Thursday, 3 December 2015

Parempi päivä

Meillä on sairastettu viikkokaupalla. Vihdoin tänä aamuna olivat molemmat koululaiset riittävän terveitä kouluun. Poika on ehtinyt tällä viikolla käydä koulua jo muutaman päivän, ja tänään pääsi siskokin mukaan. Sairauspäivien aikana on sää täällä selkeästi kylmentynyt. Ensimmäistä kertaa tänä syksynä molemmat koululaiset pukivat tänään pitkät housut ja ottivat koulumatkalle päälleen hupparin. Juuri nyt ulkona on aavistuksen alle 20 astetta lämmintä. Hyvin kylmältä tuntuu, kun olemme tottuneet lähemmäs 40 asteeseen. Tämän päivän aikana sään pitäisi kyllä lämmetä reippaasti yli kahdenkymmenen, eli shortseissakin olisi voinut pärjätä, mutta toipilaiden kanssa en halua ottaa mitään riskejä. 

Itsekin olen tänään useamman viikon sairastamisen jälkeen pitkästä aikaa paremmassa voinnissa, mutta aion yrittää ottaa rauhallisesti vielä tämän ensimmäisen kuumeettoman päivän. Perheen pienin joka tapauksessa sairastaa edelleen, eli kotipäivä tästä tulisi jo siksikin. Pienin sairastaa samaa flunssaa kuin me muutkin, ja tauti on edennyt aika lailla samaa rataa kuin isompienkin lasten. Kuumetta, nuhaa, yskää. Lisäksi pieneltä on mennyt ääni aika lailla kokonaan. Yskä häntä selvästi kiusaa ja ärsyttää, mutta äänettömyys ei selkeästi niinkään. Pienin jotenkin heti ymmärsi kuinka äänettömänä toimitaan. Hän ilmeilee, osoittelee, koskee ja jos viesti ei mene perille polkee jalkaansa. 

Mies on viime päivinä hoitanut koululaisten hakemisen autonkuljettajan kanssa. Mieshän voisi ajella koululle itsekin mutta uusi autonkuljettaja on kulkenut mukana jotta on saanut opetella reittiä. Sairauspäivien aikana uusi autonkuljettaja on oppinut myös tuntemaan tätä kotiseutuamme. Hän on menestyksekkäästi käynyt puolestani ostoksilla ja hoitamassa asioita, yksin ja kertaalleen myös kotiapulaisen kanssa. Alkuun tuntui surkealta, että uuden autonkuljettajan ensimmäiset päivät olen kipeänä, mutta nyt olen oikeastaan ihan tyytyväinen siitä, että alku sujui näin. Ensi viikolla, kun toivottavasti alkaa ensimmäinen ihan tavallinen arkiviikko, on autonkuljettaja jo melko tuttu ja hänelle ovat toisaalta osa näistä meidän kuvioista jo tuttuja myös. 

Nyt kun saadaan vielä koirien lomahoitoasiat selitettyä ja hoidettua järjestykseen, uskallan alkaa rauhoittua odottamaan joululomaa. Kovin jouluiselta ei olo toistaiseksi tunnu, mutta se sopii minulle itse asiassa oikein hyvin. En ole oikein ollenkaan jouluihminen, ja muslimimaassa asumisen suuria etuja onkin minulle se, ettei jouluun tarvitse täällä asennoitua ennen kuin olen itse siihen valmis. Joulukuu on ihan tavallinen kuukausi, kaupat eivät ole täyttyneet joulukoristeluista, eikä radio soita loputtomiin joulumusiikkia. Alakerran CD-kaapissa odottavat perinteiset joululaulut sitä hetkeä kun olen valmis tekemään sydämeeni joulun. 

8 comments:

 1. Hyva jos tauti alkaa olla selatetty, tykkaan joulusta mutta olen kylla ihan tyytyvainen etta sita ei tule tuutin taydelta mainoksista, ostarin radioista jne. jo lokakuusta alkaen, tytölla on joulukalenteri mutta muita joulunmerkkeja ei meilla viela nay, koristeita ja muita sitten lahempana joulua, jouluateriakin on joka vuonna omanlaisensa, mukavaa joululoman odotusta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meilläkin on koululaisilla joulukalenterit ja joululahjatoiveita on tippunut jo jonkun aikaa. Lapsille järjestämme aina kyllä joulun, mutta yritämme aloittaa juhlinnan vasta lähempänä aattoa ja pitää joulua ylipäänsä suhteellisen vaatimattomana tapahtumana. Ajatus joulustressistä ja hirveästä lahjakasasta ei tunnu omalta. Onneksi meidän lapsilla ei ole niin selkeää viiteryhmää, että he odottaisivat tietynlaista joulua. Kun kavereissa joulunviettäjien lisäksi on paljon niitäkin jotka eivät joulua ainakaan kovin suurin juhlamenoin vietä on meidän ollut helppo tehdä lastenkin kanssa joulusta omannäköinen. Tosin tänä vuonna kylläkin ollaan joulu anoppilassa missä höösätään vähän perinteisemmin...

