Friday, 11 September 2015

Sopivan ja sopimattoman häilyvä raja

Täällä Sudanissa en ole missään nähnyt aikakaus- tai naistenlehtiä, täällä on ylipäänsä ihmisten ja erityisesti naisten kuvia aika vähän näkyvillä. Sudan on kuitenkin kai tässä suhteessa aika harvinainen muslimimaidenkin keskuudessa, koska esimerkiksi Qatarissa ja Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa linja ei oman kokemukseni mukaan ole ollenkaan yhtä tiukka kuvien suhteen ja esimerkiksi naistenlehtiä on laajalti saatavilla.

Viime viikon lopulla mies lensi kotiin Euroopasta Qatarin kautta. Lentojen välillä hän ehti tehdä vähän viimeisiä tuliaisostoksia ja nappasi kentältä mukaan esimerkiksi pari amerikkalaista julkkisjuorulehteä, jotka ovat minun ei-niin-kovin-salainen paheeni. Kulunut viikko oli sen verran kiireinen, että ehdin avata lehdet vasta muutama päivä sitten.

Minua nauratti kun huomasin sensuroidut kuvat. Sosiologi minussa jäi miettimään sitä mikä olikaan sensuroijien mielestä sopivaa ja mikä toisaalta ei. Aika paljon kun jäi paljasta pintaa vielä näkyviin sensuurinkin jälkeen. Ja oma huomioni kiinnittyi sensuurin myötä oikeastaan entistäkin enemmän piiloon väritettyihin bikinien alaosiin kuin normaalisti.

Mielenkiintoista on sekin, että nämä samat lehdet ovat pitkälti luettavissa internetin välityksellä myös täällä Sudanissa kuvineen kaikkineen. Vaikka täältäkäsin ei periaatteessa lainkaan pääse joillekin internet-sivuille, en toistaiseksi itse ole vielä käytännössä koskaan osunut yhdellekään rajoitetuista sivustoista. Samat kuvat voi siis kuka vain käydä netissä katsomassa jos bikinien alaosat herättävät uteliaisuutta.

Tämä oli yksi sensuroiduista kuvista.
Kuin myös tämä.

Tämän verran paljasta pintaa oli toisaalta sensuroijien mielestä nähtävästi vielä sopivaa ja asiallista.

16 comments:

 1. Hauska nähd
  ä miten siellä sensuroidaan, aika huvittavaa toisaalta.. Näkevät näköjään aika paljon vaivaa asian vuoksi. Ja netti pullistelee sensuroimattomia kuvia.. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mielenkiintoinen ilmiö on tämäntyyppinen sensuuri mielestäni varsinkin nyt internet-aikana. Aika puuduttavaa työtä on varmasti tuo bikinien piiloon värittäminen! Ja tulee mieleen, että se on ehkä enemmänkin tavallaan symbolista hommaa - kun ottaa huomioon, että samat kuvat voi nähdä kuitenkin tosiaan netissä.

   Delete
 2. Heippa, joskus vuosi sitten taisin muutaman kerran kommentoida. Sitten vei vauvavuoden väsymys mennessään, vaikka olenkin seurannut blogin kautta aatoksiasi elämästänne siellä. Hurjan mielenkiintoista ja omia ajatuksia avaavia pohdintoja sulla ja ihailen miten osaat seurata omaa polkuasi ja tuntemuksiasi vaikka ihan helppoa se ei aina ole. Itse aloitan juuri kolmatta miehen ulkomaankomennusta, tällä kertaa Panamassa. Kaikkea hyvää teille Sudaniin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Jenniuu ihanasta kommentista! Tämä blogin kirjoittaminen itsessään auttaa monesti avaamaan ja jäsentämään ajatuksiani. Kirjoittamisesta on ollut varsinkin täällä Sudanissa paljon apua selvittämään sitä mitä oikeasti milloinkin mistäkin asiasta ajattelen.

   Onnea Panamaan! Se on varmasti mielenkiintoinen paikka. Toivottavasti elämä lähtee sujuvasti käyntiin uusissa kuvioissa.

   Delete
 3. Replies
  1. Mä jotenkin riemastuin kun huomasin, että lehteä oli näin käsitelty. Se oli niin yllättävää mutta toisaalta ei sitten kuitenkaan. Piristi iltapäivää :)

   Delete
 4. Siis missä nuo kuvat väritettiin piiloon?! Lentokentälläkö? Kuulostaa aika jännältä Algeriastakin käsin katsottuna ja kuten sanoit, niin minunkin katseeni kiinnittyi "sensuurin" myötä vain entistäkin enemmän bikinien alaosaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mies osti lehdet Dohan kentältä jossa näyttäisi olevan aika laaja valikoima lehtiä tarjolla. Olen itsekin Dohan kentällä joskus miettinyt, että kuinka esim muotilehtiä voi olla myynnissä niin laajalti kun niiden kuvamaailma ei kaikkinensa vastaa paikallisia arvoja.

   En tiedä onko tämä kyseinen lehti käsitelty kentällä vai onko kuvien värittäminen piiloon käytäntö yleisesti Qatarissa - enkä tiedä sitäkään onko tämäntyyppisiä lehtiä kentän ulkopuolella ylipäänsä myynnissäkään.

