Friday, 23 October 2015

Huomaamatta maailman ympäri

En ole erityisen seikkailunhaluinen enkä ole ajatuksella pyrkinyt näkemään mahdollisimman paljon maailmaa, mutta olen silti melkein huomaamattani tullut matkustaneeksi ja jopa asuneeksikin aika lailla ympäri maailman. Paljon on vielä näkemättä, mutta aika moneen paikkaan olen vähän alle neljässäkymmenessä vuodessa kuitenkin jo päätynyt (alla kartta maista joissa olen tähän mennessä viettänyt aikaa).

Matkustan mielelläni uudestaan samoihin tuttuihin ja kivoiksi todettuihin paikkoihin, ja varsinkin viime vuosina minulle on ollut tärkeää yrittää yhdistää matkailu hyvien ystävien näkemiseen. Eid al Adha -viikon loman syyskuussa vietimme Iso-Britanniassa. Lensimme Dohan ja Lontoon kautta Edinburghiin ja sieltä jatkoimme vuokra-autolla Skotlannin Ylämaille. Ylämaille on asettunut asumaan hyvän yliopistoaikaisen ystäväni perhe, joiden luona vietimme muutaman hienon päivän. Säät suosivat ja ympäristö oli häkellyttävän kaunis. 

Ylämailta ajelimme vuokra-auton takaisin Edinburghiin mistä otimme puolestaan junan Lontooseen. Iso-Britannian junaliikenteen kanssa tulin tutuksi opiskeluaikoina ja vähän jännitin kuinka myöhässä juna mahtaa kulkea, mutta ilokseni olimme lopulta perillä vain parisenkymmentä minuuttia aikataulusta myöhässä. Lontoossa meitä odotti ihan keskustassa Airbnb:n kautta vuokrattu kaunis ja toimiva asunto. Sieltä oli kätevä kulkea katselemassa kaupunkia. Lontoon-lomapäivien kohokohtia olivat minulle tapaaminen toisen läheisen yliopistoaikaisen ystävän kanssa, kokonaan gluteeniton kahvila lähellä majapaikkaamme ja Wicked-musikaali jonka kävin katsomassa isompien lasten kanssa. 

Viikko oli verrattain lyhyt aika käydä sekä Skotlannissa että Lontoossa, mutta missään vaiheessa ei olo kuitenkaan tuntunut liian kiireiseltä. Oli erinomaisen virkistävää nähdä vanhoja hyviä ystäviä ja tuttuja kulmia; asuin aikoinaan Lontoossa muutaman vuoden. Lentoyhtiön loistavan tarjouksen vuoksi lensimme bisnes- ja ykkösluokassa molempiin suuntiin eli matkakin sujui mitä leppoisimmin. Nämä olivat muuten viimeiset lennot ikinä sylilapsen kanssa. Taapero täyttää muutaman päivän päästä kaksi ja seuraavalle matkallemme Abu Dhabiin hänellä on siis jo koneessa oma istumapaikka. Minä odotan innolla sitä, että saan ottaa valtaani kokonaisen tuolin; tosin saapa nähdä miten tyttö viihtyy omalla paikallaan kun on ehtinyt nyt niin tottumaan matkustamaan äidin sylissä. 

Abu Dhabiinkin olemme ennen kaikkea menossa tapaamaan vanhoja tuttuja ja myös joululomaa on jo suunniteltu ennen kaikkea perheen ja ystävien näkemisen kannalta. Mutta jossain vaiheessa ehdimme toivottavasti käymään myös muutamassa ihan uudessa maassa. Tällä hetkellä kiehtovat muun muassa niin Iran kuin Jordaniakin, toisaalta myös Japani ja Uusi Seelanti. 9 comments:

 1. Toivottavasti pääsette matkustamaan myös muualla Afrikassa, että näkisitte mannerta vähän laajemminkin (ehkä olette aiemminkin jo nähneet), mutta siellä on myös monenlaista lomakohdetta ja vaikka mitä nähtävää perheenäkin! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Varmasti matkustamme tulevien vuosien aikana myös täälläpäin. Suunnitteilla on itse asiassa tällä hetkellä matkat muun muassa Egyptiin ja Etelä-Afrikkaan. Saa nähdä missä vaiheessa onnistuvat.

   Mies on kiertänyt työnsä puolesta Afrikkaa aika laajasti, itse olen viettänyt vähän pitemmän aikaa vuosia sitten Keniassa, mutta muuten en ole Sudanin lisäksi matkustanut Afrikassa.