   Hyvää joulukuun alkua teillepäin!

   Delete
 2. Hyvä että olette paranemaan päin! Sitä olen miettinyt kun sinne läheisille leveysasteille tulemme, että onko elo kuumana vuodenaikana vähän samanlaista kuin Suonessa kovilla pakkasilla.. Että sisätiloissa enimmäkseen kun ulkolämpötilat ovat haastavat. Nyt teillä siis ainakin ihan perus Suomen kesäsää :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vähän niin se menee, että kuumalla säällä täällä ollaan niin kuin Suomessa kovalla pakkasella, tarkkaan mietitään minne mennään, mitä kautta ja kuinka kauan ulkona ylipäänsä kykenee olemaan ennen kuin ei enää kestä.

   Täkäläinen talvi vastaa tosiaan lämpötiloiltaan hyvinkin Suomen kesää mutta tuntuu kyllä kylmemmältä. Osin on tietysti kyse siitä, että ollaan täällä totuttu niin paljon lämpimämpään, mutta osin siitäkin, että talomme on pääasiassa rakennettu pitämään helle ulkona ja kylmällä säällä se ei toisaalta vastaavasti varaa lämpöä. Että suomalaista kesää täällä vietetään nyt juuri vähän kalsantuntuisessa talossa! :)

   Delete
 3. Kiva kuulla, että lapset ovat päässeet kouluun ja, että siellä voidaan paremmin.

  Minä mietin juuri tänään, että en ole vielä kertaakaan kuullut joululauluja kaupassa. Ja jouluun on enää kolme viikkoa :D Tosin käynkin yleensä pienissä kaupoissa, joissa ei taida soida mikään. Inhoan kaupassa käymistä, ja koitan päästä mahdollisimman pian ulos sieltä, siksi suosin pieniä kauppoja.

  Milloin siellä koulun lomat alkavat? Hyvää viikonloppua sinne.

  Venla

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aika hyvin olet joululauluilta kaupoissa tosiaan välttynyt! Ehkä joulu ei muuallakaan vyöry niin pahasti päälle kuin mitä muistelen? Täällä sen tulosta ei tosiaan ole merkkiäkään ja se on jotenkin helpottavaa. Tai onhan merkki sentään näkynyt: koptien klubilla näkyy olevan jonkun ajan päästä joulutapahtuma jonka mainoksia olen nähnyt.

   Lapsilla on tämän vuoden puolella koulua vielä pari viikkoa jos en nyt ihan ole sairastaessa seonnut päivistä. Jotenkin epätodellista on, että kohta ollaan taas joulussa! Ensimmäinen syksy täällä oli tuskaisen hidas mutta tämä toinen on mennyt humauksessa.

   Hyvää loppuviikkoa sinne! Täällä alkaa tosiaan nyt viikonloppu. Ihanaa kun se näyttäisi pitkästä aikaa sujuvan melko terveellä porukalla!

   Delete
 4. Kiva kuulla, että asiat sujuvat jo vähän paremmin! Joulu tuntuu jotenkin ihan epätodelliselta asialta, mikä johtuu varmasti suureksi osaksi säästä. Vaikea uskoa, että on joulu tulossa, kun vettä sataa vaakasuoraan... Kyllä se lumi on vaan yksi tärkeimmistä joulutunnelman luojista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sateinen sää ei tosiaan ole omiaan luomaan joulumieltä... Saapa nähdä minkälaista säätä jouluksi Etelä-Suomeen saadaan.

   Täällä sää on kirpeä, vaikka asteita onkin päivisin aika lailla. Ihana ilma. Jos tällaista olisi täällä aina, olisi Khartumissa hyvin paljon helpompi elää. Sää vaikuttaa kyllä paljon tunnelmiin suuntaan jos toiseenkin!

   Delete

Kiitos kommentistasi!