Sunday, 11 October 2015

Olipa kerran kansainvälinen maksumääräys

Kohta kuukausi sitten lähetin suomalaiselta tililtäni verrattain suuren summan rahaa Yhdysvaltoihin. Pari viikkoa myöhemmin tarkistin olivathan rahat tulleet perille tilille Yhdysvaltoihin. Eivät olleet. Kun aloin asiaa selvittämään paljastui, että amerikkalainen pankki vaati lisätietoja ennen kuin päästäisi maksun eteenpäin; he epäilivät maksun liittyvän jotenkin Yhdysvaltain kauppasaartoon siksi, että meidän osoitteessamme on sana "Khartum". 

Yhdysvaltain kauppasaarto on pankeille iso asia, koska saarron kiertämisestä joutuu maksamaan suuret sakot. Euroopan unioni ei ole laittanut Sudania kauppasaartoon, mutta kauppasaarto koskettaa silti eurooppalaisiakin pankkeja. Ranskalainen pankki joutui äskettäin maksamaan Yhdysvalloille 8,9 miljardia dollaria erityisesti Sudanin, mutta myös Iranin ja Kuuban kauppasaartojen kiertämisestä.

Ymmärrän siis kyllä sinänsä, että pankit ovat valppaina kauppasaarron kiertämisen suhteen, mutta ihmettelen silti kuinka vainoharhainen täytyy olla, että yhdistää tämän lähettämäni maksun kauppasaartoon. Meidän osoitteemme, jossa todellakin on mukana sana Khartum, on miehen työpaikan diplomaattipostiosoite tänne Sudaniin. Osoitteestamme näkee ihan selvästi, että postimme kulkevat meille Belgian kautta. Eikä kyseessä ole mikään epämääräinen postilaatikko-osoite vaan siitä selvästi näkee myös miehen työnantajan. Toisessa päässä rahat olivat menossa Yhdysvalloissa tilille, jonka tiedot pankilla taatusti on hallussaan. Kyseessä on voittoa tekemättömän amerikkalaisen järjestön tili, jolla ei todellakaan ole minkäänlaista yhteyttä Sudaniin. 

Lähetin amerikkalaiselle pankille suomalaisen pankin kautta pyydettyjä lisätietoja itsestäni ja maksusta. Maksussa itsessään ei ole mitään outoa tai kyseenalaista, mutta koska se koskettaa myös muita ihmisiä kuin omaa perhettäni, en halua siitä tässä yhteydessä tämän enempää kertoa.

Kului viikko ja minkäänlaista vastausta ei Yhdysvalloista kuulunut siitä kuinka asia nyt etenee, miten kauan he mahdollisesti aikovat tutkia maksuun liittyviä papereita, ja milloin jos koskaan rahat olisivat vihdoin perillä. Suomalainen pankki ei puolestaan jostain syystä voinut ottaa suoraan Yhdysvaltoihin yhteyttä ja kysyä missä mennään. Lähettivät vain pankkiin tiedusteluja ja jäivät odottamaan vastauksia joita ei koskaan tullut.

Mitä tällaisessa tilanteessa kuuluu tehdä? Mistä kysyä neuvoa? Suomalainen pankki ei juuri osannut auttaa. Heille tilanne oli varmasti vieras, koska Suomella tuskin on paljon yhteyksiä Sudaniin. Eikä amerikkalaisella pankilla toisaalta selvästikään ollut minkäänlaista kiinnostusta pitää muunmaalaisen pankin asiakasta tilanteen tasalla.

Läpi yksinhuoltajaviikon monien haasteiden, ja jo ainakin viikon verran sitä ennenkin, valvoin iltoja maksusta hermoillen ja päivisin yritin selvittää sen kohtaloa. Täältä on vaikea soittaa maan ulkopuolelle koska tavalliset puhelut maksavat niin paljon, ja internet toimii toisaalta sen verran heikosti, ettei Skype-linjaankaan oikein voi luottaa asioiden hoitamisessa. Pankkini Suomessa ei pyynnöistäni huolimatta kuitenkaan jostain syystä vastannut verkkopankissa lähettämiini kysymyksiin. Joten äitini kulki pankissa lähes päivittäin yrittämässä saada sitä kautta tietoa siitä miten asia edistyi ja miten meidän pitäisi toimia, että rahat mahdollisimman pian löytäisivät perille. Mutta mitään ei tapahtunut, eikä päivästä toiseen kukaan oikein osannut kertoa maksun kohtalosta yhtään mitään. 

