Friday, 28 August 2015

Vettä

Sadekausi on tänä vuonna ollut aika niukkasateinen. Vähäiset sateet ovat kuulemani mukaan tuottaneet suuria ongelmia maataloudelle. Kuivassa maassa maaviljelijät tukeutuvat vahvasti siihen, että muutaman kuukauden ajan sataa edes jonkun verran ja kun sateita ei tulekaan se on kova isku.

Tällä viikolla on vihdoin satanut useampana yönä peräkkäin. Vettä on maatalouden kannalta tainnut tulla liian myöhään ja liian vähän, mutta Khartum viheriöi - ja tulvii. Täällä ei teitten varsilla ole lainkaan viemäröintiä, eli aika lailla kaikki vesi mikä sataa alas pysyy maassa siihen asti, että haihtuu pois. Koska viime päivät on ollut tavallista viileämpää, ei vesi ole ehtinyt päivisin juurikaan haihtua ennen seuraavan yön sadetta. 

Liikenne Khartumissa menee sateesta ja kaduilla vellovasta vedestä sekaisin. Monet autoilijat arkailevat ollenkaan ajaa läpi valtavien lätäkköjen jotka ovat ottaneet monet tiet valtaansa, ja loput ajavat niin hitaasti, että liikennettä ehtii kerääntyä jokaiselle suuremmalle tielle. Sateet ovat kai myös osin katkoneet sähköjä tai ne ovat muuten olleet valtaväyliltä monena päivinä poikki. Suuria risteyksiä on parhaimmillaan ollut valvomassa ja ohjaamassa kuusikin poliisia, mutta liikenne on silti - tai ehkä siksi - kulkenut harvinaisen hitaasti ja tökkien. 

Eräs kaupungin valtaväylistä näytti kaksi päivää sitten tältä. Bussit jotka tavallisesti viilettävät kovaa vauhtia liikkuivat tulvivilla teillä hitaanlaisesti.


Eilen kävin koululla kaupungin toisella laidalla kahdesti. Ensin iltapäivällä autonkuljettajan ja taaperon kanssa hakemassa isommat lapset koulusta, ja myöhemmin illalla palasin autonkuljettajan kyydissä kaikkien lasten kanssa koululle vanhempainiltaan. Mies on yli viikon työmatkalla Euroopassa. Onneksi lasten koululla vanhempainilta on tarkoitettu myös lapsille, eli sinänsä ei ollut ongelma tulla paikalle koko seurueen kanssa. Mutta aika väsyttävä päivä oli silti, etenkin kun olen tällä hetkellä itse vähän puolikuntoinen ja automatkat vievät niin kauan siksi, että tiet tulvivat. 

Osuvaa sinänsä, että juuri kun vettä on kaikkialla liiaksikin asti, meiltä se taas vaihteeksi eilen katkaistiin. Meidän taloomme on vesifirman toimesta aikoinaan asennettu uusi, turhankin hieno pumppu jota firma ei oikein ymmärrä eikä osaa käyttää. Noin kerran kuussa meiltä katkaistaan vesi koska vesifirma luulee, ettemme ole maksaneet laskuamme, vaikka vesipumppu itse tietää kertoa, että lasku on maksettu moneksi kuukaudeksi eteenpäin. Koska tilanne toistuu aina uudestaan, tätä nykyä tiedämme sentään keneen ottaa yhteyttä ja muutaman tunnin katkon jälkeen pumppu saatiin eilen taas päälle. Talossa ei vesikatko siinä vaiheessa vielä edes lainkaan tuntunut koska meillä on onneksi vesitankeissa vettä useamman päivän tarpeiksi.

Toisella suurella tiellä virtasi samana päivänä tällainen puro.


Tänään myöhemmin iltapäivällä lähdemme katsomaan miltä tulvivat kadut tänään näyttävät; menemme tuttavaperheen luokse viettämään iltapäivää. Mutta juuri nyt taapero ja koirat nukkuvat päiväunia ja isommat katselevat Frozen-elokuvaa DVD:ltä monennettakohan kertaa. Minä puolestani torkun sohvalla ja nautin hiljaisesta hetkestä ja elokuvan musiikista, johon en onneksi vieläkään ole kyllästynyt.  

2 comments:

 1. Ihanaa että saitte viilennystä vaikka eipä tulvakaan optimaaliselta näytä... Tsemppiä "yksinhuoltajuusviikkoon"!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eilen näyttivät monet tiet kuivuneet jo aika mukavasti mutta toisaalta huomenna saattaa uhata taas uusi ukkosmyrsky. Ihan hyvä kuitenkin, että vihdoin satelee, ja viileämpi sää on oikein tervetullut.

   Kiitos tsempeistä! Jotenkin hämmentävän leppoisasti on aika toistaiseksi kulunut siitäkin huolimatta, että olen ollut aika kipeä. Päivä kerrallaan...

   Delete

Kiitos kommentistasi!