   Minulla on tosiaan lomailussa etusijalla sellaiset kohteet joissa on meille tärkeitä ihmisiä eli ihan vaan matkailumielessä en ole niin innostunut lomailemaan, lukuunottamatta noita muutamia kiehtovia kohteita kuten esimerkiksi Iran ja Japani. Etelä-Afrikassa meillä on perhettä ja Egyptiin yhteyksiä täkäläisten tuttujen myötä, joten ne ovat siksi etusijalla tällä mantereella matkailua ajatellen.

   Delete
  2. Piti vielä lisätä, että on hyvin mahdollista, että myös seuraava kotimaamme on tällä mantereella eli sinänsä mitään kiirettä en tunne Afrikan-matkailuun. Monta vuotta kun on vielä näillä näkymin edessä Ihan täällä Sudanissakin.

   Delete
 2. Etelä-Afrikka on kyllä ihana! Nuo Skotlannin ylämaat kiinnostaisivat minuakin, sillä siellä en ole sattunut koskaan käymään.
  Meidän perheemme on myös matkustanut paljon lasten kanssa ja minä olen oppinut nauttimaan siitä todella. Yöelämä jää vähemmälle mutta muuten näkee enemmän ja niin eri tavalla kun lasten kanssa tulee kaupunkikomilla etsittyä puistot ja leikkipaikatkin. Olemme käyneet ns. aikuisten kohteissakin lapset mukanamme, kuten esim Las Vegasissa. Olen itse nauttinut pikkulasten kanssa New Yorkistakin kun mies on ollut kokouksissa, mutta se vaati kyllä hyvät Phil&Ted'sit :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mekin olemme matkustaneet lasten kanssa aika laajalti, myös muun muassa New Yorkissa. Yritämme valita kohteita niin, että ne olisivat kaikkien perheenjäsenten mieleen, mutta toisaalta myös sillä mentaliteetilla, että melkein kaikkialta löytyy kyllä lapsillekin jotain mielekästä nähtävää ja tehtävää. Jälkimmäinen järjestyy aika helposti siksikin koska paljon matkallemme tosiaan perheenjäsenten tai ystävien luokse joilla on joko itsellään leikkikavereita meidän pienillemme tai jotka vähintäänkin osaavat neuvoa mitä kivaa lasten kanssa heidän kotiseudullaan voi puuhata.

   Koska en halua olla lapsistamme erossa yön yli ellei ole ihan pakko (niin kuin vaikka synnyttämään mennessä) ja tämä elämäntapa suorastaan edellyttää matkustamaan (ellemme halua viettää kaikkea aikaamme Sudanissa - emmekä halua), niin ei ole muuta vaihtoehtoa kuin pakata koko perhe mukaan matkoille. Siitä on tullut niin tavallista, etten enää oikein muunlaista matkailua enää muistakaan! Meillä on omat perhelomarutiinimme ja on hauska huomata kuinka lapsetkin jo tietävät mitä odottaa kun lähdetään matkaan.

   Delete
 3. Aika monessa paikassa olet kyllä käynytkin. Minullakin on Japani haaveissa, ja Australiaan olen myös lisääntyvässä määrin alkanut haluta. :-) Missä päin Australiaa sinä olet käynyt?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lensimme Sydneyyn ja ajelimme sieltä hissukseen Brisbaneen. Siltä väliltä on paljon hienoja muistoja mutta paljon on suuresta maasta vielä näkemättäkin. Australiaan tekisikin mieli takaisin. Suosittelen sitä kyllä matkakohteena ihan kaikille. Itse haluaisin mielelläni mennä käymään uudestaan Sydneyssä, pidin kaupungista tosi paljon, mutta myös esimerkiksi Melbourne kiinnostaisi. Paljon on meillä matkoja suunnitteilla... Toivottavasti ennen pitkää toteutuvatkin suunnitelmat tai ainakin suuri osa niistä!

   Delete
 4. Aika lailla sinistä täynnä tuo sinun karttasi :) Jokunen harmaakin maa vielä kyllä - hei onpa hauskaa, että saatatte päätyä Egyptiin lomailemaan, kerrothan kokemuksia sitten jos sinne pääsette! P.s. Mä aloin kokeilemaan tätä bloggausta myös :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Te taidatte ehtiä Egyptiin ennen meitä... Tulevien kuukausien matkat ensi kevään puolelle asti on jo aika lailla lyöty lukkoon ja Egyptinmatka vielä toistaiseksi siis odottelee sopivaa saumaa. Eli kyselenkin ehkä päinvastoin teiltä vinkkejä :)

   Olen aivan riemastunut siitä, että aloitit blogin! Jään ihan taatusti seuraamaan.

   Delete

Kiitos kommentistasi!