Lopulta perjantaina en nähnyt muuta vaihtoehtoa kuin peruuttaa maksu. Olin alunperin suorittanut maksun syyskuun puolessavälissä; sen olisi pitänyt olla perillä noin neljässä arkipäivässä mutta melkein kuukautta myöhemmin se ei edelleenkään ollut saapunut perille, enkä mistään saanut vastausta kysymykseen miten todennäköistä olisi, että rahoja ylipäänsä koskaan vapautettaisiin eteenpäin. Isäni ystävällisesti tarjoutui maksamaan omalta tililtään rahat uudestaan. Toivon mukaan ne nyt muutaman päivän päästä vihdoin löytävät perille. Mielenkiinnolla jään seuraamaan sitäkin kuinka kauan kestää, että peruuttamani maksu palaa tililleni. Ja sekin kiinnostaa kuinka paljon amerikkalainen pankki laskuttaa minua palautuksesta. Koska tosiaan: suomalaiselle pankille joudun maksamaan 25 euroa maksun peruuttamisesta, ja sen päälle myös amerikkalainen pankki kuulemma perii omat kulunsa, joiden suuruudesta kukaan Suomen päässä ei osannut esittää arviota. 

Kun teimme muuttoa kauppasaarron sisälle Sudaniin tiesin varautua uudenlaisiin haasteisiin, mutten silti olisi osannut ikinä kuvitella kuinka laajasti kauppasaarto meidän elämäämme vaikuttaa. On mielestäni ikävää, että me jotka elämme täällä haastavissakin oloissa ihan pätevästä syystä, olemme yhtäkkiä ja käsittämättömästi jotenkin joutuneet epäillyn asemaan. Mieheni tekee täällä Sudanissa töitä auttaakseen ihan tavallisia sudanilaisia ihmisiä eikä meillä ole mitään tekemistä täkäläisen kauppasaarron kanssa. Ja vaikka en kauppasaartoon poliittisena keinona oikein uskokaan, en kuitenkaan tietenkään yritä sitä tarkoituksella kiertääkään. Minun on edelleen vaikea uskoa ja ymmärtää, että tämä kaikki todella tapahtui.

Jos välillä tuntuu hullulta meno täällä Khartumissa niin täytyy sanoa, että ehkäpä vielä hullummalta vaikuttaa ajoittain muu maailma tästä näkökulmasta. 

9 comments:

 1. Pankkien ja muiden rahalaitosten kanssa sitä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista, ja kurjinta on mielestäni tuo, että maksumieheksi lopulta joutuu se tavallinen asiakas, jonka syytä ongelma ei ollut. Minulle kävi kerran niin, että menin lentolippuni kanssa lentokentälle, mutta lähtöselvityksessä varattua lentoani ei löytynytkään, vaikka lento oli maksettu ja minulla oli tulostettu lippu mukana. Kävi sitten ilmi, että koska lento oli maksettu netissä sellaisella luottokortilla, jonka omistajan nimi on eri kuin matkustajan nimi, niin lento oli peruttu. Jouduin pettyneenä palaamaan lentokentältä takaisin kotiin. Eräälle tutulle taas kävi niin, että hänen tililleen tuli tavallinen tilisiirto Egyptistä (nelinumeroinen summa), niin pankki sulki tilin ja ilmoitti poliisille epäilyksen rahanpesusta, vaikka mistään sellaisesta ei ollut kyse. Kaikkea sitä siis voi sattua.

  Ikävää tuollainen kauppasaarron uhriksi joutuminen, mutta onneksi kuitenkin maksu onnistui toisen tilin kautta. Kannattaa varmaan jatkossakin "lainata" jonkun toisen tiliä, jos pitää maksaa jotain Yhdysvaltoihin.

  Hyvää alkavaa viikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meille on käynyt joskus niin, että olemme joutuneet pähkäilemään miten lentolippuja maksaa juuri sen vuoksi, että monet lentoyhtiöt eivät suostu ottamaan maksua lipusta joka tulee toiselle kuin luottokortin omistajalle itselleen. Aika usein kuitenkin matkustan lasten kanssa ilman miestä, ja hänen kortillaan olisi toisaalta kätevä maksaa liput. Mutta meillä on onneksi ollut niin, että jo maksutilanteessa on tullut mutkia matkaa. On tosi kurjaa tuollainen, että maksu menee läpi ja vasta jälkikäteen perutaan liput ilman ilmoitusta! Ja tuollaiset rahanpesuepäilyt taitavat nykyisin olla hyvinkin tavallisia, harmi vaan.

   Tästä kansainvälisestä pankkitoiminnasta on tullut koko ajan vuosien varrella vaikeampaa oman kokemukseni mukaan, vaikka voisi jotenkin kuvitella, että asiat kehittyisivät pankkimaailmassa uusien teknologioiden myötä parempaan suuntaan.

