Thursday, 7 May 2015

Kuuma!

Hanoista ei enää viikkokausiin ole tullut kylmää vettä. Hanavesivaihtoehdot ovat huhtikuusta syys-lokakuulle kuuma tai tulikuuma. Seinät ja putket lämpenevät auringossa koko päivän ja kun lämpö öisinkin viipyilee 30 paikkeilla eivät putket pääse koskaan viilentymään kylmiksi asti. Jokunen yö sitten oli vielä keskiyöllä 37 astetta lämmintä eikä lämpö missään vaiheessa vuorokautta laskenut alle kolmenkymmenen. 

Sähköt katkeilevat usein. Kaikissa ilmastoiduissa talouksissa pyörivät nyt laitteet arvatenkin aika lailla yötäpäivää ja se on sähköverkolle liikaa, varsinkin kun maassa on vaikeuksia tuottaa riittävästi sähköä ylipäänsä. Olen kiitollinen ilmastointilaitteista ja aggregaatista, jotka pitävät kotimme viileinä sähkökatkoksista huolimatta. Päätäni puistellen ihmettelen kuinka selvisimme väliaikaisessa asumuksessaamme elokuussa vastaavassa helteessä ensimmäiset viikot kun siellä sähköt katkeilivat vielä useammin eikä kerrostalossa ollut lainkaan aggregaattia. Muistan ensimmäisiltä viikoilta muutaman tuskaisenkuuman yön. Uskon, että kuumuus ja aggregaatittomuus osaltaan tekivät alusta vaikean. On ihan erilaista elää tässä säässä kun kotona pääsee kuumaa pakoon.

Minusta on Sudanin kuukausien aikana tullut aika hyvä käyttämään ilmastointia. Tämä on ensimmäinen maa jossa ilmastointi on meillä varsinaisesti käytössä. Jamaikalla ja Belizessä joskus harvoin viilensimme ilmastoinnilla huoneen, mutta tavallisesti olimme vain tuulettimien varassa. Täällä Sudanissakin pyrimme käyttämään ilmastointia mahdollisimman säästeliäästi. Se on päällä vain niissä huoneissa missä oleskelemme, emmekä pyri viilentämään huoneita kylmiksi vaan ainoastaan kestettäviksi. Olohuoneissa säädän ilmastoinnin viilentämään tilat korkeimpaan mahdolliseen lämpötilaan eli 30 asteeseen. Se tuntuu varsin hyvältä ja raikkaalta kun ulkoilma on 39-40 astetta ja paljon ylikin. Makuuhuoneissa säädän ilmastoinnin vähän viileämmälle, mutten koskaan alle 27 asteen. Tarkoitus ei ole viilentää huoneita niin, että voisimme kesäkuumalla nukkua paksun täkin alla, vaan sellaiseen tilaan, että uni tulee eikä kuuma häiritse yöllä. 

Puutarhanhoidosta on tullut sen haastavampaa mitä kuumemmaksi sää on muuttunut. Täällä on tapana kastella pihaa niin, että se kirjaimellisesti peittyy veteen. Se ei meille sovi, koska pysyvästi mutainen piha ei ole lasten ja koirien kannalta kovin kätevä. Alan kuitenkin ymmärtää, että minun täytyisi kastella piha kevyesti pari-kolme kertaa päivässä, että kasvit saisivat kuivassa helteessä riittävästi nestettä. Ihan siihen ei aikani riitä, joten olen ottanut tavaksi uittaa osan pihasta joka päivä - sillä tavoin koko piha ei ole mudan vallassa mutta kaikki kasvit saavat edes ajoittain kunnon huikan vettä. 

Lyhyillekin automatkoille täytyy muistaa ottaa kaikille mukaan vesipullot, koska ulkona tulee ihan hetkessä kuuma. Varsinaiseen ulkoiluun ei minusta tällä säällä ole. Lapset ulkoilevat välitunneilla ja uimatunneilla koulussa, ja ratsastustunnit jatkuvat edelleen, mutta muuten aika kuluu meiltä tätä nykyä pääasiassa sisätiloissa. Viime viikonloppuna lapset juoksivat sadettimen alla uimapuvuissaan pihalla ja monesti viikonloppuisin vietämme aikaa koulun altaalla, mutta ilman viilentävää vettä ei ulkoilu tässä vaiheessa tunnu enää kovin miellyttävältä. Aamun ja illan vähän viileämmässä säässä koirat innostuvat leikkimään, mutta suuren osan päivästä nekin makaavat ilmastoinnin viilentämällä laattalattialla pitkin pituuttaan. 