   Kerranhan ostin täällä Khartumissa kaupasta energiapatukkapaketin joka oli samaan tyyliin sensuroitu. Silloin arvelin, että bikinipukeisen naisen kuva oli väritetty piiloon täällä, mutta sittemmin olen alkanut epäillä, että työ olikin ehkä tehty jossain muussa maassa minkä kautta paketit olivat päätyneet tänne meille. Ehkä Qatarissa?

   Miten Algeriassa? Onko siellä ihan länsimaiseen tyyliin naistenlehtiä myynnissä? Ilman suttauksia? :)

   Delete
  2. Käsittääkseni on ihan ilman suttauksia, mutten ole kovin lehtiä tutkaillut, kun suuri osa taitaa olla ranskankielisiä. Muistelen, että hammaslääkärin odotushuoneessa olisi ollut Vogue-lehtiä ja ihan ilman suttauksia. Pidän täällä oikeastaan juuri siitä, että täällä suvaitaan kovin monenlaista uskonnollisuutta; maallistuneista kovinkin uskonnollisiin ihmisiin elää rinta rinnan eikä toisille tunnuta juurikaan uskoa tuputettavan eikä taas toisten valintoja tunnuta juurikaan arvosteltavan tässä asiassa. Myös katukuvassa näkyy siis, varsinkin pääkaupungissa naisia ihan länsimaisissa vaatteissa, mutta jonkun verran myös jopa kasvonsa peittäviä naisia ja kaikkea siltä väliltä. Täällä esimerkiksi perhelaki pohjautuu shariaan, mutta esimerkiksi naisten pukeutumista ei säädellä laissa.

   Delete
  3. Täällä on myös muslimeja ihan äärestä ääreen, maallisista hyvin uskonnollisiin, mutta erot näkyvät varmasti vähemmän päällepäin kuin Algeriassa... Täälläkin näkyy kyllä silti laaja kirjo huivittomista täysin peitettyihin naisiin. Sharia-laki määrää täällä kyllä myös naisten pukeutumisesta mutta periaatteessa laki käsittääkseni kuitenkin koskee vain muslimeita, ei siis esimerkiksi paikallisia kristittyjä tai meitä ulkomaalaisia.

   Täysin peitetyt naiset ovat täällä silti vähemmistö ja itse asiassa monet paikallisista ihmettelevät heitä, täydellinen peittäminen kun ei nimittäin ole perinteisesti kuulunut sudanilaiseen islaminuskoon.

   Tämäkin on niitä viime kirjoituksessa mainitsemiani täkäläisen elämän ristiriitoja: miten sharia-laki ja käytännön elämä nivoutuvat täällä yhteen omalla erikoislaatuisella ja usein aika yllättävälläkin tavallaan.

   Delete
 5. Olipas hassu juttu. :-D Noilla suttauksilla on kyllä minusta ihan päinvastainen vaikutus kuin mitä niillä on ehkä haettu. Nyt pitää oikein syynätä, että mitä siellä suttauksen alla oikein mahtaa olla.

  Mutta toisaalta: värittäminenhän on nykyään suosittua aikuisten keskuudessakin, ja värittämisen sanotaan olevan terapeuttistakin. Sama se kai on, mitä värittää. ;-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan samaa mieltä olen, että suttausten myötä huomio kiinnittyy huomattavasti enemmän bikineihin kuin mitä muuten.

   Sopii toivoa, että bikinien piiloon värittäminen on terapeuttista... Voin kuvitella, että aika puuduttavalta tuntuu avata kymmenennettä lehteä tussi kädessä. Ja arvatenkin näitä on muutamakin kymmenen tehtävänä!

   Delete
 6. Jokainen lehti siis erikseen sutattu? Apua, olisi ehkä melko tylsä duuni se :D. Toisaalta, mullakin on tuommoinen aikuisten värityskirja, ja ehkä bikinien suttaamisessa pääsee samanlaiseen flow-tilaan...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä arvatenkin jokainen lehti on erikseen sutattu. Ainakin tässä omassani näkyy selkeästi kynän jälki ja aika tarkkaan on peitetty vain tuo bikinien alaosan alue, eli mitään leimasinta tms ei ole hommaan järjestetty (mutta siinäpä bisnesidea joka kaipaisi kehittelyä!).

   Itsellänikin on noita aikuisten värityskirjoja. Vähän tylsää varmaan tuossa suttauksessa se kun saa käyttää vain yhtä ja samaa kynää... Tosin ehkä työtä tehdään ryhmässä, jokaisella oma lehtipinonsa edessä, ja siinä voi samalla vaihtaa ajatuksia. Kivalla porukalla voisi olla ihan mukavaakin hommaa!

   Delete
 7. Jälleen niin mielenkiintoinen kirjoitus! Olen jo pitemmän aikaa ollut blogisi lukija ja pidän todella paljon teksteistäsi, olet lahjakas kirjoittaja.
  Kaikkea hyvää koko perheellenne, toivottaa Mari.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Mari ihanasta kommentista! Siitä tuli tosi hyvä mieli. Kaikkea hyvää myös sinulle!

   Delete

Kiitos kommentistasi!