   Hyvää alkavaa viikkoa myös teille! Kiva kun joku muukin elää tätä samanmallista viikkoa :)

   Delete
  2. Oivoi nyt rupes jännittää, että miten mulla käy, oon vähän yli viikon päästä lähössä Turkkiin ja maksoin matkan äitini luottokortilla. Varasin lennot Supersaverilta, mun käsityksen mukaan kuitenkin ihan luotettava sivusto. Oon kuitenkin saanut jo matkaliput sähköpostiin ja niissä lukee kyllä matkustajana mun nimi, matkavahvistuksessa sitten äitini nimi matkan tilaajana. Onneksi vanhemmat kuitenkin lähtevät samaan aikaan, että en ihan yksin oo avuttomana, jos tulee jotain ongelmia lentokentällä. Tehtiin tosiaan eri varaukset kun tuun vasta myöhemmin pois, niin ei saanut samalle varaukselle.

   Delete
  3. Kyllä kaikki hyvin menee, älä huolehdi! Jos teillä on Turkish Airlinesin lennot niin se sattuu olemaan yksi niistä lentoyhtiöistä joka antaa ostaa liput eri nimelle kuin luottokortin haltija. Sellaisiakin lentoyhtiöitä kyllä vielä on. Kokemusta on tästä Turkish Airlinesin kohdalla toissa kesältä kun mies maksoi kortillaan lasten ja minun matkat tänne Sudaniin kyseisellä yhtiöllä. Uskon, että edelleen sama homma toimii ihan moitteettomasti. Että huolet pois ja oikein hyvää matkaa!

   Delete
 2. Kauhistuneena olen nyt lukenut pankkien kanssa sattuneista vaikeuksista useammasta blogista lyhyen ajan sisällä! Mihin sitä kohta enää voi luottaa? Itselleni kävi viimeksi Suomessa ollessamme niin, että huomasin yhtäkkiä, että tililtäni oli ostettu kaksi lentolippua! Jostakin kumman syystä vaisto sanoi, että pitää tarkistaa tili ja sitten huomasin tilanteen lähes samantien kun maksu oli juuri mennyt tililtä. Kaikki kortit ja tunnusluvut olivat siis tallessa!! Soitin heti pankkiini, josta kehotettiin täyttämään tiettyjä lomakkeita sekä tekemään rikosilmoitus; Suomessa ilman rikosilmoitusta asiaa ei käsiteltäisi. Asiankäsittelyyn sanottiin menevän jopa kuukausi, mikä ei siinä vaiheessa oikein naurattanut, kun Suomessa rahaa oli muutenkin mennyt jo kovin ja sitten yhtäkkiä tiliä oli käytetty kahden lentolipun ostoon! Uskomatonta mutta totta: sain rahani takaisin kokonaisuudessaan noin viikossa! Silloin tuntui hyvältä olla juuri Suomessa! Poliisi epäili, että joku oli jollakin lailla murtaen saanut maksutietoni esimerkiksi jonkin oston yhteydessä. Syyllistä ei kuitenkaan saatu kiinni.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä kävi vuosia sitten niin, että joku kloonasi miehen pankkikortin, todennäköisesti Jamaikalla, ja tyhjensi sitten sillä belgialaisen tilimme New Yorkista käsin. Meillekin pankki lopulta maksoi rahat takaisin mutta ihan helposti se ei käynyt - vaikka periaatteessa tuollaisessa tilanteessa pankilla on kyllä käsittääkseni velvollisuus korvata asiakkaan kulut. Muutamaa vuotta myöhemmin emme sitten toisaalta enää helposti voineetkaan nostaa rahaa suoraan pankkitililtä ulkomailla; pankit kai kyllästyivät tämäntyyppisiin rikoksiin ja niiden kuluihin ja rajoittivat korttien käyttöä EU-maiden ulkopuolella. Ymmärtää heitäkin, mutta meille kiertolaisille se on tehnyt elämästä hankalampaa. Tosin täällä Sudanissahan emme voi nostaa rahaa millään konstilla eli sikäli asiat ovat hyvin ;)

   Delete
  2. Pojallani kanssa New Yorkissa jotenkin luottokortti kloonattiin ja hän huomasi
   kotiin tullessa että pieniä ostoja koko ajan vedettiin kontolta. On hyvä seurata aina
   tilin ostoja jotta huomaa tämän.

   Delete
  3. Niin Sudanissa voi lähettää Western Unionin kautta rahaa ulkomailta.
   Bankomaatteja on mutta ne on vain sudanilaisille krreditkortille.

   Delete
  4. Western Unionin kulut ovat sen verran korkeat, ettei se ole meidän tapauksessa kovin kätevä tapa rahansiirtoihin.

   Delete

Kiitos kommentistasi!