Minä lasken viikkoja kesälomaan ja odotan Suomen vilpoisempaa säätä ja etenkin sadepäiviä. Lapset ja minä pääsemme kuumaa pakoon melkein koko kesäksi, mutta mies ja koirat joutuvat elämään läpi kuumimpien viikkojen täällä Sudanissa. Heitä käy sääli, mutta onneksi helpotusta on kuitenkin ennen pitkää luvassa kaikille. Muiden khartumlaisten tavoin minäkin jo odotan syksyn ja talven vähitellen viilenevää säätä. Pyörittelin itsekseni silmiäni kun ihmiset täällä viime syksynä puhuivat leppoisan lämpimistä talvipäivistä ja kylmistä öistä, mutta nyt ymmärrän hyvin mikä ero täällä onkaan kesän ja talven välillä.

Kellonaika on väärin. Itse asiassa kello oli aika tarkalleen 14.20, kun olin tyttöjen kanssa hakemassa poikaa koululta sunnuntaina. Mutta lämpötila on ihan oikein niin kuin myös kosteusprosentti.
Ihan näin kuuma ei onneksi ole joka päivä!


16 comments:

 1. Miten ja missa rajoissa siella nuo lampotilat vaihtelevat eri vuodenaikoihin?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällähän on siis aina kuuma, mutta olen alkanut ymmärtää, että on kuumaa ja sitten on ihan tosi kuumaa :) Yleistäen: huhti-lokakuussa mennään neljänkympin tuntumissa, marras-maaliskuussa lähempänä kolmeakymmentä. Päivälämpötila on siis tosiaan aika lailla aina yli 30 astetta, mutta talvisin vain vähän yli 30 kun taas kesällä lämpötila voi olla lähes parisenkymmentäkin astetta enemmän, tuolla viidenkympin hujakoilla. Suurin ero talven ja kesän välillä on kuitenkin ehkä se, että talvisin saattaa yöllä lämpötila laskea 15 asteen paikkeille jonkun viikon verran ainakin. Sisälläkin on heti paljon vilpoisempaa kun seinät pääsee yöllä jäähtymään eikä koko ajan hohkaa lämpöä niin kuin nyt. Viime talvena oli niin kylmää jonkun aikaa, että koirille piti laittaa yöksi peitot.

   Delete
 2. No huh huh. Minä aina kovasti selitän miten mieluummin liian kuuma kuin liian kylmä, mutta tuossa saattaisi kyllä tulla raja vastaan minullakin :D Vaikka ratkaisevaahan on tosiaan se, että miten kylmää/kuumaa pääsee pakoon. (Maailmalla olen kyllästymiseen saakka kuullut läppää "Miten sinua voi palella, kun sinä olet Suomesta?" - "No kun meillä on lämmitetään sisätilat!") Nimim. en juuri ole niin paljoa palellut kuin etelä-Brasilian talvessa. Tai ehkä Espanjassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä en osaa oikein enää sanoa kumpi on parempi tai pahempi, kylmä vai kuuma. Kylmää vastaan on kyllä mielestäni helpompi suojautua kuin kuumaa; ulkona kylmässä talvisäässä pärjää sopivissa varusteissa joita voi aina tarpeen tullen lisätä, mutta kuumalla ilmalla on kaikki keinot aika nopeasti käytetty. Ja täällähän on tietysti kiva lisähaaste se, että ulkona liikkuessa täytyy olla jalat ja käsivarret peitettyinä. Eilen olin koko päivän kotona, päälläni hihaton paita ja caprishortsit - portille vedin hartioiden peitoksi huivin. Oli vähemmän tukalaa kuin tavallisesti mutta ulos en noin vähissä vaatteissa rohkenisi täällä lähteä ja tänään tuntuikin entistä tuskaisemmalta vetää kauppareissulle päälle pitkät housut ja pitkähihainen paita.

