattua kanaa(hyvää) tai syötiin amerikkalaisella klubilla file mignonia, suvlaikia, sipulirengaita ja mitä niitä nyt olikaan. Kraana vettä juotiin, ja muistaakseni vain yhden kerran sain kunnon vatsataudin(vai kultaakohan aika muistot)
  Suklaat ja toffeet olivat usein sulaneet kaupassa sähkökatkojen aikana ja uudelleen kovettuneet kun sähkö ja ilmastointi palasi.
  Hyvää tiistaipäivää täältä sateisesta eteläsuomesta:-)

  Katri

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olipa kiva kuulla 80-luvun Khartumista! Aika erilaiselta kuulostaa, paitsi noita kadunkulmien hedelmämyymälöitä, joita edelleen on useita siitäkin huolimatta, että kaupoissa myydään samaa tavaraa aika lailla samaan hintaan.

   Nykyään täällä ei Yhdysvaltain kauppasaarron vuoksi ole enää Hiltonia tai mitään muitakaan amerikkalaisia firmoja. Hiltonin paikalla näyttää nykyään olevan Coral Hotel, kuuluu johonkin arabiemiraattilaiseen ketjuun. Eikä taida olla amerikkalaisten klubiakaan? Ainakaan sillä nimellä. Yhdysvaltain suurlähetystöhän täällä on ja jonkun verran amerikkalaisia järjestö- yms työntekijöitä mutta kauppasaarto on kyllä aika lailla vienyt amerikkalaiset.

   Muutamilla muilla mailla on omat klubinsa mutta emme ole niihin ainakaan toistaiseksi liittyneet. Täällä on aika paljon ihan hyviä ravintoloita ja lasten koululla uima-allas ja iltamenoista en ole juuri nyt kiinnostunut kun perheen pieni on vielä niin pieni, eli klubeille ei meillä tässä vaiheessa ole niin käyttöä.

   Kauppojen tarjonta on todellakin aika laajaa! Paljon enemmän täällä on ruokaa saatavilla kuin edellisessä kotikaupungissamme Belmopanissa. Belmopanissa olivat myös arkipäivää nuo kertaalleen sulaneet ja uudestaan kovettuneet tuotteet... Täällä sen sijaan kauppojen aggregaatit tuntuvat toimivan hyvin. Belizessä meni myös ruokaostoksiin kauan kun piti kerralla kiertää monta kauppaa. Täällä sen sijaan löytyy useammasta isommasta kaupasta aika lailla kaikki saman katon alta.

   Sama yhtiö joka on perustanut lastemme koulun valmistaa myös muun muassa hyviä maitotuotteita. Täällä on siis tarjolla tuoretta tosi hyvää maitoa, ja jopa juotavia jugurtteja ja esimerkiksi vispikermaa - jota Belizestä ei löytynyt juuri mistään. Ja juomia on tarjolla laidasta laitaan, paitsi tietysti siis alkoholia.

   Kraanavesi on periaatteessa juotavaa ainakin jos talossa on jonkinlaiset suodattimet käytössä mutta käytännössä harvat tuntuvat sitä juovan. Ihan huoletta käytämme kyllä toisaalta kraanavettä astioiden ja esim hampaiden pesuun mikä kertoo sen laadusta jotain.

   Terkkuja Etelä-Suomen sateisiin erittäin helteisestä Khartumista!

   Delete
 4. Pitkästä aikaa blogikierroksella... Miten siis on, saako alkoholia myydä yhtään missään? Onko hallussapito kielletty, entä maahantuonti omaan käyttöön? Ei sillä että sillä sinäänsä mulle mitään väliä olisi, mutta lähtipä vain ajatus juoksemaan ja jäin pohtimaan erilaisia suhtautumistapoja meille suomalaisille niin (turhankin) arkiseen asiaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Alkoholin myynti, osto, hallussapito ja juominen ovat kaikki Sudanissa rikoksia. Diplomaateille on kieltoihin poikkeuksia mutta mekään emme voi tuoda alkoholia maahan noin vain, emme siis esimerkiksi matkalaukussa lomalta - käsimatkatavarat läpivalaistaan lentokentällä maahan tullessa. Olemme itse pyrkineet aika lailla elämään maassa maan tavalla, mutta se ei tosiaan ole ollut kovin hankalaa kun emme olleet niin kovia alkoholinkäyttäjiä alunperinkään.

   Delete

Kiitos kommentistasi!