   Mullakin on kokemusta siitä, että maailmalla luullaan suomalaisen kestävän ihan miten kylmää vain ilman ongelmia. Mm Washington DC:ssä asuin aikoinaan jonkun hetken alivuokralaisena talossa jonka omistaja piti alkuun kellarihuoneeni lämpöä hyvin matalalla koska minähän suomalaisena olin tottunut kylmään. Harva tuntuu ymmärtävän, että Suomessa kylmällä säällä talot pidetään juurikin lämpiminä.

   Delete
 3. Teilla on siis tasaisesti kuumaa, lamminta tai todella kuumaa, voin kuvitella etta Suomen sateet tuntuvat tuon jalkeen ihanilta. Jatkuva kuumuus muuttaa arkea kun joutuu koko ajan miettimaan miten siina selvitaan. Taalla valimerella on suht helppoa kun ne hellekuukaudet pysyvat muutamissa, kosteus tai vastaavasti helle valilla puuduttaa....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tällainen kuumuus todellakin vaikuttaa elämään. Minä huomaan suhtautuvani tähän oikein kuumaan säähän samalla tapaa kuin hyvin kylmään ilmaan vaikkapa Suomessa: yritän mennä ulkona äkkiä asiaan, siirtyä reippaasti paikasta toiseen, että pääsisin pian sisälle taloon tai edes ilmastoituun autoon hengähtämään. Taidan vaikuttaa tällä hetkellä aika ankealta ulkona liikkuessani! Täällä kun ei ole tapana mennä niin suoraan asiaan. Minusta ei vain ole oleskelemaan ulkona 40 asteen säässä. Tuntuu, että kaikki ajatuksetkin pakenevat päästä kun olen muutamaa hetkeä pitempään ulkona oikein kuumalla säällä!

   Delete
 4. Toivottavasti täällä Suomessa on kuitenkin ainakin jonkin verran lämmintä kesällä. Nyt näyttää hieman huonolta, mutta en kyllä välitä noin lämpimästä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei kai kukaan yli 40 asteen säästä suorastaan pidä? Kyllä täällä mennään ihan selviytymisen tasolla näillä säillä myös paikallisten osalta. Yli 40 asteen lämmöstä on aika vaikea millään tasolla nauttia, vaikka auringonpaiste tietysti sinällään kyllä piristää ja sitä täällä riittää melkein vuoden jokaiselle päivälle.

   Minä omalta osaltani toivon sateista ja vähän vilpakkaa kesää Suomeen mutta toiveillani tuskin on merkitystä; tulee sellainen kesä kuin tulee :) Meistä tuntunee Suomessa vilpoiselta oli sää mikä hyvänsä. Täällä on aamuisin kuuden-seitsemän maissa päivän ehkä viilein hetki, usein silloin mennään noin 25 asteessa. Minulle tuntuu tällä hetkellä tuo 25 hyvinkin raikkaalta ja viileältä, kun ruumis on ehtinyt jossain määrin tottua näihin 40 asteen päivälämpötiloihin. Eli sellainen oikein lempeä suomalainen kesäsää joka vissiin sielläpäin kulkee helteen nimellä on näissä oloissa päivän viilein ja raikkain hetki.

   Delete
 5. Aika hurja kokemus! Siinä osaa arvostaa viileyttä ja vuodenaikojen vaihtelua. Viihdyn itse lämpimässä, mutta lomamatkojen +32-35 on ehdoton yläraja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Reippaasti yli 40 lämpötilat on täällä ihan normaaleja tähän aikaan vuodesta. Tuo kuvan lämpötila ei siis sinänsä ollut mikään tavaton, mutta onneksi ihan joka päivä ei sentään ole tällä viikolla ollut noin kuuma.

   Onhan se vähän hullua, että tämä(kin) on nyt meidän arkea ja elämää, etenkin kun itse en edes ole mikään erityinen auringonpalvoja. Mielivuodenaikani on itse asiassa syksy ja olen aina pitänyt sateesta :) Toisaalta en tiedä kuinka hyvin minulta nyt sujuisi asua sellaisissa oloissa missä vuodenajat oikein reippaasti vaihtelevat. Tähän ikuiseen kesään on ehtinyt kuitenkin tässä viimeisten yli kahdeksan vuoden aikana monella tavalla tottua.

   Delete
 6. Onneksi tuo kosteusprosentti nayttaa olevan alhaalla. Muistuttaa meidan Eilatin keleja kesalla, jolloin lampotilat on paivittain yli 40 astetta. Eilatissa asuvat sanovat etta Tel Avivin rannikon kesaiset 32 astetta ja kosteus 70-80 on paljon ikavampaa. Omaa kokemusta Eilatista kesalla ei ole.
  Joka tapauksessa Suomen ilmat, olivat vaikka mita, tuovat teille vilpoisuutta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinhän sitä sanotaan, että kostea kuumuus on raskaampaa kestää kuin kuiva kuumuus. Omakin kokemukseni on tähän asti tuota tukenut - Jamaikalla ja erityisesti Belizessä oli juurikin kosteankuumaa - mutta kyllä sitten kun mennään tietyn lämpötilan yli on vaan niin kuuma, että on vaikea kuvitella pahempaa :) Jotenkin tuollaiset 45 asteen lämpötilat on jo ajatuksena jotain niin tukahduttavaa! Mutta hyvä puoli on kyllä se, ettei täällä tule yhtään samalla tapaa hiki kuin kosteammassa ilmastossa - ja mun poskionteloni muuten voi täällä kuivuudessa huomattavasti kosteita oloja paremmin, ei mikään pikkujuttu sekään.

   Ja ihan totta, Suomessa on varmasti meidän mielestä mukavan raikasta oli sää vähän mikä hyvänsä! Suomenlomaa odotellessa...

   Delete
 7. Puuh! Tuo on kyllä uskomattoman kuuma. Meillä on Etelä-Ranskassakin usein reippaasti yli 30 astetta, elokuussa jopa 35, mitä en kestä ollenkaan. Onhan meilläkin ilmastointi, mutta eniten mua harmittaa sisällä kökkiminen. Ulkona ei tee mieli viettää aikaa ollenkaan. Siksi mekin mennään Suomeen heinä-elokuussa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vaikea on uskoa, että oikeasti jossain voi olla reippaasti yli 40 astetta - siis minunkin on sitä vaikea uskoa, vaikka täällä olen ja nahoissani nuo lämpötilat tunnen. Säännöllisesti ollaan nyt 40-41:ssä asteessa, ja välillä on sitten noita vielä vähän tukalampia piikkejä. Suhteellisuudentaju meni jo jokunen viikko sitten. Nykyään tuntuu 35 astetta nimittäin aika leppoisalta säältä :)

   Delete
 8. Vaikka kesän lomamatkalle tietysti toivon hellepäiviä, ja kotimaahankin kuumaa kesää, niin on kyllä täysin helppo käsittää ettei noin kuumassa olo oke herkkua.

  Noita lukemia on niin vaikea käsittää, kun täällä jo 35 tuntuu niin kuumalta.ja siellä leppoisalta :D.

  Milloin lasten kesälomat alkavat. Ja muuten, varasin meille yhden reissun majoituksista Albasta. Kiitos vielä.

  Venla

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt mennään päivisin jatkuvasti yli 40 asteessa. Eilen oli taas lähemmäs 45 astetta. Päivän alin lämpötila on 25 paikkeilla mutta en kyllä ymmärrä missä vaiheessa vuorokautta päästään noin mukaviin tunnelmiin kun puolenyön maissa on lämpöä vielä 35 astetta ja heti aamullakin lähemmäs 30.

   Nämä helteet alkavat joka tapauksessa ottaa koville. Ei meinaa jaksaa juoda tarpeeksi mutta jos ei juo litrakaupalla tulee helposti pyörryttävä ja oksettavakin olo. Huoh. Mutta hengähdystauko on jo ihan lähellä! Lasten kesälomaan on enää alle kolme viikkoa. Aika lailla samoihin aikoihin lähtevät meidän lapset koulustaan lomille kuin mitä Suomessakin.

   Toivottavasti viihdytte Albassa! Kerrohan sitten mullekin vaikutelmia kun en sinne itse ole vielä koskaan päässyt käymään.

   Delete

Kiitos kommentistasi!